Poncho in de mode

Poncho in de mode De poncho is weer in de mode. Het is zo’n kledingstuk wat zomaar enkele jaren nauwelijks gedragen wordt en dan plots weer opduikt en grootschalig in de kledingwinkels hangt. Winterseizoen 2014/2015 is zo’n voorbeeld dat je de poncho weer over ziet. Voordeel is tevens dat er een grote diversiteit aan poncho’s is voor verschillende gelegenheden. Er is dus altijd wel een poncho die voor de gelegenheid gedragen kan worden. Tenminste als je poncho’s leuk vindt. Er zijn ook mensen die ze reuze onhandig vinden of vormeloos. Weer andere mensen dragen alleen een poncho als het regent en ze moeten fietsen. Dan kan de poncho over het stuur gehangen worden en blijf je goed droog.

Wat schrijft de mode voor?

Materiaal

Voordeel is dat de mode niet heel expliciet is. Er mag heel veel in vormen, voor zover je daar sterk in kunt variëren, maar vooral ook in materialen, dessins en kleuren. Qua materialen varieert het van verschillende soorten (harige) wol, los en juist heel vast gebreid, tot leer, bont en zelfs kunststof … of verschillende materialen gecombineerd.
De wollen poncho is overigens veruit de populairste poncho en in dusdanig veel variëteiten te koop dat de verschillende poncho’s van een kille dag tot strenge vorst te dragen is.

Modellen

Hoewel je niet eindeloos kunt variëren met de poncho, zie je wel veel onderaan recht afgesneden poncho’s. Daar staan de poncho’s met de redelijk extreme punten tegenover. Deze poncho’s zien er nogal Bohemien uit. Verder is de een iets meer klokkend dan de ander, maar allemaal hebben ze een behoorlijke cirkel.
Vervolgens zien we steeds meer de poncho die niet per se over het hoofd aangetrokken moet worden, maar met knopen, een rits of zelfs klittenband gesloten wordt. De omslagdoek, die gedragen veel op een poncho lijkt, schaart men overigens ook onder de poncho’s.

Steeds meer poncho’s krijgen een soort mouwtje en zelfs steekzakjes en dan lijkt het weer meer op een jasje “Marie Antoinette-stijl”. Toch worden ook deze modellen onder de poncho’s geschaard.

Kleuren

Qua kleuren zitten we uiteraard wel in de warme winterkleuren zoals:
  • bordeauxrood
  • wolwit tot beige
  • antraciet en zwart
  • warm aquagroen
  • nachtblauw

Omdat de materialen in veel modellen gecombineerd worden, zijn de dessins iets rustiger. Wel zie je de zwart/wit blok veel terug. Als kleuren gecombineerd worden, is het vaak zwart, grijs en wolwit of wolwit met beige.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Mogelijkheden tot het dragen van een poncho

Sinds we Koningin Maxima in de omslagdoeken zien, zijn deze en de traditionele poncho’s weer veel meer in het modebeeld. Waar men deze eerst alleen nog gebruikte om bijvoorbeeld van de auto naar binnen te gaan, is het gebruik inmiddels veel ruimer geworden. Aangezien er veel verschillend materialen zijn, is het logisch dat de poncho ook tijdens het winkelen, op de fiets of tijdens het wandelen gedragen kan worden. Het zijn geen stugge en truttige materialen meer, maar je kunt er alles in doen en ze beschermen je tegen de kou en deels ook tegen te regen. Afhankelijk van het materiaal, hoe de poncho gebreid is en wat voor voeding er in zit, is er voor ieder weertype een moderne poncho.

Prijsklasse

Het is natuurlijk afhankelijk van het materiaal en de exclusiviteit hoeveel een poncho kost. Maar een wollen poncho is er al vanaf zo’n € 50,- en oplopend tot enkele honderden €. Neem je een poncho waar wol gemengd is dan zijn er al exemplaren voor zo’n € 30 te koop.
De kunststofponcho voor op de fiets is er al vanaf € 30,-. Alleen degene die echt alle vocht weren, beginnen pas bij zo’n € 60,-.

Tot slot

De poncho mag weer gedragen worden en de liefhebbers hebben er altijd meer dan één in huis. Zoals veel mensen jassen af willen wisselen, willen ook veel mensen poncho’s afwisselen. Met de kledingwinkels die ze in grote getallen ingekocht hebben, is er keuze genoeg.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poncho is weer mode!De poncho is weer in de mode, hij mag weer… over het hoofd dat ding en je armen en handen lekker warm houden onder de, v…
Omslagdoek of poncho: warm, mooi en leuk om zelf te breienOmslagdoek of poncho: warm, mooi en leuk om zelf te breienEen omslagdoek is tijdens koude periodes voor veel mensen een musthave. Anno 2019 hangen de winkels er vol mee en zie je…
Blackstone schoenen: de nieuwe trend?Blackstone schoenen: de nieuwe trend?Blackstone is een schoenenmerk dat je deze winter veel in het modebeeld zult zien. De leren gympen, schoenen en laarzen…
Modebeeld van de Nederlandse vrouwModebeeld van de Nederlandse vrouwIs de Nederlandse vrouw modebewust? Of kleedt zij zich vooral praktisch? Volgt ze de mode op de voet of heeft ze geen ge…

Damesvoeten met een maatje meerDamesvoeten met een maatje meerVanaf maat 41 worden damesvoeten vaak als groot ervaren. Als je als vrouw schoenmaat 42 hebt dan heb je in een gewone sc…
De verborgen wereld van de jarretelkousenDe verborgen wereld van de jarretelkousenDameskousen bestaan al heel lang, al in de achttiende eeuw werd er een machine ontwikkeld die fijnere kousen kon fabrice…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.