Poncho is weer mode!

De poncho is weer in de mode, hij mag weer… over het hoofd dat ding en je armen en handen lekker warm houden onder de, veelal, wollen poncho. Het kledingstuk is jaren uit de mode geweest en derhalve moeilijk verkrijgbaar in de winkel. Slechts de vrouwen die in staat zijn er zelf een te breien, weven of haken, hebben het straatbeeld opvallender met dit prettige kledingstuk.

Wat is een poncho en waar komt het vandaan?

De poncho komt van oorsprong uit Zuid-Amerika (het grensgebied van Chili en Argentinië) en werd en wordt daar al heel lang gedragen. Vanaf de 17e eeuw is de poncho er al en is de vervanging van een ander kledingstuk, wat door de Spaanse veroveraars verboden was. Vaak veelkleurig en eigenlijk relatief eenvoudig te maken. Ze worden vaak geweven in banen, zodat je allerlei kleuren rondom krijgt. Het is immers een grote rechthoekige doek die aan elkaar gezet wordt en waar het midden van open is. Daar gaat je hoofd doorheen en de stof valt over de schouders om je bovenlichaam.

Introductie in het westen

De kans dat het enig moment naar het westen komt, is altijd groot. Mensen gaan er naar toe om vakantie te vieren, willen iets traditioneels uit dat land hebben en trekken het thuis aan. Hoe vaak zie je dan niet dat zo’n kledingstuk wordt opgemerkt en gereed gemaakt voor het grote publiek.

Zo is het met de poncho niet anders gegaan en dat gebeurde in de “rebel” –tijd, de hippies in de jaren 60 waren er gek op. Maar behalve weven, kan je een poncho ook relatief eenvoudig zelf (machinaal) breien of zelfs haken en in de jaren 70 was de poncho nog steeds populair. Pas in de jaren 80, toen de grote schouderpartijen het modebeeld gingen beheersen en het allemaal luxer moest ogen, raakte de poncho in de vergetelheid.

Tegen de regen

De poncho is wel altijd veel verkocht als een soort regencape, wat in een regenachtig land als Nederland natuurlijk ideaal is. Met grote flappen voor en achterop en een capuchon om de regen weg te houden. Vaak van een kunststof materiaal wat waterafstotend is. Soms een olieachtig materiaal en niet echt fraai, maar erg effectief. Die laatste zien we weinig meer, maar de waterafstotende worden nog steeds veel verkocht.

Revival

Jaren is de poncho slechts in de vorm van een regencape gezien, totdat wat bekende vrouwen plots gezien werden met de poncho en variant, de omslagdoek (die erg veel lijkt op een poncho). De poncho's werden in allerlei materialen en kleuren gedragen op vlotte kostuums, maar ook leuke cocktailjurkjes.

Als dat dan mooi wordt gevonden dan speelt de markt hier natuurlijk op in en zo ook met de poncho. Met als gevolg dat er allerlei vormen poncho’s op de markt zijn gekomen die de jassenmarkt aanzienlijk verbreden en de “gewone” winterjas deels zelfs verdringen.

De varianten die er zoal gemaakt worden zijn:
  • Een poncho die oogt als een jas met kraag en knopen, maar wat één geheel is en dus ook gewoon over het hoofd aangetrokken moet worden. Handig, want je hebt nog openingen waar wind doorheen kan.
  • Een poncho met openingen aan de voorkant ter hoogte van de handen, waarmee je niet je poncho helemaal op hoeft te tillen als je je handen nodig hebt.
  • Een poncho die oogt als een omslagdoek. Aangezien een omslagdoek nog wel eens lastig kan zijn bij wind, heeft deze poncho – die dus uit één geheel bestaat – dit niet.
  • Een poncho met een grote warme sjaalkraag op de opening van de poncho bevestigt. Aangezien je een poncho in principe niet met een sjaal draagt, kan het bij de hals koud aanvoelen.
  • Een poncho met een hoofddeksel in de vorm van een los mutsje in exact hetzelfde materiaal als de poncho.

Wanneer te dragen?

Het assortiment in kleuren en materialen is zo groot dat je voor nagenoeg iedere gelegenheid wel een poncho uit kunt kiezen. Een dunne zijdenachtige stof voor op een avond- of cocktailjurk of een lekkere wollen met sjaalkraag met een spijkerbroek op de fiets. Maar ook in de auto ideaal, want het is geen dikke jas waar je op gaat zitten in de auto. Alleen opletten of je nog een stuk moet lopen of dat het slechts in de auto en vlak bij de locatie in- en uitstappen betreft.

Kleuren en materialen

Er is van alles wat, maar voornamelijk zie je de mooie wollen exemplaren. Soms meerdere soorten wol gecombineerd, in warme winterkleuren zoals: bordeaux eventueel gecombineerd met beige of zwart. Maar ook de verschillende tinten grijs, wat toch een gemakkelijk kleur is om te combineren of diep zwart. Voor de mensen die liever lichte kleuren dragen is beige en roomwit aanwezig in het assortiment. Sommige met franjes en andere met kwastjes. Ze zijn met van alles gecombineerd en is heel persoonlijk. Een iets afwijkende kleur voor de winter is het aquagroen, maar wel een kleur die in de wintermaanden mag en zowel me lichte- als donkere kleuren te combineren is.

Alles kan en mag en naast wol van het schaap en sommige geitsoorten, is een dikke viltsoort ook veelvuldig aanwezig. Qua synthetische materialen is met name het glanzende bontachtige materialen geschikt om als poncho te dragen.
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poncho in de modePoncho in de modeDe poncho is weer in de mode. Het is zo’n kledingstuk wat zomaar enkele jaren nauwelijks gedragen wordt en dan plots wee…
Omslagdoek of poncho: warm, mooi en leuk om zelf te breienOmslagdoek of poncho: warm, mooi en leuk om zelf te breienEen omslagdoek is tijdens koude periodes voor veel mensen een musthave. Anno 2019 hangen de winkels er vol mee en zie je…
Moslimvrouwen, hoofddoeken en modeMoslimvrouwen en hoofddoeken, het is iets waarbij de meeste mensen geen positief beeld hebben. Maar net als de meeste vr…
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…

Jan Taminiau, modeontwerper postzakjasje MaximaJan Taminiau, inmiddels een bekende naam. Iedereen kent wel het jute jasje van onze koningin Maxima, gemaakt van de post…
Mooie goedkope sieraden en kleding via eBayMooie goedkope sieraden en kleding via eBayOp zoek naar originele en mooie sieraden voor weinig geld? Kijk dan eens op eBay. Hier vind je heel veel mooie sieraden…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.