Schoen- en laars maatvoering

Ieder mens is anders en dat wil ook zeggen dat ieder paar voeten anders is. Dit neemt overigens niet weg dat de meeste voeten binnen de standaard maten passen. Vervolgens dient zich het probleem aan dat niet in alle landen dezelfde maatvoering toegepast wordt en daarom kan ook een omrekentabel handig zijn. Verder is het bij het kopen van laarzen belangrijk te kijken naar de schacht.

Voeten

Voeten worden nogal eens onderschat. Aan allerlei lichaamsdelen gaat veel aandacht uit, maar de voet is voor veel mensen nog steeds van ondergeschikt belang. Dit, terwijl de voet het lichaam reflecteert (daar is bijvoorbeeld voetreflextherapie op gebaseerd). Daarnaast draagt de voet ons een leven lang en zijn we mobiel dankzij functionerende voeten. Een goed passende schoen is eigenlijk geen luxe, want de voet vormt vanaf zeer jonge leeftijd de basis van onze mobiliteit.

Maatvoering schoen

Het Mondopoint systeem wordt gehanteerd voor de huidige maatvoering van de schoen. Er wordt gebruik gemaakt van de lengte-breedte verhouding van de voet. De maat zoals wij die kennen wordt weergegeven in de lengte. Daarnaast wordt de breedte verhoudingsgewijs verwerkt in de pasvorm, maar we hebben het hier altijd over standaardmaten.
Dit wil ook zeggen dat wanneer je voet van de standaard afwijkt, de kans groot is dat je problemen hebt met de gehanteerde maatvoering. Natuurlijk zijn er ook merken die juist afwijkende maten maken (bijvoorbeeld voor de brede voet of de voet met een hoge wreef) en natuurlijk heb je ook de op maat gemaakte schoen.

MondopointUKEUVS-vrouwenVS-mannen
2213364,5-
2253,536,55-
2304375,5-
2344,537,56-
2385386,55,5
2425,538,576
24764397,56,5
2516,54087
2557418,57,5
2597,541,598
2648429,58,5
2688,542,5109
272943-9,5
2769,544-10
2811045-10,5
28510,545,5-11
2891146-11,5
2981247-12,5
3061348-13,5

Hoe bepaal je de schacht van de laars?

Veel mensen doen maar wat als ze een schoenwinkel binnenlopen. Ze kijken naar wat ze mooi vinden en daarna alleen naar de maat van de schoen. Op internet gaat het niet veel anders. Alleen de man of vrouw die “lastige kuiten” heeft, weet dat hij/zij zorgvuldig moet zijn in het bepalen van de juiste maat en dus waar je op moet letten.

Bepaal de schacht

  • Zet de voet goed recht op een vlakke ondergrond (recht onder je lichaam).
  • Neem een centimeter en leg om het breedste gedeelte van de kuit een centimeter. Benen zijn zelden exact hetzelfde, dus zorg dat je de dikste van de twee kuiten opmeet.
  • Zet je voet plat op de grond en buig iets door en meet vanuit de licht gebogen knieholte tot het begin van de schacht (bij de enkel).
  • Meet vervolgens de maximale lengte van de laars van de voet tot net onder de knie.

Waar moet je op letten?
Als je bovenstaande zaken goed volgt, krijg je de exacte maat voor de schacht. Natuurlijk mag – als het model dit aangeeft – de schacht iets lager zijn, maar nooit hoger. Verder is het van belang rekening te houden met een of anderhalve centimeter speling. Dit is handig als je iets in je laars draagt, zoals dikke sokken, kousen, een broek, een legging etc. Soms kan een klein stretch inzetstukje aan de binnenkant van de laars een vervelende opening bovenaan de laars oplossen. Dit is zeker bij bolle kuiten wel zo prettig.

Trek in de winkel verschillende modellen laarzen aan en ervaar wat het beste voelt. Dit heeft uiteraard ook met het materiaal te maken, maar zeker ook met de pasvorm. Laarzen moeten goed om de kuit sluiten.
© 2013 - 2022 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoenmode koude maandenSchoenmode koude maandenDe schoenmode voor de koudere maanden is over het algemeen wat meer uitgesproken dan de zomerse maanden. Het schoentje h…
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Maat laarzen bepalenMaat laarzen bepalenZorgen dat je de juiste maat laarzen koopt gaat iets verder dan de juiste schoen en zeker bij online aankoop is het zinv…
Maattabel schoenen: Europese, Engelse en Amerikaanse matenMaattabel schoenen: Europese, Engelse en Amerikaanse matenWanneer je schoenen wilt aanschaffen via internet, maar deze hebben andere maten, is het handig om te weten welke schoen…

Mooie goedkope sieraden en kleding via eBayMooie goedkope sieraden en kleding via eBayOp zoek naar originele en mooie sieraden voor weinig geld? Kijk dan eens op eBay. Hier vind je heel veel mooie sieraden…
Najaarskleuren in de modeNajaarskleuren in de modeHet najaar voorziet ons meestal van warmere kleuren, want als het buiten kouder wordt, dan wordt het binnen warmer. Uite…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.