De geneeskracht van akkerscherm of khella

De geneeskracht van akkerscherm of khella Fijnakkerscherm groeit in Rusland, Iran, West-Europa en Noord-Afrika. In Noord-Afrika is de plant gecultiveerd; van oorsprong kwam hij daar niet voor. De zaadjes kunnen gegeten worden en lijken op anijs, komijn of venkelzaad. Akkerscherm is een plant met een mooie grote witte schermbloem. De plant staat wat medicinale werking betreft het meest bekend om zijn krampstillende werkzaamheid. Het wordt voornamelijk aangewend bij luchtwegenaandoeningen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Fijnakkerscherm / Bron: Pablo Alberto Salguero Quiles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fijnakkerscherm / Bron: Pablo Alberto Salguero Quiles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving akkerscherm

De Latijnse naam voor akkerscherm is Ammi visnaga. Ammos betekent zand in het Grieks. Deze plant groeit graag op zandgronden; dat is de reden van zijn naam. Van visnaga is niet 100% zeker waar het vandaan komt maar men vermoedt dat het een verbastering is van bis acutum wat ´tweepuntig´ betekent. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar het feit dat men delen van de akkerscherm als tandenstoker gebruikte. In het Nederlands wordt deze plant ook tandenstokerplant genoemd. Andere alternatieve namen zijn fijnakkerscherm en khella.

Geschiedenis akkerscherm

In het antieke Egypte werd akkerscherm reeds gebruikt bij krampen, kiespijn en tandvleesontsteking. De olie van de zaadjes werd gebruikt om astmamedicijnen mee te bereiden. Overigens is er 500 kilo akkerschermzaad nodig om een liter khella-olie te maken. Het werd gebruikt bij een grote verscheidenheid aan krampen: bronchiale astma, nier- en galkolieken, darmkolieken en pijnlijke menstruatie. Verder was het een medicijn voor het hart. Het werd gebruikt voor een betere doorbloeding. Hartkrampen of angina pectoris werd ermee genezen.

Werkzame stoffen akkerscherm

In akkerscherm zit een ruime hoeveelheid werkzame stoffen: Myricetine, kaempferol-3-0-rutonoside, isorhamnetine, isoquercetine, delfinidine, cis-linaloloxide, astragaline, acacetine, petroselinezuur, fenylalanine, quercetin-3-0-rutinoside, shikiminezuur, terpinen-4-ol, trans-linaloloxide , a-terpineol, arachidezuur, behenidezuur, kamfer, carvon, isoquercitrine, cinnamidezuur, kaemferol, linalol, khellol, myristinezuur, palmitinezuur, visnaginine, visnagion, visnamine, visnagine, visnagaan, visamminol, visnadine, norkhelline en khelline.

Medicinale akkerschermthee of khellathee

Wie akkerscherm wil gebruiken als medicijn kan vijf gram zaden gebruiken om een infuus (kop thee) van te zetten. Dit moet je driemaal per dag drinken. Je kunt ook werken met een tinctuur of moedertinctuur, verkrijgbaar bij de fytotherapeut. Probeer te hoge doses te voorkomen. Bij normale aanwending zijn er eigenlijk geen bijwerkingen maar overdosis kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en lagere bloeddruk.

Khella als basis voor reguliere medicijnen

Furanochromen in khello of akkerscherm hebben een duurzame krampwerende werking op de gladde spiercellen, en dan vooral die van de luchtwegen. Het plantje werkt bloedvatverwijdend. Uit khelline, een van de werkzame stoffen van khella, werd natriumchromoglycaat ontwikkeld teneinde een medicijn wat werkt bij astma, hooikoorts en allergieën te bereiden. Ditzelfde khelline was eveneens de basis voor de medicijnen calciumantagonisten nifedipine(Bayer), een bloedvatverwijderaar en amiodarone (Sanofi-Aventis), een medicijn tegen hartritmestoornissen.

Khella bij astma

Omdat khella luchtwegenverwijdend werkt kan het worden ingezet bij astma. Dat geldt echter alleen voor milde vormen van astma. Bij astmatische aanvallen is khella niet afdoende. Je kunt het daarom als je last hebt van astma preventief gebruiken. Het kan astmatische bronchitis en krampachtige hoest buiten de deur houden.

Khella goed bij hartziekten

In de fytotherapie wordt het aangewend bij de volgende indicaties die met het hart te maken hebben:
  • Herstelperiode na een hartaanval,
  • Angina pectoris,
  • Coronaire sclerose of aderverkalking in de kransslagaders.

Khella voor de nieren

Khella werkt krampwerend voor het nierstelsel. Het zorgt er met name voor dat nierstenen en niergruis gemakkelijker verwijderd kunnen worden. Soms wordt khella gegeven na de operatie aan nierstenen zodat het nierstelsel soepeler herstelt.

Khella bij maagdarmkrampen

De oude Egyptenaren zeiden het al: khella werkt bij alle mogelijke krampen in het lichaam. Daarom wordt inname van khella ook gebruikt bij gladde spieren van het spijsverteringsstelsel. Maagdarmkrampen worden ermee aangepakt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandenstoter of Ammi visnagaSoms kun je op onverwachte plaatsen bijzondere medicijnen tegenkomen. De Ammi, een witbloeiende schermbloemige, in de ge…
Huismiddeltjes tegen kiespijnHuismiddeltjes tegen kiespijnKiespijn is een zeer vervelend kwaaltje dat lastig te negeren is. Met kiespijn moet je altijd naar de tandarts. Tot je b…
Kiespijn: oorzaken & behandelingKiespijn of tandpijn is een van de vervelendste soorten pijn. Er is sprake van een constante, zeurende pijn, onderbroken…
Heemst en andere tandwortelsWe gaan het niet hebben over die sappige maar tandvernielende lekkernij die 'marsmallows' heten, maar over de kruidige b…

De geneeskracht van zwarte elsDe geneeskracht van zwarte elsDe zwarte els is een boom uit de berkenfamilie. Hij kan maximaal 35 meter hoog worden en je treft hem aan in Nederland e…
De geneeskracht van stokroosDe geneeskracht van stokroosStokroos is een mooie sierplant die je in de stad gewoon tussen de tegels langs gevels ziet opkomen. Hij groeit prima in…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.