BBB: de juiste jeans voor elk figuur

Goed zittende jeans uitzoeken is moeilijk. Iedereen heeft een verschillend figuur: brede heupen, of juist smalle heupen, een taille, of juist geen taille, goed gevormde billen, of juist platte billen, een mooie strakke buik, of juist een buikje. Welke spijkerbroek past het best bij al die verschillende lichaamstypes? Enkele suggesties voor welke jeans het best kan passen bij uw figuur.

Welke maat jeans heb ik?

Voor een goed zittende jeans is het belangrijk te weten welke jeansmaat u heeft. U dient zowel de lengtemaat als uw taille op te meten.
 • Taille maat opmeten: Net boven uw bekken meet u losjes, niet te strak, met een meetlint uw taille.
 • Lengtemaat opmeten: Vanaf de onderkant van uw broekspijp tot aan uw kruis meet u met een meetlint de lengtemaat op.
De uitkomsten van zowel uw opgemeten taillemaat als uw lengtemaat kunt u via deze link in de tabellen uw taillemaat en uw lengtemaat in spijkerbroeken opzoeken. Komt uw opgemeten maat niet overeen met de tabellen? U kunt altijd professioneel advies vragen aan goed opgeleid personeel in goede kledingzaken.

Welk lichaamstype heb ik?

Iedereen heeft andere lichaamsvormen. Dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is om een goed passende jeans te vinden. De meest voorkomende lichaamstype op een rij:
 1. Driehoek A: U heeft brede heupen, maar u bent smal van boven,
 2. Omgekeerde driehoek V: U heeft smalle heupen, maar u bent breed van boven,
 3. Rond O: De BBB zone (Buik, billen en borsten) zijn bij u allen wat gevulder,
 4. Dubbele Driehoek X: U heeft brede heupen, een echte taille en u heeft brede heupen,
 5. Rechthoek H: U heeft niet echt een taille en uw schouders en uw heupen zijn vrijwel even breed.

Welk jeansmodel past het best bij mijn figuur?

Welke spijkerbroek moet ik nemen dat goed zit met mijn figuur? Enkele suggesties welke jeans goed past bij de 5 meest voorkomende lichaamstypes:
 1. Driehoek A : Een gemiddelde spijkerbroek zal strakker zitten om de heupen, maar veel te groot zijn rond de taille. Een suggestie is het dragen van een laag model jeans, een heupmodel, zoals bijvoorbeeld spijkerbroekmodel Flare van het jeans merk Denham. Dit lage heupmodel heeft uitlopende broekspijpen met een normale pasvorm en is door de stof (98% katoen en 2% elastisch) niet te strak.
 2. Omgekeerde driehoek V: Een suggestie is het dragen van een slim fit spijkerbroek. Het Nederlandse jeansmerk G-Star heeft enkele jeansmodellen die uitstekend zijn voor iedereen met het omgekeerde driehoek V figuur met smalle heupen.
 3. Rond O: Een goed zittende spijkerbroek voor iemand met ronde vormen, zal een iets hogere achterkant en een iets lagere voorkant nodig hebben, zodat de spijkerbroek goed rondom de heupen aansluit en ook tijdens het bukken goed blijft zitten. Een suggestie komt van het jeans merk Tripper: model Audrey Comfortable Backrise, dat is een recht model met een normale pasvorm en door de stof (98%katoen en 2% elastisch) niet te strak.
 4. Dubbele Driehoek X: Door de echte taille en brede heupen is het vinden van een goed zittende jeans moeilijk. Een suggestie is het dragen van een stretchspijkerbroek waar de vormen van de echte taille prachtig uitkomen. Een suggestie komt van het jeansmerk Image: model Regular, een recht model met bootcut en met een normale pasvorm. Door de stof (98% katoen en 2% elastisch) heeft de broek een mooi aansluitende pasvorm maar zit niet te strak.
 5. Rechthoek H: Hier kan het probleem zijn dat de billen in een gemiddelde spijkerbroek plat lijken. Een manier om dit op te lossen is door een model te nemen dat de broekszakken precies op en onder de billen vallen, zodat de billen voller lijken. Een suggestie van het spijkerbroekenmerk G-Star: slim fit spijkerbroeken, zoals bijvoorbeeld het model Fender een slim fit jeans met vijf broekszakken in een slanke pasvorm. Door de stof (98% katoen en 2% elastisch) heeft de broek een mooie pasvorm en zit niet te strak.

Lange benen

Lange vrouwen met lange benen, kunnen problemen hebben bij het zoeken naar een goed passende jeans. Vaak geldt: hoe langer de benen, hoe breder de taillemaat terwijl er veel vrouwen met lange benen niet altijd een brede taillemaat hebben. Een suggestie is het Nederlandse jeansmerk G-Star: G-Star heeft veel spijkerbroekmodellen met een lange broekspijp die ook geschikt zijn voor lange en slanke vrouwen.

Vollere dijen, platte billen

Als u vollere dijbenen hebt en plattere billen, kunt ook u een groot probleem ondervinden naar het zoeken van een goed zittende spijkerbroek. Een advies is om een spijkerbroek te kiezen die veel elastan in de stof heeft zitten, en die tevens accenten op de billen heeft: de broekszakken zitten op en net onder de billen waardoor de billen ronder lijken. Een suggestie komt van het jeansmerk LTB JNS: model Jonquil, een recht model, bootcut, laag in de taille en een normaal model. Door de 33% elastan in deze spijkerbroek zit de broek niet te strak rond de dijen. (Was een spijkerbroek die voor minimaal 30% uit elastan bestaat het liefst koud!)

Alle besproken jeans en spijkerbroeken, jeansmerken en jeans modellen staan onderaan dit artikel als bronvermelding vermeld.

Heeft u zelf suggesties voor een goed zittende spijkerbroek bij een bepaald lichaamstype? Help elkaar en vermeld uw suggestie, heel hartelijk dank!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je moet weten over spijkerbroekenAlles wat je moet weten over spijkerbroekenJeans: zoveel soorten, zoveel maten. Af en toe weet je er geen eind meer aan in spijkerbroekenland: skinny jeans, wortel…
Welke broek past bij mijn figuur?Welke broek past bij mijn figuur?Broeken en jeans zijn er in alle soorten en maten: heupbroeken, taillebroeken, strakke broeken, wijde broeken en nog vee…
Spijkerbroek kopenSpijkerbroek kopenEen spijkerbroek, ook wel jeans genoemd, is een kledingstuk dat haast iedereen wel in zijn/haar kast heeft liggen. Het k…
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…

Kledingtrends voor het voorjaarKledingtrends voor het voorjaarHet voorjaar is bij uitstek een seizoen dat we onze kledingkast uitmesten en ons realiseren dat we nieuwe spullen nodig…
Hoe moet ik op hoge hakken lopen? Leer stappen als een diva!Hoe moet ik op hoge hakken lopen? Leer stappen als een diva!Vele vrouwen krijgen een mooiere vorm wanneer ze op hoge hakken lopen. In tegenstelling tot wat velen beweren is het zel…
Bronnen en referenties
 • www.kleding-maten.nl/jeans_spijkerbroek_maat.html
 • http://www.denimwinkel.nl/index.php?item=&action=page&group_id=10000105&lang=NL
 • http://www.g-star.com/nl/
 • http://www.tripper-jeans.com/
 • http://www.imageandjeans.nl/producten/zoeken/
 • http://www.spijkerbroeken.nl/LTB/?gclid=CNua_qGn5KYCFUEOfAodJDpN6g
 • http://www.jeanscentre.nl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=6&limitstart=0&limit=4
 • http://www.daisyswomenswear.nl/a-14852662-924447/broek/ltb-jeans-broek-jonquil-static
 • http://jeans.sitepark.nl/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.