Een tweede leven voor spijkerstof

Een tweede leven voor spijkerstof Oude spijkerbroeken, rokken of jasjes kunnen een tweede leven aangaan. Met wat inventiviteit kan een oude broek zo weer mee.

Kijk naar het modebeeld

Naar het modebeeld kijken wil niet zeggen dat je er aan mee moet doen. Kies je ervoor hier wel aan mee te doen, kijk dan naar kleuren, modellen etc. Ook als je niet mee wilt doen, maar wel iets creatiefs met je spijkerkleding wilt ondernemen, zijn er mogelijkheden.

Kleuren

De kleuren van de traditionele spijkerstof een vaal bruine of grijze gloed geven, is in de wasmachine te realiseren door er de juiste kleur bij te voegen. De kleuren zijn bij de drogisterij te verkrijgen en simpel toe te passen in de wasmachine. Ook het opschuren van de pijpen van de broek of rok is met een borstel te doen. Neem hiervoor een ruwe kleine borstel (lijkt wat op een schuursponsje) en wrijf over de vlakken die valer moeten lijken. Niet te hard want dan schuur je de stof kapot.

Opleuken

Het opleuken van de broek, rok of jasje kan door middel van losse strassteentjes te kopen en deze te plakken. Het zijn steentjes met speciale plak die in de wasmachine blijven zitten. Stiksels in andere kleuren zijn uiteraard ook te verkrijgen en is het mooiste te bewerkstelligen met een naaimachine waar patronen op gemaakt kunnen worden. Met de hand kan het ook, maar is een patroon eerst goed op de stof leggen en aftekenen wel een must. Met een vaste hand kan dan het patroon met het gekleurde garen opgezet worden. Voor een stoere jongensspijkerbroek kan er tevens nog iets bevestigd worden aan de broek. Bijvoorbeeld de ketting of net wat er gewenst is.

De rafels onderaan broek of rok kan haast iedereen wel maken, maar aan de achterkant een rand vastzetten zodat het rafelen niet door blijft gaan, is wel zo handig. Afhankelijk van het model kan een spijkerjasje van de mouwen ontdaan worden en in combinatie met een T-shirt of blouse nog prima dienst doen. Een afgedankt rokje kan onderaan nog dichtgestikt worden, voorzien worden van een rits bovenin en met een hengsel eraan is het plots een tas.

Model

Een ander model maken van de rok of broek kan tot op zekere hoogte. Een wijde pijp kan recht gemaakt worden. Maar het model zal er uit gaan als er een strakke pijp van gemaakt moet worden. Niet aan te raden. Een lange spijkerrok in een recht model kan omgevormd worden tot een korte spijkerrok. Met een wijd model zal de korte rok er waarschijnlijk niet fraaier op worden.

En is er echt niets meer uit te halen, kan er van een spijkerbroek altijd nog een korte spijkerbroek gemaakt worden (met of zonder rafels).

Tenslotte

Met wat kleur, stiksels en de schaar kan spijkerstof dus gemakkelijk nog een tweede leven aan. Beetje creativiteit en inventiviteit en je komt een heel eind.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding van spijkerstof, altijd goedKleding van spijkerstof, altijd goedKleding van spijkerstof is altijd goed om in de kledingkast te hebben hangen. Met spijkerstof kan je verschillende stijl…
Spijkerbroek kopenSpijkerbroek kopenEen spijkerbroek, ook wel jeans genoemd, is een kledingstuk dat haast iedereen wel in zijn/haar kast heeft liggen. Het k…
Waarom is spijkerstof top?Spijkerstof is in allerlei soorten kleding te verwerken en dat doen we dan ook gretig. De broek in alle soorten en maten…
Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroeken wassen met azijn is een goede manier om de kleur van de broeken te behouden. De kleur van spijkerbroeken…
Kleding: het merk OililyKleding: het merk OililyOilily is een van oorsprong Nederlands merk. De kleding van Oilily staat vooral bekend vanwege zijn rijkheid aan kleuren…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.