Kleding van spijkerstof, altijd goed

Kleding van spijkerstof, altijd goed Kleding van spijkerstof is altijd goed om in de kledingkast te hebben hangen. Met spijkerstof kan je verschillende stijlen benadrukken, spijkerstof is onverwoestbaar en spijkerstof is tijdloos. Toegegeven dat bepaalde kleding van spijkerstof nu en dan “not done” is, komen nieuwe ontwerpen regelmatig weer in beeld. Behalve de spijkerbroek, is er bijna ieder kledingstuk in spijkerstof te krijgen.

Waar ligt de basis van de kleding in spijkerstof

In de Verenigde Staten had men enig moment (2e helft 19e eeuw) stevig materiaal als kleding nodig. Het waren met name de goudzoekers die broeken nodig hadden, die tegen een stootje konden. Levi Strauss die in 1847 naar de VS verhuisde was een van deze broekenmakers en hij maakte ze in eerste instantie van zeildoek. Op het moment dat er geen zeildoek meer voor handen is, neemt hij een ander sterk materiaal namelijk de katoensoort Serge de Nimes. Later wordt dit de heden ten dagen nog steeds bekende Denim … ofwel de spijkerstoef die we nu nog steeds aantrekken.

Om zwakke plekken in het materialen (bijvoorbeeld zakken of andere opgezette stukken) nog steviger te maken, werd er door Jacob Davis een bepaald model klinknagel gebruikt en in 1873 werd er patent voor aangevraagd. Het meest succesvolle kledingstuk aller tijde was geboren. Overigens duurde het tot halverwege vorige eeuw, voordat de spijkerbroek echt succesvol in andere delen van de wereld werd.

Ieder kledingstuk in spijkerstof

Broek

De spijkerbroek in alle soorten, maten en modellen kennen we, is mateloos populair en draagt heerlijk. Waarschijnlijk blijft de spijkerbroek daarom wel altijd in ieders kledingkast. Een andere reden voor de populariteit is het dat de spijkerbroek verschillende stijlen kan benadrukken. Informeel met een trui en net iets gekleder met een blouse en colbert. Lekker stoer met een kort leren jasje en lieflijk met een wijde geborduurde bloes.

De korte spijkerbroek kan ook nog. Lekker voor in de zomer op een leuke bloes of shirt. Voor de man zit er meestal – enigszins afhankelijk van het modebeeld - een stuk broekspijp aan, maar voor vrouwen is de korte spijkerbroek meestal hoog opgesneden. Aangezien veel vrouwen de bovenbenen te dik vinden, zullen lang niet alle vrouwen de korte spijkerbroek dragen.
De versleten lange spijkerbroek kan nog wel eens een tijdje dienst doen in een korte versie. Afknippen en de rafels of laten hangen of er een klein zoompje in leggen.

Jas

De spijkerjas is ook zo’n kledingstuk wat in nagenoeg iets kledingkast hangt. De korte jasjes die op een strakke broek of rok gedragen worden of op een leuk jurkje. Maar als het net iets te fris voor alleen een bloes is, is een spijkerjasje zonder mouwen een prima aanvulling. In dit kader wordt ook het gilet nog wel eens in spijkerstof gedragen. Het geeft net iets meer warmte aan het lichaam en kan, goed getailleerd, de taille mooi benadrukken.
De lange spijkerjas is minder populair en zie je alleen zo nu en dan als mode item opduiken. Lang en voorzien van een grote riem of zonder riem, maar dan goed getailleerd.

Bloes

De spijkerbloes is ook voor een groot deel onderhevig aan mode, maar als de spijkerbloes weer mag … dan gaan we ook volledig los. Strak getailleerde modellen, oversized en lekker lang (eventueel nog met een top te dragen), korte mouw, lange mouw of zelfs zonder mouw. Maar soms ook voorzien van een capuchon en alles in alle wassingen.

Rok

Het rokje tot net iets boven, op of over de knie kan eigenlijk altijd wel. Soms in de vorm van een doorknoop en soms met een ritsje voorin (alsof het een broek is), maar ook in stretchvorm zie je het rokje vaak. Ook met van alles te combineren variërend van een stoere trui tot een chique colbert.
De langere rok is net als de lange jas, meer aan modemomenten onderhevig. Omdat de lange rok tot enkellengte) meestal getailleerd is, is het niet altijd een even handzaam kledingstuk. De enige plek waar de lange spijkerrok het goed blijft doen is in de “eigen wereld” van de cowboy, maar daar ademt men zo ongeveer spijkerstof.

Tot slot

Met spijkerstof kan je alle kanten op en omdat er allerlei soorten wassingen zijn, kan je qua kleur, vormgeving en soepelheid ook zoveel bedenken, dat je spijkerstof absoluut niet meer uit de kledingkast zult zien verdwijnen. Spreekt voor zich dat behalve mooi vormgeving, de sterkte van de stof nog steeds ook als erg prettig wordt ervaren. Niet anders dan de goudzoekers in de VS.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is spijkerstof top?Spijkerstof is in allerlei soorten kleding te verwerken en dat doen we dan ook gretig. De broek in alle soorten en maten…
Spijkerbroek kopenSpijkerbroek kopenEen spijkerbroek, ook wel jeans genoemd, is een kledingstuk dat haast iedereen wel in zijn/haar kast heeft liggen. Het k…
Een tweede leven voor spijkerstofEen tweede leven voor spijkerstofOude spijkerbroeken, rokken of jasjes kunnen een tweede leven aangaan. Met wat inventiviteit kan een oude broek zo weer…
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…

De panamahoed, een klassieker die weer in de mode isDe panamahoed, een klassieker die weer in de mode isPopulaire hoeden komen steeds weer terug in de mode. Dit geldt ook voor de panamahoed, een lichte, zomerse hoed van stro…
Nooit meer een kleding miskoop!Nooit meer een kleding miskoop!Misschien twee keer per jaar, maar in ieder geval minimaal eenmaal per jaar duikt u eens in uw kledingkast. U wilt dan d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.