Feestelijke kleding

De feestmaand komt er weer aan en dan willen veel mensen toch net even iets anders dan anders aan kleding kopen. Aangezien er in alle prijsklasse wel iets speciaals te vinden is, heeft de kledingbranche over het algemeen een prima maand. Maatkleding daargelaten, die moet je in november toch wel bestellen, gaan veel mensen vanaf Sinterklaas aan de slag met hun zoektocht naar leuke kleding, maar waarom niet eerder?

Detailhandel is er klaar voor!

De decembermaand maakt de detailhandel in zijn algemeenheid blij, want behalve kleding gaan veel mensen ook op zoek naar cadeaus om aan elkaar te geven. De een houdt het bij een kleinigheid en de ander pakt groot uit, het is maar net wat gangbaar én betaalbaar is.

Op kleding wordt echter relatief weinig bezuinigd, ook als de portemonnee even niet zo goed gevuld is. De feestdagen in december geven nu juist dat feestelijke en huislijke gevoel en dan moet het allemaal kloppen. Even – de mogelijke – zorgen vergeten en het christelijke feest vieren of gewoon gezellig samen zijn met familie of vrienden.

Wat zijn de trends tijdens de feestdagen?

Vooropgesteld dat er heel veel kan en mag, zijn er natuurlijk wel wat trends voor de feestdagen gesignaleerd. Hieronder enkele opgesomd die we veelvuldig in de winkels zullen zien;
 • Blingbling mag niet ontbreken, maar het klaterende gedeelte is wel ton-sur-ton of met andere woorden, dezelfde kleur of kleurschakering als de stof. Dit geeft het betreffende kledingstuk net even iets meer grandeur.
 • Veel soepel vallende zijde stoffen eventueel gecombineerd met rijke wollen stoffen in warme kleuren.
 • Behalve de bekende donkere kleuren is blauw/groen in een warme tint ook ruim in de kledingrekken te vinden. Blouses, rokken en jurkjes.
 • Meer feestelijke broeken voor de vrouw of lange broekrokken (waarbij je nauwelijks ziet dat het een broek is).
 • Heel vrouwelijke kleding gecombineerd met mannelijke accenten, zoals een mooi getailleerde vrouwelijke rok al dan niet gecombineerd met een kort colbert, maar in ieder geval is de bijpassende blouse voorzien van een vlinderdas.
 • Blouses in helder- of roomwit voorzien van een grote strik in dezelfde stof. Meestal ook direct vastgezet op de blouse.
 • Zijde, wijd uitlopende rokken met tule en strakke bovenlijfjes in zwart, antraciet, kerstgroen of warm paars.
 • Zilver is trendy en dan zilver verwerkt in paletten, maar ook in zilverachtig zijde of crêpe stoffen.
 • De smoking kan altijd en niet alleen voor de man, de vrouw wordt ook steeds meer in de smoking gezien en dit met bijvoorbeeld een andere kleur strik (bijpassend bij de schoenen) of een afwijkende kleur revers.
 • Qua sieraden zijn de kettingen groot en opvallend en als je dit draagt op een relatief eenvoudig opzet bovenlijfje (blouse of jurk) dan komt deze ketting nog meer tot zijn recht.
 • Helaas voor degene die niet op hoge kan of wil lopen … de meeste feestelijke schoenen zijn van lakleer en minimaal met een 8 cm hoge hak. Iets minder modellen hebben ook nog een 5 of 6 cm hoge hak… en daar lopen de meeste vrouwen nog redelijk op weg.
 • De man is casual chique met een uitermate goed getailleerd jasje en een eenvoudige rechttoe rechtaan broek, eventueel in een afwijkende stof. Even wennen… maar heeft wel iets voor de man die er een beetje stoer uit wilt zien.
 • Het kostuum is voor de man niet weg te denken, maar met de feestdagen even geen opzichtelijke ruit of middenbruin. Zwart, antraciet, diepbruin, diepgroep of nachtblauw.

Creativiteit viert hoogtij

Als mensen minder geld te besteden hebben, en die groep is toch nog steeds aanzienlijk, dan wordt men creatiever en dat is een goed teken. Dat wil zeggen dat mensen bijvoorbeeld oud met nieuw gaan combineren. Oude jurkjes uit elkaar haalt en het rokgedeelte combineren met een nieuw topje. En dat wil dus ook zeggen dat mensen zelf weer meer achter de naaimachine kruipen.

Maar de kleding kan ook heel sober zijn en dan vul je het aan met lekker opvallende sieraden of gekke schoenen. De make-up in de diepe kleuren wordt wat nonchalanter opgebracht en de nagels zijn goedverzorgd maar sober.

Kortom, zet je kast open en kijk wat je hebt. Combineer een mooie rok die al langer in je kast hangt met een nieuw shirt of colbert. Leuk een jurk op een met mooie nieuwe strik of trek je little black dress aan met een mooi opvallende schoen en een grote opvallende armband.

Durf!

Veel geld uitgeven is geen garantie dat je er goed uitziet. Wel als je een personal tailor of stylist meeneemt, maar niet iedereen kan die betalen. Vraag, als je wat leuks gezien hebt, om feedback en luister er goed naar. Op deze manier aan de slag gaan is durf hebben en er voor gaan en dan zou het uit te geven bedrag zomaar mee kunnen vallen. Dit geldt ook voor maatkleding, want men gaat er altijd vanuit dat dit per definitie duur is. Niets van dat, want behalve het advies en maakloon is er stof in alle prijsklasse en voor een heel redelijke prijs kan je ook je unieke kledingstuk laten maken. Met andere woorden… keuze genoeg. November is bij uitstek een periode dat je nog rustig rond kunt kijken of iets kunt laten maken. Ben je klaar als de meeste mensen zich verdringen in de kledingwinkels. Succes!
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dress for successDress for successDress for success: hoe ga je netjes gekleed naar een sollicitatiegesprek, wanneer je niet de middelen hebt om nieuwe kle…
Smoking raakt nooit uit de modeSmoking raakt nooit uit de modeDe smoking heeft als kledingstuk een geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw. Werd de smoking aanvankelijk alleen…
Kerstkleding, veel glansKerstkleding, veel glansWe zeggen “op ons paasbest gekleed gaan”, maar eigenlijk kunnen we beter zeggen op ons “kerstbest gekleed gaan”. Immers,…
Little Black DressLittle Black DressThe Little Black dress is niet meer weg te denken uit de kledingkast van de moderne vrouw. Het is altijd handig een of m…

Je eigen stijl bepalenVoor de één is het appeltje-eitje en voor de ander is het een groot probleem… je eigen stijl bepalen. Niet alleen de mod…
Jan Taminiau, modeontwerper postzakjasje MaximaJan Taminiau, inmiddels een bekende naam. Iedereen kent wel het jute jasje van onze koningin Maxima, gemaakt van de post…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.