Prada, Italiaans modehuis

Prada, Italiaans modehuis Al sinds 1913 staat Prada het modehuis uit Milaan, Italië voor luxe, stijl, kwaliteit, status en weelde. Prada ontwerpt haute couture en prêt-à-porter kleding, schoenen, tassen, parfum en diverse accessoires, tot zelfs een telefoon. Naast het huismerk label PRADA, voert het bedrijf de labels ‘Miu Miu’, Car Shoe en Church & Company. Op 6 oktober 2010, meldt het persbureau Bloomberg dat Prada in Hongkong naar de beurs wil.

Korte geschiedenis

Fratelli Prada, oftewel gebroeders Prada, wordt opgericht door Mario Prada in 1913. Mario ontwierp aanvankelijk vooral schoenen, tassen, koffers, en kisten, gemaakt van zwaar, log walrussenhuid. Hij had klanten in heel Europa en de Verenigde Staten. Helaas bleek het materiaal niet geschikt voor vervoer in het vliegtuig, waardoor hij overschakelde naar leren accessoires en waterdichte handtassen.

Toen in 1978 de moeder van Miuccia Prada stierf en Miuccia het merk erfde had Prada al jaren financiële problemen. Miuccia Prada besloot het roer om te gooien, maakte er een haute couture-merk van en leidde het bedrijf tot de top van deze bedrijfstak.

Miuccia Prada

Miuccia studeerde pantomime en Politieke Wetenschappen, was lid van de communistische partij en een voorstander van vrouwenemancipatie. Ze leek daardoor niet voorbestemd en niet geschikt voor de troonopvolging. Toen haar moeder, die tot die tijd hoofdontwerpster van het modehuis was, in 1978 stief nam Miuccia toch haar taak over en bleek zeer talentvol. Na haar huwelijk nam haar man Patrizio Bertelli de leiding over het bedrijf over. Zo kon Miuccia zichzelf volledig op het ontwerpen concentreren.

Miuccia kwam in 1985 met een eenvoudige, zwarte nylon tas op de markt, wat direct zeer populair werd. Ook de hoge prijs maakte de tas zeer gewild. Vier jaar later bracht ze Prada als prêt-à-porter-lijn, wat een chique benaming is voor confectie. Later werd dit gevolgd door een goedkopere lijn voor jongeren, dit label kreeg een van de bijnamen van de ontwerpster, ‘Miu Miu’.

Begin jaren 90 stond Prada bekend stond om sexy, zelfverzekerde kleding, zonder overbodig bloot. Handelsmerk van de Prada-look werden luxe materialen en eenvoudige stijlen, in vooral zwart, bruin, grijs, groen en crème. Miuccia won in 1993 de ‘Designers of America International Award’. Daarna opende ze haar eerste, maar niet laatste, ‘Prada concept store’ in Londen.

The Wall Street Journal heeft Miuccia Prada bestempeld tot een van de meest invloedrijke vrouwen van Europa.

Producten

Prada ontwerpt niet alleen haute couture, maar ook prêt-à-porter dames- en herenkleding, schoenen en tassen, koffers, horloges, riemen en andere leren accessoires, zonnenbrillen, parfum en lingerie en heeft inmiddels ook een Prada Sport-label. In 2007 heeft het modehuis zelfs, samen met LG, een eigen telefoon gepresenteerd, de Prada Phone.

Met het label ‘Miu Miu’ richt Prada zich op de doelgroep jongeren met meer betaalbare prêt-à-porter kleding, schoenen, zonnebrillen en andere accessoires en zelfs haartrends. Zo heeft Miu Miu voor het herst/winterseizoen van 2010 kleding en schoenen in de kleuren paars en oranje gebracht, met eveneens paarse en oranje oogmake-up en gladde paardenstaarten met paarse en oranje haarextentions.

In 2001 neemt Prada het merk Car Shoe over. Sinds 1963 ontwierp Gianni Mostile deze schoenen vanuit zijn passie voor raceauto’s en handgemaakte schoenen. Hij ontwierp mocassins met zolen op kleine rubbere knobbeltjes. Inmiddels zijn ook andere schoenen zoals laarzen, pumps, ballerina’s en klompen aan het merk toegevoegd. Prada focust met dit merk op de historische waarde en kwaliteit van het merk en innovaties.

Ook het Engelse schoenmerk Church & Company is eigendom van het modehuis Prada.

Vervalsingen

Zoals alle mooie merken heeft Prada veel last van vervalsingen. Wie zeker wil zijn van onvervalste Prada kan terecht in de officiële boetieks van Prada en hun eigen webwinkel.

Beursgang

Begin 2011 zou het ervan moeten komen, een beursgang van Prada, althans volgens Bloomberg. Er zijn echter de afgelopen jaren al meerdere keren plannen voor een beursgang van Prada gepresenteerd.

De financiële crisis heeft ook gevolgen gehad voor de mode-industrie. Inmiddels zou de markt, met name in het oosten, voor Prada weer flink aantrekken. Voor Prada betekende dat in de eerste zes maanden een omzet van 936 miljoen Euro. Het modehuis streeft zelfs naar een jaaromzet van 2 miljard Euro.

The Devil wears Prada

De naam Prada spreekt tot de verbeelding en werd zelfs gebruikt in de titel van een boek van Lauren Weisberger, The Devil waers Prada. Weisberger haalde haar inspiratie uit de praktijk, zij werkte als assistente voor de beroemde Anna Wintour, de hoofdredactrice van het Amerikaanse modeblad Vogue. Het boek is in 2006 op komische wijze verfilmd. In deze film speelt Anne Hathaway een rol als Andy Sachs, die een door velen gedroomde baan krijgt. Haar baas, de veeleisende New Yorkse moderedactrice Miranda Priestly, vertolkt door Meryl Streep, wordt echter niet voor niets gevreesd.

Een aantal bekenden uit de echte modewereld vertolken bijrollen in deze film, zoals Heidi Klum, Bridget Hall, Gisele Bündchen en Valentino Garavani.
© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is haute couture?Je hebt confectiekleding en je hebt haute couture. Haute couture is het hoogst haalbare in de mode. Het is het hoogtepun…
Haute couture: kunst op de catwalkZe vormen het hoogtepunt op de catwalk: de zogenoemde haute couture creaties van 's werelds meest gerenommeerde modeontw…
Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Mode, haute couture en trendMode, haute couture en trendKleding en mode horen dikwijls bij elkaar. Toch is lang niet alle kleding als mode te beschouwen. Mode is namelijk van v…

Hoe kies je de juiste BH maat, tips!Hoe kies je de juiste BH maat, tips!Een mooi décolleté wil je ook mooi houden. Het kiezen van de juiste BH maat is hierin bepalend. Een BH moet niet alleen…
Modebeeld van de Nederlandse vrouwModebeeld van de Nederlandse vrouwIs de Nederlandse vrouw modebewust? Of kleedt zij zich vooral praktisch? Volgt ze de mode op de voet of heeft ze geen ge…
Bronnen en referenties
  • www.prada.com www.miumiu.com www.carshoe.com http://www.lifeinitaly.com/fashion/prada.asp
Samke (50 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.