Frans modehuis Carven, herboren en trendsetter

Carmen de Tomassa is de oprichtster van het Franse modehuis Carven. Onder haar leiding en dankzij haar ontwerpen wordt Carven beroemd. Totdat ze stopt met ontwerpen. Carven valt voor vele jaren uit beeld van de modewereld. Totdat het modehuis de jonge en talentvolle modeontwerper Guillaume Henry aantrekt. Sinds enkele jaren staat Carven als modemerk weer op de kaart. Dankzij het beroemde witte kraagje, maar ook dankzij boegbeeld Alexa Chung.

Geschiedenis

In 1954 is het Franse modehuis Carven opgericht door de nu 103 jarige Carmen de Tomassa. Ze is klein en wil naam maken met couture dat behalve betaalbaar ook draagbaar moet zijn. Carven was een beroemd modehuis onder leiding van Carmen de Tomassa. In 1993, stopt Carmen de Tomassa - Madame Carven - met het ontwerpen voor Carven en gaat ze haar vrije tijd besteden aan een andere grote passie van haar: antieke meubelen.

Ontwerper Guillaume Henry

Het Franse modehuis Carven wisselt enkele keren van eigenaar en van creatief directeur, maar het merk dut in. Het is al jaren stil rond het merk. Niets is meer overgebleven van de glorie van het modehuis. Plotseling is het een van de meest gewilde modemerken. Reden? Het genie en jonge talentvolle modeontwerper Guillaume Henry. In zeer korte tijd blaast hij het Franse modehuis Carven nieuw leven in.

Korte biografie

Vanaf zijn negende wist Guillaume Henry dat hij mode ontwerper wilde worden, vooral na het zien van een modeshow van Yves Saint Laurent op tv. Als puber onderhoudt hij schriftelijk contact met Christian Lacroix, voor wie hij mag komen werken zodra hij zestien wordt. Guillaume Henry volgt de intensieve modestudie aan het Parijse Institut Français de la Mode, waarna hij stage mag komen lopen bij Givenchy. Guillaume werkt daar samen met Riccardo Tisci. Hierna gaat Guillaume freelance werken bij het chique Franse Paula Ka, waar hij in het jaar 2009 een sms berichtje krijgt van de eigenaar van Carven met de vraag wat hij van het merk Carven vindt. “Mooi merk, maar hef de couture op en ga draagbare jurken verkopen,” is zijn antwoord. Een week later ontwerpt Guillaume Henry deze jurken voor het Franse modehuis Carven. Hij is aangenomen als creatief directeur.

Trend: kraagjes

Guillaume Henry maakt speelse ontwerpen, onmiskenbaar Frans, maar betaalbaar, zoals Carmen de Tomassa. De ontwerpen zijn simpel, vrolijk en optimistisch van toon. Zijn ontwerpen maken hebberig, charmant en altijd net iets te kort. Dat witte losse kraagje was een enorme trend, een trend ontworpen door Guillaume Henry en zette daarmee het Franse modehuis Carven weer op de kaart. Een modetrend dat begonnen is door Alexa Chung.

Alexa Chung

Alexa Chung is een spectaculair mooi meisje. Ze stond in juni 2010 buiten bij de Londense Royal Academy of Arts Summer Party in een anoniem, nonchalante en bescheiden zwart, kort en strak jurkje met een witte kraag. Iedere andere aanwezige zag er zwaar opgedoft uit, overdreven vergeleken bij Alexa Chung. Alexa Chung stal de show, terwijl niemand wist wat ze droeg en van wie. Fotografen smeekte haar de naam te geven van de ontwerper van haar jurkje: “Guillaume Henry for Carven,” antwoordde ze. Een paar maanden later verscheen Alexa Chung op de cover van de Britse Elle met het beroemde jurkje van het modehuis Carven. Chung is geen muze voor de ontwerper, maar wel een boegbeeld voor het merk.

Beroemdheden

Na Alexa Chung verschenen meer beroemdheden in de frisse ontwerpen van Guillaume Henry, zoals Emma Watson, Rihanna, Victoria Beckham en Gwyneth Paltrow. Ondanks dat Carven niet echt vooruitstrevend is, is het hip en behoorlijk goed vertegenwoordigd. Behalve de fotografen, kent de gehele modewereld inmiddels het modehuis Carven en zijn jonge ontwerpgenie Guillaume Henry.

Catwalk

Pas in het jaar 2012, met de nieuwe collectie van het najaar/winter 2012/2013, was het de eerste keer sinds heel lang, dat het Franse modehuis Carven een collectie had dat geshowd werd op een catwalk. Carven is terug! En met de ontwerpen en trends die Guillaume Henry ontwerpt, is de toekomst voor het Franse modehuis Carven bijzonder zonnig!
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Get the look: Alexa ChungZe heeft een garderobe waar je u tegen mag zeggen, en alles wat ze aantrekt is meteen een trend. Alexa Chung, Brits stij…
Roberto CavalliDe grote modeontwerpers Karl Lagerfeld en Viktor & Rolf zijn hem voorgegaan. In het jaar 2007 was de eer voor Roberto Ca…
Yves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint-Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Hij overleed toen hij 71 jaar was aan de gevolgen v…
Wie is Michael Kors?Michael Kors, geboren als Karl Anderson, heeft slechts twee semesters gevolgd aan het Fashion Institute en is nu één van…

Rugzak populaire trend: terug van nooit helemaal weggeweestRugzak populaire trend: terug van nooit helemaal weggeweestDe rugzak: een handige tas voor iedereen. Immers: je krijgt geen lamme arm door het dragen van een tas. Of je hebt je ha…
Fendi luxe Italiaanse modehuis en familiebedrijfFendi luxe Italiaanse modehuis en familiebedrijfKarl Lagerfield is sinds de jaren 1965 betrokken bij het Italiaanse modehuis Fendi. Hij ontwierp het beroemde Fendi logo…
Bronnen en referenties
  • http://www.independentfashiondaily.com/6396/carven-vernieuwd-speels-en-super-frans/
  • http://www.elle.nl/mode/nieuws/Carven-X-Petit-Bateau
  • http://carven.com/
  • http://carven.fr/
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120927_076
  • http://www.glamourmagazine.co.uk/fashion/who-wore-it-best/2011/01/alexa-chung-carven-dress-royal-academy-summer-party
  • Elle Januari 2013 – De sprookjes van Carven – Avril Mair
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 20-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.