Biokleding, wat is groene en eerlijke kleding?

Biokleding is populair en een trend. Biokleding is duurzaam en is gemaakt met respect voor mens en milieu. Biokleding is eerlijke en groene kleding. Van welke materialen wordt biokleding gemaakt? Zijn deze materialen milieuvriendelijk en duurzaam? Wat betekent biokleding? Wat is biokleding? Waar koop je biokleding? Hoe herken je biokleding? Hoe slecht is onze normale kleding eigenlijk? Is biokleding veel duurder dan normale kleding? Heeft biokleding een keurmerk?

Gebruikte materialen

Om biokleding te maken kan er gebruikt worden gemaakt van verschillende materialen. Echter, deze materialen scoren niet altijd heel hoog als om milieuvriendelijk gaat. Goede gebruikte materialen die milieuvriendelijk zijn voor biokleding en dus duurzaam zijn de volgende materialen:
  • Gerecyclede materialen,
  • Biologisch katoen,
  • Biologisch linnen.

Betekenis

Wat betekent biokleding eigenlijk? Bio kleding wil zeggen dat de kleding is gemaakt met respect voor mens en milieu. Dat betekend dat vanaf het eerste productieproces, de grondstoffen tot het kant en klaar product, zo milieuvriendelijk wordt gewerkt mits mogelijk en dat de arbeidsomstandigheden van bijvoorbeeld de naaisters in de naaiateliers, gewaarborgd zijn.

Herkennen

Hoe herken je biokleding? Waar herken je biokleding aan? Een van de grotere duurzame labels in Nederland, Made-by, heeft de blauwe knoop geïntroduceerd waaraan kleding is te herkennen dat gemaakt is met respect voor mens en milieu. De Zeeuwse band Bløf heeft sinds voorjaar 2008 een contract met Made-by waar zij al hun kleding voor optredens duurzaam laten produceren. Een aantal merken zijn aangesloten bij Made-by, zoals:
  • Claudia Sträter,
  • Edun (opgericht door oa BONO),
  • Jackpot.

En te herkennen aan het blauwe knoopje. Via dit blauwe knoopje in de biokleding kan via een “Track & Trace” systeem op internet precies gekeken worden waar en door wie het kledingstuk gemaakt is. C&A is wereldwijd een van de grootste inkopers van oa biologisch katoen, ook H&M is goed bezig met de verkoop van biokatoen. Hun kleding is onder meer te herkennen aan de label van de kleding met het keurmerk: EKO keurmerk voor Sustainable Textile.

EKO-keurmerk voor Sustainable Textile

Dit keurmerk voor biokatoen en biokleding staat voor het gebruik van biologische natuurvezels zoals Katoen, Wol, Zijde en Vlas. Het keurmerk stelt eisen aan de verwerking van het gebruikte natuurvezel materiaal tot het eindproduct, zowel milieuvriendelijkheid als de arbeidsrechten van de werkers en arbeiders. Minimaal 90% van de gebruikte materialen van biokleding moet biologisch zijn, de resterende tot 10% mag een mix zijn van niet biologische gemaakte natuurvezels.
Kledingstukken gemaakt van biologische katoen is herkenbaar aan het Eko keurmerk.

GOTS

Niet alleen in Nederland begint biokleding steeds populairder te worden, ook in het buitenland loopt de vraag op. Internationaal gezien is er een biokeurmerk voor biokleding: GOTS: De Global Textile Standard.

Biologische kleding?

Waarom spreken we over biokleding en niet over biologische kleding? De kleding is duurzaam gemaakt en gemaakt met biologisch katoen. De risten en knopen zijn niet altijd even duurzaam en al helemaal niet biologisch! De risten en knopen moeten wel aan de milieu eisen voldoen, maar dat zijn geen internationale eisen. Vandaar dat we biokleding geen biologische kleding noemen.

Duur

Waarom is biokleding duurder dan normale kleding? De inkoop prijs van biologische katoen is iets duurder dan gewone katoen. De boer van de biologische katoen krijgt een premie en er moet eerlijk loon betaald worden aan de andere arbeiders en makers. Veel duurder hoeft biokleding niet te zijn: bij H&M en bij C&A is biokleding voor “gewone” prijzen beschikbaar voor de bewuste consument.

Kwaliteit

Is de kwaliteit van biokleding beter dan van gewone kleding? In principe is er niet echt sprake van een groot kwaliteitsverschil. Het enige wat genoemd mag worden is dat de naaisters in de naaiateliers betere werkomstandigheden hebben dan gemiddeld, dus mag er van uit gegaan worden dat zij beter werk zullen afleveren dan in naaiateliers waar de naaisters worden uitgebuit.

Waar koop je het?

Waar koop je biokleding? Biokleding koop je bij oa de volgende winkels:
  • Nukuhiva van Floortje Dessing,
  • Claudia Sträter,
  • Jackpot,
  • C&A,
  • H&M.
Ook de Bijenkorf schijnt biokleding te verkopen.

Controle

Hoe wordt gecontroleerd of alle processen tijdens het maken van biokleding wel echt natuur-, dier-, milieu-, en mensvriendelijk zijn?
De controle op het proces van het maken van biokleding wordt gedaan door SAI. SAI is een instantie die certificaten uit geeft aan goede arbeidsomstandigheden en deze arbeidsomstandigheden regelmatig blijft controleren. Ook voor de biologische teelt zijn er wereldwijd verschillende instanties die certificaten uitgeven voor goede biologische teelt en deze geregeld blijven controleren.

Hoe slecht is gewone kleding?

Het is schrikbarend hoeveel water gebruikt moet worden voor het maken van slechts 1 katoen shirtje: 2500 liter water! Nog meer schokkende feiten over gewone kleding:
  • Voor ieder gemaakt shirt moet er 7 lepels bestrijdingsmiddelen gebruikt worden,
  • Het katoen van het shirt moet worden: gebleekt en gekleurd om vervolgens een chemische fixeerlaag te krijgen,
  • CO2 uitstoot van gewoon katoen is 10kg CO2 per kilo katoen.

Consument

Biokleding wordt steeds populairder, consumenten vragen steeds meer naar biokleding in winkels. De consument wordt steeds bewuster als het gaat om biologische materialen in kleding. Als de consument steeds bewuster wordt, zou de leverancier dat ook moeten worden. Vraag in de winkels naar biokleding en welke merken er zijn die “groen” en “eerlijk” zijn.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding, materialen en herkomstKleding, materialen en herkomstKleding wordt van allerlei materiaal vervaardigt, zowel natuurlijke als kunstmatige materialen worden gebruikt en nog va…
Albert Heijn BiologischAlbert Heijn BiologischBiologisch en verantwoord eten is een hedendaagse trend. Steeds meer supermarkten komen dan ook met een biologisch assor…
Biologische kledingBiologische kleding wordt steeds populairder en dit is niet zonder reden. Er wordt gemiddeld 42 liter water verbruikt om…
Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en kokenDuurzaam eten betekent duurzaam kopen en kokenDe trend van duurzaam leven zet zich ook door in onze keuken. Duurzaam betekent gericht op de toekomst. Eenderde van de…

Mode: diervriendelijke dierenprintMode: diervriendelijke dierenprintDe dierenprint is weer helemaal in de mode, maar dan de diervriendelijke versie. In hoeverre diervriendelijk helemaal di…
Hoe kies je de juiste BH maat, tips!Hoe kies je de juiste BH maat, tips!Een mooi décolleté wil je ook mooi houden. Het kiezen van de juiste BH maat is hierin bepalend. Een BH moet niet alleen…
Bronnen en referenties
  • http://www.made-by.nl/knoop.php?lg=nl
  • http://www.biologica.nl/biologischekleding
  • http://www.zichtopbiologisch.nl/kleding.html
  • http://www.claudiastrater.com/company/over-claudia-strater/mensmilieu.html
  • http://www.edun.com/made_in_africa
  • http://www.jackpot.dk/en/Organic-and-Caring/
  • http://www.nukuhiva.nl/
  • http://www.schonekleren.nl/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.