De geneeskracht van wilde peen

Wilde peen is de voorloper van de oranje wortel zoals we die nu kennen. Van oorsprong komt dit plantje, wat 30 tot 90 centimeter hoog wordt, voor in Europa en Azië. De wilde peen heeft een witkleurige, eetbare wortel. De plant behoort tot de familie van schermbloemigen. De bloem is zeer mooi en zou net zo goed een sierbloem kunnen zijn. Wilde peen is een in het wild groeiende plant die twee jaar oud wordt. Daarna verspreidt hij zich via zaadvorming makkelijk in het rond. Het zou een onderdeel kunnen zijn van een semi-wilde moestuin. In de kruidengeneeskunde wordt wilde wortel gezien als een medicinale plant. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening wilde peen / Bron: Jan Kops, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening wilde peen / Bron: Jan Kops, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Wilde peen in de tuin

Soms groeit de wilde peen als onkruid in je tuin. Je zou er voor kunnen kiezen om eromheen te wieden zodat je een paar maanden laten een heerlijke maaltijd met wilde peen kunt voorschotelen. Het voordeel van wilde peen is dat als je er een tomatenplant naast zet, deze extra hard gaat groeien. Wilde peen groeit voor de rest graag in het wild in droge graslanden, bermen en dijken.

Naamgeving wilde peen

De Latijnse, wetenschappelijke naam van deze geneesplant is daucus carota. Daucau komt hoogstwaarschijnlijk van het Griekse woord ´daio´ wat ´ik verwarm´ betekent. De zaden van deze wortel hebben een verwarmend effect. In het Nederlands kennen we de namen wilde peen en wilde wortel. In het Duits wordt het Möhre of Karotte genoemd. In het Engels heet het wild carrot of Bird´s nest. Deze laatste naam komt van het feit dat de uitgebloeide, brede schermbloem zich samentrekt tot een vorm die verdacht veel overeenkomsten vertoont met een vogelnestje.

Inhoudsstoffen wilde peen

In het zaad van wilde peen zit vluchtige olie zoals asaroon, carotol, pineen en limoneen. Verder bevat wilde peenzaad alkaloïden. In de wortel zelf zitten andere stoffen namelijk: Vitamine C, B1, B2 en betacaroteen, een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Zoals de meeste mensen wel weten helpt deze stof goed bij nachtblindheid en het gezichtsvermogen in het algemeen. Verder bevat de wortel flavonoïden, asparagine, suikers, pectine en mineralen. Het blad bevat vooral porfyrinen.

De uitgebloeide bloem lijkt op een vogelnestje. / Bron: Scrapbookingfanatic, PixabayDe uitgebloeide bloem lijkt op een vogelnestje. / Bron: Scrapbookingfanatic, Pixabay

Medicinale werkingen

Alle delen van de wilde peen of wilde wortel, het zaad, het blad en de wortel, hebben een wormverdrijvende, samentrekkende, windverdrijvende, niersteenverwijderende, zogopwekkende, vochtafdrijvende en oogversterkende werking. Het zaad heeft vooral de volgende geneeskracht: menstruatieopwekkend, abortief, contraceptief, tumorremmend, leverbeschermend, krampstillend en vruchtbaarheidsremmend. De wortel heeft een antibacteriële werking, is een levertonicum en een antisepticum voor de urinewegen.

Goed voor de spijsvertering

Wilde peen is goed voor de spijsvertering. Het is een groente die ervoor zorgt dat de galproductie stijgt. Het is van oudsher een medicijn om de werking van de lever te ondersteunen. Een beter werkende lever betekent een beter functionerende spijsvertering. Er worden meer voedingsstoffen opgenomen. Daarnaast verdrijft wortel wormen uit de ingewanden. Het ontspant de darmen en verlicht winderigheid, opgeblazen gevoel en indigestie. Het wordt ingezet bij trage leverwerking, alcoholkater en detox; het opruimen van gifstoffen. Het helpt schade aan de lever door koffie, drugs, alcohol en medicijnen te voorkomen.

Wortelen, goed voor immuunsysteem

Wortelen verhogen de weerstand in het algemeen. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het voorkomen van kanker. Daarom is het eten van wilde wortels een van de manieren om kanker te voorkomen. Het helpt ook tegen het ontstaan van degeneratieve ziekten zoals vergrote prostaat, achteruitgang van het gezichtsvermogen en hartziekten. Omdat wortel de lever helpt, waardoor de spijsvertering wordt verbeterd, kunnen er meer voedingsstoffen worden opgenomen. Door deze verbeterde opname van fytonutriënten wordt de werking van het immuunsysteem verbeterd.

Zaad van wilde wortel voor de urinewegen

De zaden van wortel werken zeer diuretisch of vochtafdrijvend. Ze lossen niergruis en nierstenen op. Wilde peenzaden kunnen prima worden ingezet bij vochtopeenhoping of oedeem, blaasontsteking, prostaatontsteking, vergrote prostaat en blaasproblemen. Ze ondersteunen de functie van de nieren om afvalstoffen af te voeren. Hierdoor helpt het ook bij jicht en artritis. Deze twee infectie-aandoeningen staan vrijwel altijd in verband met minder goed werkende nieren waardoor afvalstoffen tussen de gewrichten worden opgehoopt en aldaar voor ontstekingen zorgen. De wilde peen zelf heeft een grotere antiseptische werking bij alle vormen van urineweginfecties dan het zaad.

Wortel en voortplantingsstelsel

De zaden van wilde wortel zijn een natuurlijk anticonceptiemiddel. De zaden blokkeren de synthese van progesteron en voorkomen de innesteling van een bevruchte eitje in de baarmoederwand. Hierdoor moet je het zaad niet gebruiken als je zwanger wilt worden en ook niet tijdens de zwangerschap! De wortel daarentegen bevat porfyrinen. Deze stimuleren de productie van vrouwelijke geslachtshormonen. Volgens de signatuurleer is de wortel fallusvormig en heeft het daarom een werking als afdrodisiacum.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekleurde wortels en de oranje wortel uit de moestuinGekleurde wortels en de oranje wortel uit de moestuinDe oranje wortel is een gezonde groente en is gekweekt van een gekleurde wortel uit Azië. De wortel is ideaal voor versc…
Wortelallergie: kruisallergische reactie door berkenallergieWortelallergie: kruisallergische reactie door berkenallergieEen wortelallergie is een vorm van voedselallergie. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem (overdreven) op e…
Groenten als geneeskruidDat goede voeding je gezondheid kan bevorderen is nogal vanzelfsprekend, maar dat groenten ook bij ziekte en dus als med…
Alles over wortelenAlles over wortelenEr zijn wat betreft wortelen twee grote zekerheden: wortelen zijn oranje en ze zijn goed voor je ogen. Helaas waren de o…
Zeekraal, een groente met geneeskrachtZeekraal, een groente met geneeskrachtVroeger werd as van zeekraal gebruikt op zeep mee te maken. Als je zeekraal verbrandt, houd je in feite soda over. In ve…
Bronnen en referenties
  • Boek: Anne McIntyre, Handboek Kruidengeneeskunde
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_peen
  • http://wilde-planten.nl/peen.htm
  • Foto bloem: Andrea Moro
  • Afbeelding bron 1: Jan Kops, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Scrapbookingfanatic, Pixabay
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.