Najaarskleuren in de mode

Najaarskleuren in de mode Het najaar voorziet ons meestal van warmere kleuren, want als het buiten kouder wordt, dan wordt het binnen warmer. Uiteraard met het interieur, maar zeker ook met ons uiterlijk. Kleding, make-up en zelfs haarkleur wordt aangepast als het aan de ontwerpers ligt. Wat heeft men op gebied van kleding, schoenen en haar voor ons in petto?

Kleding

De kleding is tijdens de koudere maanden altijd warmer en dieper van kleur. Maar ook de materialen zijn, behalve dikker in verband met de kou, ook voller en romiger. Mooie rijke stoffen als fluweel en zijde worden gecombineerd en dat maakt deze diepe warme kleuren niet te massief overkomen, maar een beetje speels. Dikkere linnensoorten mag ook, maar let hierbij altijd op het al dan niet kreukelen van de stof. Er zijn linnensoorten die zo bewerkt zijn dat ze niet snel kreukelen. Verder is breien weer in, dus dat zien we tijdens de herfst- en wintermaanden ook weer terug.

Kleuren en modellen

Vrouw
Bordeaux is de kleur voor de vrouw, de warme diepe rode kleur en een variant die meer richting het paars gaat. Dit kan ook gecombineerd worden met antraciet, maar zwart combineert net iets mooier. De paarstinten in de warmere versie en met een blauwe zweem, mogen ook. Soms lijkt het zelfs op nachtblauw en heeft iets sprookjesachtig.

De mode is goed draagbaar en van zachte materialen. Mooie sobere kostuums, met een blouse of truitje eronder wat er qua details uitspringt. Rechte jurkjes met mooi gebreide vestjes en lekkere grote wollen sjaals, grof gebreid. De lange wollen winterjas, mooi getailleerd of juist klokkend, zijn ook weer helemaal terug.

Man
De man mag ook bordeaux aan, maar dan meer verwerkt in het overhemd of de details. Bovendien is de man met de tas weer terug. Kleine handige tasjes voor autopapieren en de portefeuille… de vraag is alleen, in hoeverre de man ook massaal overgaat op de tas. Voor veel mannen is het nog steeds not done.

Zwart, diepe grijstinten en warmere blauwe kleuren bepalen de mannen kleding. Het kostuum is mooi slank getailleerd en de schouders worden niet te groot opgezet. Revers zijn nog steeds relatief smal, maar het kostuum moet echt goed om het lijf zitten. Als je voor confectie gaat, let hier dan zelf goed op. De man die zijn kostuum laat maken heeft, bij een goede tailor, dit probleem natuurlijk niet.

Schoenen en accessoires

De mannenschoen is minder aan mode onderhevig dan de vrouwenschoen, maar dit neemt niet weg dat de mannenschoen wel qua kleur aan moet sluiten en ton sur ton is helemaal in de mode. Zowel de mannen- als de vrouwenschoen kennen deze koudere maanden veel Engelse invloeden. Heel gestileerd!

De vrouw krijgt ook qua schoen veel bordeaux te zien en de traditionele pump mag weer (in verschillende varianten). In slangenprintleer of lakleer, maar wel met een hak die voor de meeste vrouwen haalbaar is. Veel schoenen hebben een dikkere zool en de betere schoen wordt opgevuld met een verend materiaal, wat het lopen op hoge hakken net even iets gemakkelijker maakt.

De accessoires zijn niet te heftig, maar de broche is duidelijk terug. Weinig sieraden maar wel een uitgesproken broche kunnen de jurk, het vest of het colbert net iets extra’s geven. Behalve goud en zilver, zien we ook steeds meer andere materialen verwerkt worden in sieraden. Natuurlijk blijft een beetje blingbling altijd.

Haar

Qua kapsels kan er veel en van boblijn tot superlang, stijl of een lekkere krullenbol, het mag allemaal. Boven donkerder dan de onderste gedeelten, alsof je haar deels in de verf gehangen heeft, blijft voor veel vrouwen toch aantrekkelijk om te (laten) verven. Waarbij het stijl kapsel meer van deze trend laat zien. Het krullenkapsel maakt het vaak alleen wat speelser. Was dit enkele jaren geleden nog iets wat als “onverzorgd” betiteld werd, inmiddels is het mode. Zo gaan die zaken. Een lichte tint kan ook, maar dan wordt het platinablond met een warme gloed. Het is duidelijk een geverfde kleur en gecombineerd met een strak geknipt kapsel. Het ontkleuren blijft een extra aanslag op je haar, dus bij lang haar niet aan te raden.

Alles kan

Gelukkig lopen we al jaren niet meer in het keurslijf van de modebedenkers, wat het allemaal net wat vrolijker op straat maakt. Toch zijn er af en toe trends die het erg goed doen. De switch van de vrolijke lichte kleuren tijdens de warmere maanden, naar de diepere warme kleuren in de koudere maanden, blijft er een waar we massaal in mee gaan. Een volgende stap is ook dat nog durven te trotseren!
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
Zakelijke kledingZakelijke kledingZakelijke kleding wordt door menigeen nogal eens als “driedelig-grijs” betiteld, maar dat is een al lang achterhaald geg…
Kleding die je persoonlijkheid versterktKleding die je persoonlijkheid versterktVolgens sommige mensen is het onzin en andere zijn grote voorstander van kleding die de persoonlijkheid versterkt. Wat e…

Schoen- en laars maatvoeringIeder mens is anders en dat wil ook zeggen dat ieder paar voeten anders is. Dit neemt overigens niet weg dat de meeste v…
Online schoenen kopenOnline schoenen kopenOnline schoenen kopen is een steeds groter wordende trend. Steeds meer schoenenzaken beginnen naast hun bestaande winkel…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.