De geneeskracht van geel walstro

De geneeskracht van geel walstro Geel walstro is een bodembedekkende plant die 20 centimeter tot een meter hoog kan worden. Hij komt van oorsprong voor op het gehele Euraziatische continent. De stengels hebben vier ribbels waardoor de stengel vierkant oogt. Hij wordt verkocht als sierplant. In Nederland groeit hij in weilanden, heggen, duinen, wegkanten, oevers en op zandgronden. In de fytotherapie wordt geel walstro aangewend als plant die goed is voor de lever en de nieren. Ook gaat het krampen tegen en werkt het bloedzuiverend. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening geel walstro / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening geel walstro / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving geel walstro

In het Latijn heet deze plant Galium verum. Het Nederlands kent naast de naam geel walstro ook echt walstro. Wal betekende vroeger in het Nederlands ´wieg´. Stro van deze plant werd vroeger gebruikt om het matras van een babywieg mee te vullen. Verum, het tweede deel van de Latijnse naam betekent ´echt´. De naam ´geel´ is gegeven omdat de bloemetjes geel zijn. De naam galium komt van het Latijnse woord ´gale´. De plant kan worden gebruikt om melk te laten stremmen ten behoeve van de kaasbereiding. Daarnaast geeft deze plant een extra aroma aan de kaas en wordt de kaas iets geler wanneer de gele bloemetjes ook worden gebruikt met het stremmen. Normaal gesproken halen tegenwoordige kaasmakers het stremsel uit koeiemagen maar Cheshire of Chester kaas uit Engeland wordt nog steeds gemaakt met Galium verum, bovendien wordt voor deze kaas het geel van de bloemetjes gebruikt.

Naamsverwarring en matrasvulling

Geel walstro is familie van de lievevrouwebedstro. De familienaam is: sterbladigenfamilie. In Duitsland heet geel walstro Liebfrauwenbettstro en in Engeland heet geel walstro Lady´s bedstraw. Het lijkt erop dat de Nederlandse naam het gevolg is van een misverstand en dat geel walstro eigenlijk lievevrouwebedstro had moeten heten. Hoe het ook zij, beide planten werden gebruikt om matrassen mee te vullen. Vroeger werden matrassen gedeeltelijk gevuld met geel walstro omdat deze plant luizen dood maakt. Verder is geel walstro een kalmerende plant en werd het vroeger aan vrouwen die op het punt stonden om kinderen te baren.

Geschiedenis gebruik geel walstro

Geel walstro is een galactogoog; het verbetert de productie van moedermelk. Om deze reden werd de plant vroeger aan melkproducerende dieren gegeven zoals koeien, schapen en geiten. Vooral kaas van deze melk zou extra lekker zijn. Er zijn nog veel meer geneeskrachtige toepassingen uit het verleden. De thee van de bloemen was populair omdat de bloemen een honingachtige geur verspreiden. Deze thee zou goed werken bij jicht, wat op zich klopt omdat het de nieren stimuleert om urinezuur, de veroorzaker van jicht uit het lichaam te voeren. Verder werd geel walstro gebruikt om de vrijsterziekte, oftewel hysteria, mee te bestrijden. In principe wordt geel walstro nog steeds gebruikt om zijn rustgevende eigenschappen. Daarnaast werd de plant gebruikt bij bloed dat in de urine kwam, bloedwateren genoemd. Zowel voor koeien als mensen scheen geel walstro een uitstekend middel zijn tegen bloedwateren.

Klassiek kankergeneesmiddel?

Een andere toepassing van de Ouden was dat geel walstro werd gebruikt bij kanker. Met de Ouden wordt meestal de Klassieken bedoeld die leefden in het oude Griekenland en het antieke Rome tot 500 jaar na de jaartelling.

Geel walstro / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Geel walstro / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geel walstro als bloedzuiverend kruid

Geel walstro is een sterke bloedzuiverende plant doordat het vocht en zweet afdrijft. Om deze medicinale eigenschappen wordt geel walstro in de fytotherapie voorgeschreven bij de volgende indicaties:
 • Zwakke nierfunctie,
 • Oligurie of zwakke urineproductie,
 • Zwakke leverfunctie.

Dosis en veiligheid

 • Driemaal per dag een infuus van een eetlepel gedroogd kruid.
 • Drie- tot viermaal per dag een warm infuus van 30 tot 50 gram kruid per liter water, tussen de maaltijden innemen.
Er zijn geen vergiftigingsgevallen of bijwerkingen bekend als de voorgeschreven, medicinale dosis wordt gehanteerd.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Walstro, geurend en geneeskrachtigWalstro, geurend en geneeskrachtigOok in de plantenfamilie van het walstro zijn ze met velen. De bekendsten in de kruidengeneeskunde zijn het geel walstro…
Bijzondere plantennamenBijzondere plantennamenWaarom heet Kardinaalsmuts Spindel? Wat is Belladonna voor een plant en waarom heet deze zo? Waaraan danken Bedstro en W…
Kruiden voor herstel van de leverKruiden voor herstel van de leverDe lever is een belangrijk orgaan, dat onder andere het lichaam helpt om te ontgiften van allerlei toxische stoffen. De…
Natuurtuin met een verhaal: een bloemweideNatuurtuin met een verhaal: een bloemweideEen natuurrijke tuin is een klein natuurgebiedje aan huis, waar wilde planten, vogels, natuurmensen en andere beestjes z…

De geneeskracht van grindelia of gomplantDe geneeskracht van grindelia of gomplantDit vrolijk bloeiende plantje komt van oorsprong uit Californië en is familie van de Margriet. Het is een winterharde pl…
De geneeskracht van galegaDe geneeskracht van galegaGalega is een plantje met witte of wit-lila bloemen dat één meter tot 1 meter 50 hoog kan worden. De plant groeide van o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Follavoine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Geert Verhelst, Groot Handboek Geneeskrachtige Planten
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geel_walstro
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Echtes_Labkraut
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Galium_verum
 • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.