René Lacoste: proftennisser en oprichter Lacoste
De Franse tennisser René Lacoste ontwierp in 1933 een shirt met korte mouwen. Zijn ontwerp verdrong daarna al heel snel het overhemd met lange mouwen als kleding voor tennissers. Als merkteken liet hij op de shirts een krokodil naaien, zodat er geen namaak exemplaren zouden worden geproduceerd. Nu is het merk Lacoste, met de alom bekende polo-shirts met krokodil, een succesvol kledingmerk.
De krokodil
René Lacoste (Parijs, 2 juli 1904) ontwierp in eerste instantie het shirt met korte mouwen voor zichzelf. "Pour moi, pour jouer au tennis comme au golf, j'eus un jour l'dee de créer une chemise''. Voor te tennissen en voor het spelen van golf dus. Het katoen zorgde voor een goede absorptie van het zweet en de meer open gebreide structuur liet de warmte en een afkoelende wind makkelijker door. Het ontwerp werd een gigantisch succes. In 1939 werden er al jaarlijks 300.000 stuks geproduceerd. Het shirt verdrong het shirt met de lange mouwen en de pasvorm was afgeleid van het shirt van de polospeler. Lacoste drukte als eerste zijn stempel op een idee dat eigenlijk al langer in de lucht hing. Hij "plakte" er de krokodil op, om zich zo te behoeden voor kopieën. Le Crocodile was de bijnaam van René Lacoste. Zij vrienden noemden hem zo, omdat hij in 1923 een tennisweddenschap had verloren met als inzet een koffer van krokodillenleer.
Katoen-piqué
Het eerste Lacoste-shirt was uiteraard wit, want het was immers voor een tennisser bedoeld. Ook nu zijn er veel aanhangers die zweren bij de witte polo en dus de andere kleuren links laten liggen. Maar waar men over de kleur oneens kan zijn, is er voor het materiaal maar één mogelijkheid. Een Lacoste-shirt moet van katoen-piqué zijn, want alleen dat beschikt over de eigenschappen die het voor zowel sport als vrije tijd ideaal maken. De stof is ademend, rekbaar en kan veel vocht opnemen. Shirts van katoen-piqué moeten beslist niet gestreken worden. Na het wassen dient het shirt glad opgehangen te worden, daarna kan het, zodra het droog is, direct weer aangetrokken worden.
Tennis
René Lacoste we geboren in Parijs op 2 juli 1904. Als puber had hij een zwakke gezondheid en zijn ouders besloten daarom te verhuizen naar een landhuis in Courbevoie (op 8 km van Parijs). Hij komt daar al snel in aanraking met tennis en als 15-jarige jongen ziet hij de eerste vedette van de tennissport, Big Bill Tilder uit Amerika. Lacoste heeft talent en krijgt les van de beste tennisleraren, en ook van de Franse kampioene Suzanne Lenglen. Lacoste is intelligent, maar kiest voor de tennissport. Hij traint zich suf, rent elke dag meer dan 10 kilometer en verbetert techniek en materiaal. Op 17-jarige leeftijd speelt hij voor het eerst op Wimbledon, maar daar heeft hij geen succes. In 1923, als hij 19 jaar is, wordt hij Frans indoorkampioen en wordt in het Frans David Cup team opgenomen. Hij wint daarna het Frans kampioenschap en Wimbledon en is in die tijd aan het denken geslagen over de tenniskleding, die op dat moment niet echt sportief is. In 1929 wint hij nog een keer Wimbledon en ook Roland Garros. Langzaam gaat zijn aandacht echter verschuiven naar het zakenleven en uitvindingen (Lacoste is ook uitvinder van het ballenkanon). In 1930 stopt Lacoste met tennis, zijn zwakke gezondheid en zijn aandacht voor andere zaken zijn de oorzaak hiervan. Uiteindelijk heeft René Lacoste 7 Grand-Slam titels verovert: 2 keer Wimbledon, 2 keer US-Open en 3 keer Roland Garros. René Lacoste sterft op 12 oktober 1996 op 92-jarige leeftijd in Saint-Jean-de-Luz (Fr).
Naam
Le Chemise Lacoste is een Frans kledingbedrijf, dat nu niet alleen kleding ontwerpt, produceert en verkoopt, maar ook o.a. schoenen en parfum. Het hoofdkantoor staat in Parijs en wordt gerund door de familie Lacoste zelf. In Nederland zijn er winkels in o.a. Amsterdam, Den Haag, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Door zijn prestaties op sportief gebied zou René Lacoste ook nu nog niet vergeten zijn, maar de herinnering aan zijn naam wordt vandaag de dag vooral door het populaire shirt met de krokodil in stand gehouden.
© 2009 - 2024 Dean, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- Wikipedia
De Gentleman: Bernhard Roetzel