Je eigen stijl bepalen

Voor de één is het appeltje-eitje en voor de ander is het een groot probleem… je eigen stijl bepalen. Niet alleen de mode blindelings volgen, maar datgene eruit halen wat bij je past, je verrijkt, je versterkt en waar je je goed bij voelt. “Tja, wat is dat?” zal voor een groep mensen de eerstvolgende opmerking zijn. Daar kan je wel achter komen, met of zonder hulp, maar dan moet je je wel willen verdiepen.

Aan de slag...

Niets komt vanzelf, je moet er wat voor doen.
Althans, zo geldt dit voor de meeste mensen. Als je iets echt wilt, moet je er wel moeite voor doen. Als het er om gaat dat je meer als vanzelf de juiste kleding voor jezelf uit het rek trekt, dan zal je je toch eerst moeten verdiepen in jezelf. Overigens geldt voor een beperkte groep dat ze nooit zullen leren combineren en de juiste kledingstukken uit het rek pakken. Echter, als er dan kant-en-klare setjes hangen, kom je ook een heel eind. Soms moet je het net iets handiger aanpakken. Dat is nu precies wat ze in kledingwinkels ook doen. Immers, een eenvoudig rokje waar je normaal aan voorbij loopt, kan met een mooie top op een paspop of een grote foto juist een leuk setje vormen. De betere kledingwinkel kan je soms op weg helpen, maar ja… daar is primair het verkoopproces toch hetgeen waar het om gaat.

Je eigen stijl bepalen heeft met verschillende zaken te maken, te weten:
  • Kijk naar je figuur en let op datgene wat je versterkt. Voorbeeld: als je brede heupen hebt en smalle schouders is het belangrijk dat je het iets meer in proportie brengt en je bovenpartij dus iets groter is en vanaf je heupen geen wijde of wijd uitvallende broeken of rokken moet dragen.
  • Kijk naar je figuur en wat springt er in positieve zin uit, wat je zou willen benadrukken?
  • Kijk nu naar de kleur van je gezichtshuid en bekijk welke kleur (van kleding) je huidskleur ophaalt of laat schijnen of meer kleur geeft? Soms kan een kleurensessie met bijvoorbeeld “seizoen indeling” daar hulp bij bieden. In zo’n sessie wordt vastgelegd welk “type” je qua kleur bent en je krijgt er dan een scala aan kleuren bij. Kleuren die allemaal bij je passen. Kleuren die je versterken en je krijgt tips wat te doen als je toch een afwijkende kleur wilt dragen.
  • Als je weet wat “technisch” bij je past, wordt het zaak om te gaan kijken wat bij je past als type mens. Bijvoorbeeld een vrouw die nooit op hoge hakken loopt en zich er ook niet prettig bij voelt, kan beter een lager hakje kopen. Je gaat het namelijk zien dat die vrouw zich niet prettig voelt op een hoge hak. Of een vrouw die zich niet prettig in rokjes of jurken voelt, plotseling een jurk aangeven. Zo’n vrouw zou zich zomaar ongemakkelijk kunnen gaan gedragen.
  • Experimenteer… en of dat nu met iets is wat je nooit zou dragen (een bepaald kledingstuk) of een kleur. Ervaar wat het met je doet. Dat wil dus ook zeggen dat je kritisch naar jezelf moet zijn. Soms kan je ook wennen aan iets en ga je je er beter in voelen. Alleen een kleur die je mooi vindt, maar die je niet versterkt kan je beter niet dicht bij je gezichtshuid dragen. Plaats er dan bijvoorbeeld een sjaal van de juiste kleur tussen.
  • Vorm als eerste de basis van je garderobe. Iedereen heeft altijd een aantal basisstukken in de kast hangen waar je ruim mee kunt combineren en die bij verschillende gelegenheden gedragen kunnen worden.
  • Kijk als laatste naar de mode en haal daar de stukken uit die je versterken, er is altijd wel iets te vinden.

Bron: Pitabox987, RgbstockBron: Pitabox987, Rgbstock

Wie ben je?

Om te zien wat JIJ bent qua uiterlijk, is het belangrijk de tijd te nemen om je een beeld te vormen wat bij je past, wat bij je kan passen (soms is een ander kledingstuk een kwestie van wennen) en wat zeker niet passend is. Je moet dicht bij je gevoel komen en bij de een is een strak rokje en colbert helemaal super en voor de ander geldt dat zij zich prettiger in een trui met spijkerbroek voelt. Wel is het zo dat je per situatie moet bekijken wat kan en wat niet.

"Give a girl the right shoes, and she can conquer the world." ( Bette Midler)

Passend kleden

Neem nu die trui met spijkerbroek in een representatie functie op kantoor. Dat is in de meeste branches not done. De situatie is en blijft van belang, maar ook dan kan je kijken wat het dichtst bij je komt. Om maar bij dit voorbeeld te blijven kan een spijkerbroek wellicht niet in die representatieve functie, dat neemt niet weg dat een broek als onderdeel van een kostuum of een nette broek waar je een twin set op draagt, wel degelijk kan. Als een dergelijk kledingstuk dichter bij je komt, is dat een prima alternatief.
Zo zal je per situatie moeten kijken waar je een match kunt maken in mogelijke alternatieven, kleuren en modellen.

Stylist

Als je er echt niet meer uitkomt, kan je ook een keer een stylist inhuren en dan laat je hem of haar je uitleggen waar je op moet letten, wat kan en wat niet en je vormt op deze manier samen setjes. Eventueel ga je een keer samen winkelen, om zo achter de fijne kneepjes te komen. Met samengestelde setjes speel je meer op veilig, maar als je er zelf echt niet uitkomt, kan het wel eens de beste oplossing zijn.
© 2013 - 2023 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Waarom hebben de stylisten van beroemdheden tegenwoordig zoveel macht? Vroeger zorgden ze alleen ervoor dat mensen goed…
Gothic: KledingEr is niets indrukwekkender dan de kledij van de gothic. Of e het wilt toegeven of niet, het is altijd indrukwekkend om…
Hoe origineel kleden we ons?Hoe origineel kleden we ons?Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar ons kleedgedrag en dat is op zich logisch, want kleding is booming busines…
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…

Zakelijke kledingZakelijke kledingZakelijke kleding wordt door menigeen nogal eens als “driedelig-grijs” betiteld, maar dat is een al lang achterhaald geg…
Feestelijke kledingDe feestmaand komt er weer aan en dan willen veel mensen toch net even iets anders dan anders aan kleding kopen. Aangezi…
Bronnen en referenties
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.