De geneeskracht van zure kers

De geneeskracht van zure kers De zure kersenboom is nauw verwant aan de gewone kersenboom maar de vruchten van deze boom zijn zoals de naam al aanduidt een stuk zuurder van smaak. Een zure kersenboom kan vier tot tien meter hoog worden en hij wordt gecultiveerd op heel het noordelijk halfrond. Hij kan tegen zeer koude omstandigheden, zo wordt de boom ook in Finland gekweekt en kan hij groeien op 1600 meter hoogte in de Alpen. Zure kers lijkt een hybride te zijn die van nature is ontstaan. De precieze oorsprong weet men niet want hij wordt al sinds mensenheugenis gekweekt. In de oudheid kende men de boom ook al. In het oude Griekenland, onder de antieke Romeinen en Perzen was dit al een populaire boom. Behalve een voedzame boom heeft de zure kers beschikking over geneeskracht. In plaats van de vrucht zelf worden in de fytotherapie de steeltjes gebruikt. Deze steeltje zijn goed voor de nieren, stimuleren de urineproductie en vormen een probaat middel bij blaasontsteking. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening zure kers / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening zure kers / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

Zure kers wordt gebruikt in cakes, taarten, siropen, sauzen, soepen en desserts. Daarnaast wordt het gebruikt om de op zich niet bijster lekkere alcoholische dranksmaak mee te veraangenamen. Zo wordt het gebruikt om kirsch en fruitbier zoals kriek lambiek van te maken. In Hongarije wordt traditioneel een zure kersensoep gemaakt. De ingrediënten hiervan van zure kersen, zure room en suiker. De kersen worden verwerkt dat een puree, en vervolgens warm gemaakt en gemixt samen met zure room en suiker. Soms wordt er kruidnagel of kaneel door de soep gedaan. De soep kan zowel vooraf worden gegeten om de spijsvertering te bevorderen als achteraf om ´de gaatjes te vullen´.

Bewaar de steeltjes!

Prunus cerasus / Bron: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Prunus cerasus / Bron: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zure kersen zelf zijn gezond maar de kersensteeltjes gelden als fytotherapeutisch medicijn. Mocht je een zure kersenboom in de tuin hebben staan en je wilt gebruik maken van de fytotherapeutische werkzaamheden; gooi de steeltjes niet weg. Deze kun je drogen voor later gebruik, of je kunt ze vers gebruiken.

Naamgeving

In het Latijn wordt zure kers Prunus cerasus genoemd. Cerasus komt van een oud Griekse naam. In het oude Griekenland en het tegenwoordige Turkije ligt een stad die Girasus heet. Vanuit deze stad werden de eerste kersen geëxporteerd naar de rest van Europa. In het Frans heet deze vrucht cerise. Deze naam staat dichtbij de oorspronkelijke Griekse naam, die dus in het Latijn cerasus heet. Ook het Nederlandse kers, het Duitse Kirsch en het Engelse woord Cherry stammen van het oorspronkelijke Latijnse woord. Prunus is een woord dat eigenlijk ´pruim´ betekent. Vroeger zei men in plaats van kers ´kerspruim´. Dat woord wordt overigens in het Afrikaans, zustertaal van het Nederlands, nog steeds gebruikt.

Werkzame stoffen

Van zure kers wordt voor fytotherapeutische doeleinden de kersensteeltjes gebruikt. In deze kersensteeltjes zitten de volgende werkzame stoffen: prunetine, het isoflavonglycoside 5-O-beta-D-glucipyranosiden, slijmstoffen en looistoffen.

Zure kersensteeltjes, goed voor de nieren

De steeltjes van zure kers hebben diuretische werkzaamheid. Dat betekent dat het lichaam meer vocht afdrijft. Daarnaast is er sprake van een sedatieve of kalmerende werking op de slijmvliezen van de urinewegen. Door deze medicinale eigenschappen wordt zure kers door natuurartsen en fytotherapeuten voorgeschreven bij de volgende indicaties:
  • Oedemen,
  • Gebrekkige nierfunctie,
  • bloemen van de prunus cerasus / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)bloemen van de prunus cerasus / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
    Gebrekkige urineproductie,
  • Hyperuricemie of verhoogd urinezuurgehalte,
  • Reumatische aandoeningen,
  • Ter preventie van urolithiasis of nierstenen,
  • Adjuvans bij nierontsteking,
  • Adjuvans bij blaasontsteking.

De kersensteeltjes hebben volgens sommige artsen een laxerende werking. Daardoor kan het helpen bij constipatie.

De zure kers bij slaapproblemen

Uit een onderzoek van de Northumbria universiteit in Newcastle dat werd gepubliceerd in 2012 blijkt dat het sap van zure kers het melatonineniveau in de mens omhoog stuwt. Hierdoor kan de slaap beter gevat worden. In het kleinschalige onderzoek kregen 20 mensen een pil met melatonine uit zure kers voorgeschoteld of een placebo en het bleek dat de zure kersgebruikers een stuk beter sliepen. Melatonine is een fytonutriënt dat in natuurlijke vorm in zure kers voorkomt en het is ook in synthetische vorm te koop als supplement.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om kersensteeltjes als fytotherapeutisch medicijn te gebruiken.
  • Afkooksel: Handjevol kersensteeltjes 12 uur in een liter koud water laten trekken en vervolgens 10 minuten koken. Drink hiervan een halve liter per dag.
  • Driemaal per dag een afkooksel van 6 gram kersensteeltjes op 200ml water nadat de steeltjes twee uur in koud hebben getrokken(gemacereerd).
  • Twee tot drie gram extract van kersensteeltjes per dag.

Kersensteeltjes zijn een volkomen veilig natuurmedicijn.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kersen, lekkere en gezonde vruchtenKersen, lekkere en gezonde vruchtenZodra het kersentijd is, zie je heel veel mensen kersen eten. De kers is een mateloos populaire vrucht. Hoewel dit klein…
Sierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinSierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinBinnen het omvangrijke geslacht Prunus is heel veel moois te vinden. Er zijn bomen én struiken. Sierbomen, maar ook frui…
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…

De geneeskracht van zwarte populierDe geneeskracht van zwarte populierDe zwarte populier is een in de winter bladverliezende boom die tussen de 20 meter hoog en 40 meter hoog wordt. Hij groe…
De geneeskracht van waterpeperDe geneeskracht van waterpeperWaterpeper komt voor in vochtige gebieden en ondiep water over heel de wereld. Het is een éénjarige plant die maximaal 9…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tomasz Sienicki, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://jan.ucc.nau.edu/~plants-c/bio414/species pages/prunus serotina.htm
  • Melatonine in zure kers: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497
  • Zure kersensoep: http://en.wikipedia.org/wiki/Sour_cherry_soup
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.