De geneeskracht van akkerscherm of khella
Fijnakkerscherm groeit in Rusland, Iran, West-Europa en Noord-Afrika. In Noord-Afrika is de plant gecultiveerd; van oorsprong kwam hij daar niet voor. De zaadjes kunnen gegeten worden en lijken op anijs, komijn of venkelzaad. Akkerscherm is een plant met een mooie grote witte schermbloem. De plant staat wat medicinale werking betreft het meest bekend om zijn krampstillende werkzaamheid. Het wordt voornamelijk aangewend bij luchtwegenaandoeningen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving akkerscherm
De Latijnse naam voor akkerscherm is
Ammi visnaga. Ammos betekent zand in het Grieks. Deze plant groeit graag op zandgronden; dat is de reden van zijn naam. Van visnaga is niet 100% zeker waar het vandaan komt maar men vermoedt dat het een verbastering is van bis acutum wat ´tweepuntig´ betekent. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar het feit dat men delen van de akkerscherm als tandenstoker gebruikte. In
het Nederlands wordt deze plant ook tandenstokerplant genoemd. Andere alternatieve namen zijn fijnakkerscherm en khella.
Geschiedenis akkerscherm
In het antieke Egypte werd akkerscherm reeds gebruikt bij krampen, kiespijn en tandvleesontsteking. De olie van de zaadjes werd gebruikt om astmamedicijnen mee te bereiden. Overigens is er 500 kilo akkerschermzaad nodig om een liter khella-olie te maken. Het werd gebruikt bij een grote verscheidenheid aan krampen: bronchiale astma, nier- en galkolieken, darmkolieken en pijnlijke menstruatie. Verder was het een medicijn voor het hart. Het werd gebruikt voor een betere doorbloeding. Hartkrampen of angina pectoris werd ermee genezen.
Werkzame stoffen akkerscherm
In akkerscherm zit een ruime hoeveelheid werkzame stoffen: Myricetine, kaempferol-3-0-rutonoside, isorhamnetine, isoquercetine, delfinidine, cis-linaloloxide, astragaline, acacetine, petroselinezuur, fenylalanine, quercetin-3-0-rutinoside, shikiminezuur, terpinen-4-ol, trans-linaloloxide , a-terpineol, arachidezuur, behenidezuur, kamfer, carvon, isoquercitrine, cinnamidezuur, kaemferol, linalol, khellol, myristinezuur, palmitinezuur, visnaginine, visnagion, visnamine, visnagine, visnagaan, visamminol, visnadine, norkhelline en khelline.
Medicinale akkerschermthee of khellathee
Wie akkerscherm wil gebruiken als medicijn kan vijf gram zaden gebruiken om een infuus (kop thee) van te zetten. Dit moet je driemaal per dag drinken. Je kunt ook werken met een tinctuur of moedertinctuur, verkrijgbaar bij de fytotherapeut. Probeer te hoge doses te voorkomen. Bij normale aanwending zijn er eigenlijk geen bijwerkingen maar overdosis kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en lagere bloeddruk.
Khella als basis voor reguliere medicijnen
Furanochromen in khello of akkerscherm hebben een duurzame krampwerende werking op de gladde spiercellen, en dan vooral die van de luchtwegen. Het plantje werkt bloedvatverwijdend. Uit khelline, een van de werkzame stoffen van khella, werd natriumchromoglycaat ontwikkeld teneinde een medicijn wat werkt bij astma, hooikoorts en allergieën te bereiden. Ditzelfde khelline was eveneens de basis voor de medicijnen calciumantagonisten nifedipine(Bayer), een bloedvatverwijderaar en amiodarone (Sanofi-Aventis), een medicijn tegen hartritmestoornissen.
Khella bij astma
Omdat khella luchtwegenverwijdend werkt kan het worden ingezet bij astma. Dat geldt echter alleen voor milde vormen van astma. Bij astmatische aanvallen is khella niet afdoende. Je kunt het daarom als je last hebt van astma preventief gebruiken. Het kan astmatische bronchitis en krampachtige hoest buiten de deur houden.
Khella goed bij hartziekten
In de
fytotherapie wordt het aangewend bij de volgende indicaties die met het hart te maken hebben:
- Herstelperiode na een hartaanval,
- Angina pectoris,
- Coronaire sclerose of aderverkalking in de kransslagaders.
Khella voor de nieren
Khella werkt krampwerend voor het nierstelsel. Het zorgt er met name voor dat nierstenen en niergruis gemakkelijker verwijderd kunnen worden. Soms wordt khella gegeven na de operatie aan nierstenen zodat het nierstelsel soepeler herstelt.
Khella bij maagdarmkrampen
De oude Egyptenaren zeiden het al: khella werkt bij alle mogelijke krampen in het lichaam. Daarom wordt inname van khella ook gebruikt bij gladde spieren van het spijsverteringsstelsel. Maagdarmkrampen worden ermee aangepakt.
Lees verder