De verborgen wereld van de jarretelkousen

De verborgen wereld van de jarretelkousen Dameskousen bestaan al heel lang, al in de achttiende eeuw werd er een machine ontwikkeld die fijnere kousen kon fabriceren. De grote doorbraak kwam in 1935 toen Polymer 6.6 werd ontdekt, de nylonkous zoals wij die kennen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de nylonkous ook in Europa gedragen. De komst van de panty was bijna de doodsteek voor de jarretelkous. Om praktische redenen wordt de jarretelkous weinig gedragen, maar met een goede jarretelgordel en juist (draag)advies hoeft het gebruik ervan niet beperkt te blijven tot de slaapkamer. Het beste kun je online een jarretelgordel kopen, zolang je er maar op let dat de webshop betrouwbaar is. `Wie mooie benen wil hebben, moet ze door de blikken van mannen laten masseren.` Marlene Dietrich.

De geschiedenis van de jarretelkousen

Tijdens de industriële revolutie in de achttiende eeuw werden machines ontwikkeld die dunnere en fijnere kousen konden breien. Tot 1938 werden ze nog van zijde gemaakt. Er zat één groot nadeel aan deze stoffen, de garens die ervan gemaakt werden waren star en rekten niet. De grote doorbraak kwam met de uitvinding van de stof nylon in 1935. De uitvinder van Polymer 6.6 zoals het eerst genoemd werd was Julian Hill en niet Wallace Carothers zoals vaak wordt aangenomen. In 1937 kreeg de stof zijn definitieve naam: Nylon. De eerste twee letters van de naam zijn de afkorting voor New York. Nylon was sterk en had de luxe uitstraling van zijde.

In Europa kwam de nylonkous pas na de Tweede Wereldoorlog op de markt

Nylonkousen waren vlak voor de oorlog in Amerikaanse winkels verkrijgbaar, maar tijdens de oorlog werden de garens gebruikt om parachutes van te maken en stokte de fabricage van de kousen. In Europa waren ze nog niet verkrijgbaar, ze verschenen hier pas na de oorlog, vaak cadeau gegeven door de Amerikaanse soldaten aan hun Nederlandse vriendinnen.

Nylonkousen waren duur, maar het was in de vijftiger en zestiger jaren niet netjes om met blote benen over straat te gaan. De komst van de panty in 1967 deed de jarretelkous bijna de das om. Het was de tijd van de flower power. Vrouwen hadden geen tijd meer om ´s morgens jarretelkousen aan te trekken en bij die korte rokjes kon je geen jarretelgordel dragen. Tegenwoordig komen we de jarretelkous vooral tegen in de slaapkamer, voor dagelijks gebruik geven vrouwen meestal de voorkeur aan panty´s. Een panty heb je zo aan, voor jarretelkousen moet je meer tijd uittrekken. In plaats van jarretelkousen wordt er soms de voorkeur gegeven aan hold-ups, de zogenaamde zelfophoudende kousen. Doordat deze kousen een stevige kanten rand hebben met een siliconenstrip die aan het bovenbeen vastplakt zakken ze niet af.

Waar koop je een goede jarretelgordel?

Het beste kun je een jarretelgordel online kopen; let er wel op dat de gordel is voorzien van minimaal zes straps (riempjes). What Katie Did, Kiss me Deadly of Nylon Dreams zijn prima merken. Online kun je voordeliger aan een jarretelgordel komen dan in de lingeriewinkel het geval is en dat is ook logisch, er hoeft geen duur winkelpand te worden gehuurd. Als je niet weet welke maat je moet bestellen dan zal een serieuze webshop door middel van een maattabel ook daarin voorzien. Je zult meestal van tevoren moeten betalen, dus let erop dat de webshop betrouwbaar is. Hiervoor kun je de ShopScan doen.

Maattabel jarretelgordel

SmallMediumLargeXLarge
Heupwijdte85 - 92 cm92 - 96,5 cm96,5 - 102 cm102 - 106,5 cm

De verborgen wereld van de jarretelkousen

Jarretelkousen moeten worden bevestigd aan een jarretelgordel. Daarom willen de meeste vrouwen geen jarretelkousen dragen, zeker omdat plastic clipjes snel losschieten en de kous dan afzakt. De gordels die je in lingeriewinkels koopt voldoen meestal niet. Deze gordels zijn voorzien van vier straps, per been twee, met goedkope plastic clipjes die heel snel losschieten. Als er een clipje losschiet dan moet het overblijvende clipje de hele kous dragen, de kous gaat draaien en uiteindelijk zal ook het andere clipje losschieten. Toch is dat niet nodig, het is een kwestie van een goede jarretelgordel kopen met stevige clips. Geen vier straps, maar zes of meer. Plastic clipjes zijn niet sterk genoeg, alleen metalen clips zijn stevig genoeg om de kous op zijn plek te houden. Je bent even bezig om de kousen aan te trekken en de clips te bevestigen maar het resultaat mag er zijn.
Jarretelkousen kun je zowel in de lingeriewinkel als online kopen. Cette, Cervin, Oroblu, Kunert en Wolford zijn goede merken.

Het aantrekken van de kousen

Het aantrekken van jarretelkousen vergt enige vaardigheid, maar geen nood, oefening baart kunst en met de juiste voorlichting kom je een heel eind. Doe eerst de jarretelgordel aan, draai de gordel met de haakjes en oogjes naar voren en haak de haakjes in de oogjes. Draai nu de gordel zo naar achteren dat de sluiting precies in het midden zit en de straps goed verdeeld worden over de bovenbenen. Probeer de gordel dusdanig te schuiven dat de achterste straps niet recht over de billen lopen. Dat zit namelijk niet prettig.

Voorzichtig aantrekken

Het aantrekken van de kousen moet voorzichtig gebeuren, je hebt zo een ladder te pakken. Je zou (katoenen) handschoentjes kunnen gebruiken om de kousen aan te doen, zorg er ook voor dat je geen haaltjes aan je vingers hebt en dat handen en vingers glad zijn. Datzelfde geldt uiteraard voor je voeten. Trek dan de kousen voorzichtig naar boven. Jarretelkousen rekken niet net zoals panty´s, zonder bevestigingsclips zakken ze af. Sommige vrouwen denken slim te zijn en gebruiken de zogenaamde hold- ups in plaats van jarretelkousen. Maar helaas, hold-ups en jarretelgordels zijn niet voor elkaar gemaakt, de boorden van de hold- ups zijn te dik voor de clips van de jarretelgordel. Het zal je niet lukken om de kous goed vast te maken. Bij een jarretelgordel horen echte jarretelkousen en geen hold-ups.

Begin met de achterkant

Begin per been met de achterkant. Hiervoor kun je het beste de voorkant van het onderbeen op het bed of op een stoel laten steunen en draai de kous iets naar buiten zodat je de het clipje kunt bevestigen aan de boord van de kous. Draai de kous weer terug en bevestig de volgende clip, dit zal al wat makkelijker gaan. De voorste clip is nu een fluitje van een cent. Het ene been is nu klaar, dezelfde procedure volg je voor het andere been.

Onderhoud kousen en een praktische tip

De kousen kunnen worden gewassen. Maak hiervoor een lauwwarm sopje en haal de kousen erdoor. Rol ze vervolgens in een handdoek zodat ze niet meer lekken en hang ze te drogen. Nooit wringen! Was ook gekleurde kousen niet tegelijk met naturel kousen.
Denk eraan dat je je slipje altijd over de gordel draagt, anders moet je de clips bij wc-bezoek steeds losmaken. Op foto´s zie je de modellen met het slipje onder de gordel, maar dit wordt gedaan om de gordel beter uit te laten komen.

Niets maakt vrouwenbenen meer sexy dan een paar mooie kousen met hoge hakken. De combinatie is onweerstaanbaar.
© 2014 - 2022 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ulcus cruris (open been)Ulcus cruris (open been)Dit is een open wond onder aan het been. Meestal op de enkel of op de ondervoet en is moeilijk te genezen. Het doet vaak…
Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Voor verschillende medische problemen worden steunkousen gedragen. Zo worden steunkousen gedragen na een operatie, bij s…
Steunkousen en aandoeningen van vaatstelsel en lymfestelselSteunkousen zijn kousen die extra druk geven op plaatsen in de onderbenen waar vocht is opgehoopt en waardoor het vocht…
Compressietherapie: waarvoor wordt het gebruikt en voor wie?Compressietherapie: waarvoor wordt het gebruikt en voor wie?Compressietherapie oftewel druktherapie, wordt gebruikt bij vaataandoeningen zoals ulcus cruris. Door deze therapie te g…

Poncho in de modePoncho in de modeDe poncho is weer in de mode. Het is zon kledingstuk wat zomaar enkele jaren nauwelijks gedragen wordt en dan plots wee…
Guess en haar fashion productenGuess en haar fashion productenGuess is een Amerikaans merk dat is begonnen in Frankrijk. Guess ontwerpt betaalbare kleding en richt zich op het midden…
Bronnen en referenties
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 24-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.