Compressietherapie: waarvoor wordt het gebruikt en voor wie?

Compressietherapie: waarvoor wordt het gebruikt en voor wie? Compressietherapie oftewel druktherapie, wordt gebruikt bij vaataandoeningen zoals ulcus cruris. Door deze therapie te gebruiken als ondersteuning, wordt het genezingsproces van deze aandoeningen versneld. Tevens verbetert het de bloedsomloop in de benen wat ten goede komt van de wonde.

Wat is compressietherapie?

Compressietherapie wordt gebruikt om de bloedsomloop in de benen te verbeteren. Ze kan toegepast worden bij behandelingen van onder andere spataders, ulcus crius en het verbeteren van de veneuze functie. Ze bieden ook ondersteuning bij het lopen als men last heeft van lage bloeddruk. Na een operatie of bij een lang revalidatieproces kan het zijn dat mensen veel moeten platliggen of minder mobiel zijn. Door deze kousen te dragen vermindert men de kans op aderontsteking (flebitis) en zelfs trombose (bloedklonters). Ze gaan ook oedeemvorming tegen, dit is vochtophoping in de benen.

Het gebruik van compressietherapie

Het is belangrijk te weten dat deze kousen nooit op eigen beslissing mogen gedragen worden. Er bestaan ook contra-indicaties voor het gebruik hiervan: arteriële insufficiëntie, hartproblemen en zelfs bij artritis is het gebruik van deze kousen af te raden. Deze bestaan in verschillende klassen en verschillende soorten rekverbanden. Het vergt enige training om de benen op een juiste manier in te zwachtelen. Laat dit over aan een professionele hulpverlener indien u twijfelt. Men kan compressiekousen kopen om ze gewoon over de voet te trekken en zo over het been, maar ook kan men gebruik maken van korte en lange rekverbanden. Er zijn vier verschillende klassen van compressietherapie, de aard van de aandoening bepaald in welke klasse u terechtkomt.

Klasse I

Klasse I is de lichtste vorm en geeft alleen maar een lichte druk. Deze klasse heeft een druk van 15-21 mmHg en is zinvol bij lichte spataders, vermoeide benen of een zittend beroep. Ook voor zwangere vrouwen wordt deze klasse aangeraden.

Klasse II

Klasse II heeft een druk van 23-32 mmHG en kan onder andere gebruikt worden voor de behandeling van oedeem. Deze wordt behandeld met korte rekverbanden. Ze kan ook gebruikt worden na een trombose. Klasse II is de laagste klasse dat in Nederland vergoed wordt, omdat men vanaf klasse II pas over therapeutische verbanden praat.

Klasse III

Klasse III heeft een druk van 34-46 mmHg en wordt gebruikt bij de behandeling van chronisch veneuze insufficiëntie (zwakke aderen), huidproblemen, na ulcus cruris,...

Klasse IV

Klasse IV begint bij een druk vanaf 49 mmHg en is de zwaarste klasse. Hij wordt voorgeschreven bij ernstige lymfoedeem en chronisch veneuze insufficiëntie.

Enkele aandachtspunten bij compressietherapie

  • De kousen worden voor het opstaan aangebracht.
  • Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar om het aanbrengen te vergemakkelijken, maak hier zeker gebruik van.
  • Met natte benen is het moeilijker om de kousen aan te trekken.
  • Wissel, indien mogelijk, elke dag van paar. Het handigste is om twee paren te hebben, zo kan er een gewassen worden en de ander wordt gedragen.
  • Ze gaan gemiddeld 6 maanden mee, door ze vaker te wassen komt er terug rek in, wat de levensduur verlengt.
  • Let op met lange nagels, scherpe voorwerpen of hulpmiddelen om ze aan te trekken.
© 2012 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis is een ontsteking van de ader. Het is een gekende aandoening die als zeer pijnlijk wordt ervaren. Je hebt zeker…
Ambulante Compressietherapie (+protcol)Ambulante compressie therapie oftewel zwachtelen. Wanneer wordt dit toegepast, waar moet je op letten en hoe wordt het n…
Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Voor verschillende medische problemen worden steunkousen gedragen. Zo worden steunkousen gedragen na een operatie, bij s…
Ulcus cruris (open been)Ulcus cruris (open been)Dit is een open wond onder aan het been. Meestal op de enkel of op de ondervoet en is moeilijk te genezen. Het doet vaak…

Voorkomen van alzheimerVoorkomen van alzheimerJarenlang hebben verschillende organisaties verkondigd dat er niks te doen is om alzheimer te voorkomen. Iedereen hoopte…
Reisziekte: symptomen, oorzaak en voorkomen van reisziekteReisziekte: symptomen, oorzaak en voorkomen van reisziekteReisziekte, wagenziekte, luchtziekte, zeeziekte en bewegingsziekte. Het is een aandoening die eigenlijk dezelfde oorzaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HeungSoon, Pixabay
  • http://www.medibelgium.be/gezondheid/vaatproblemen/compressiebehandeling.html
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ctxt/Compressieklassen.htm
  • http://www.huispitaal.nl/protocollen/prot_boek/docb_sys/pdf/info/protocol/heelkunde_en_overige_handelingen/materialen_ambulante_compressietherapie_been.pdf
  • http://www.medi.nl/gezondheid/vaatproblemen/compressietherapie.html
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.