De geneeskracht van stokroos
Stokroos is een mooie sierplant die je in de stad gewoon tussen de tegels langs gevels ziet opkomen. Hij groeit prima in het wild maar het is ook een leuke bloem voor in een mooie bloementuin. De bloemen zijn mooi magentaroze en het zit in sommige natuurlijke vruchtendranken en zoete spijzen als kleurmiddel. Hij is familie van het kaasjeskruid. Oorspronkelijk groeide de stokroos alleen in Palestina maar hij is in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Zijn belangrijkste medicinale werkzaamheid is tegen hoest.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving stokroos
De Latijnse naam voor stokroos is Alcea rosae of het synoniem Althaea rosae. In
het Nederlands heeft deze plant de volgende volksnamen: gewone stokroos, maluwroos, herfstroos, winterroos, maandroos en staakroos. De laatste vier van deze naam zijn enigszins verouderd. De naam stokroos komt van het feit dat alle bloemen aan één anderhalve meter tot twee lange middenstok zitten. De bloemen lijken in de verte op die van een roos.
Werkzame stoffen stokroos
Van de stokroos wordt alleen de bloem gebruikt. Hierin zitten slijmstoffen, anthocyanen zoals althaïne, fytosterolen en
mineralen. De werkzaamheid van stokroos lijkt op die van
echte heemst en
kaasjeskruid maar de geneeskrachtige werking van stokroos is wat milder, wat minder uitgesproken. Voor medicinaal gebruik wordt thee gezet van de bloemen. De slijmstoffen in de bloemen zorgen voor een thee die verzachtend werkt op de keel.
In Rusland hangen kinderen stokroosbloemen aan hun oorlel zodat het lijkt op een felkleurende oorbel. Hiervoor pluk je een bloemblad af en maak je het aan de afgeplukte kant een beetje open. het bloemblad bestaat namelijk uit twee afzonderlijke laagjes. Vervolgens plak je de laagjes aan weerskanten van je oorlel. Je duwt het even aan en zie: het blijft vanzelf hangen.
Stokroos, goed voor de keel
De slijmstoffen in stokroos maken het een geschikte emolliens of verzachtend middel voor de luchtwegen. Het wordt door fytotherapeuten toegepast bij bronchitis. Daarnaast geeft orale inname verzachting voor de slijmvliezen van maag en darmen. Daar komt bij dat stokroos ontstekingsremmende werking heeft en dat is goed nieuws voor mensen met keel- en slijmvliesproblemen. Een afgekoelde thee van stokroosbloemen kun je gebruiken als gorgeldrank. Deze werkt bij heesheid, hoesten en keelontsteking. Verder maakt een gorgeldrank van stokroosbloemen slijm los.
Laxerende werking van stokroos
Stokroos een mild laxerende werking. Thee van stokroos is in dit geval extra goed. Water drinken bij obstipatie helpt namelijk als laxeermiddel want veel mensen die aan verstopping leiden hebben last van uitdroging, hoewel je daar verder weinig van hoeft te merken. In tegenstelling tot wat de meesten denken krijgen mensen geen dorst als ze uitgedroogd zijn; de speekselklieren blijven altijd werken en zullen pas in een ernstig stadium van uitdroging buiten bedrijf raken.
Stokroos, goed voor het tandvlees
Stokroos heeft naast keelverzachtende werking nog enkele minder bekende aanwendingen. Zo wordt het gebruikt om de mond te spoelen na het bloeden van tandvlees. Een koude thee van stokroosbloemen zou het tandvlees beschermen. Verder wordt het zelfs ingezet bij bedwateren van kinderen.
Wortel van de stokroos is goed voor de nieren
In Azië geldt de wortel van de stokroos al eeuwenlang als medicijn voor de nieren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de nieren van ratten veel schoner werden door het toedienen van een stokroosextract in vergelijking met nieren van ratten die niet behandeld werden. De onderzoekers vermoeden dat de diuretische, ontstekingsremmende en slijmvliesverzachtende werking van stokrooswortel
verantwoordelijk zijn voor de verbeterende werking van de nieren. Op basis van dit onderzoek en empirische resultaten uit het verleden kan de wortel van de stokroos door sommige
fytotherapeuten worden voorgeschreven als preventief middel en medicijn bij nierkwalen
Stokroos in de keuken
Vroeger werd wijn en zoete spijzen gekleurd met stokroos. Dit zou je nog steeds kunnen doen. Het maken van stokroosthee kun je ook gewoon doen omdat het lekker is. De stokroos heeft een
eetbare bloem. Hiermee kun je een salade opfleuren. Stokroosbloemen hebben een mooie smaak die sterk doet denken aan frisse sla.