Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn De ziekte van Crohn is een van de mogelijke reacties op een stuurloos immuunsysteem. Op welke manier kan het immuunsysteem opnieuw op het juiste spoor gezet worden? Wat is een natuurlijke aanpak om de darmflora en het darmslijmvlies weer in evenwicht te krijgen? Wierook, Aloë vera, Omega 3 en vitamine D kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

De ziekte

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmziekte die vooral gelokaliseerd is in het onderste gedeelte van de dunne darm. Zijn broertje Colitis ulcerosa vertoeft hoofdzakelijk in de dikke darm. Bij Crohn zijn er allerlei ontstekingen in het spijsverteringsstelsel, mogelijk van de mond tot de anus, door een overactief immuunsysteem. Zoals bij vele ziektepatronen zijn de actieve ziekteperiodes afgewisseld met rustperiodes.

De slijmvliezen in de darm voorkomen dat schadelijke stoffen ons lichaam via de bloedbanen binnendringen. Deze immuunreactie loopt bij de ziekte van Crohn mank. Het ontstekingsproces blijft werken doordat er in het lichaam een tekort aan ontstekingsremmende stoffen is en de darmflora verstoord is.

De oorzaak, symptomen en gevolgen

De oorzaak is samen te vatten in een uit de hand gelopen westerse levensstijl met veel oxidatieve stress, voedselallergieën, vezelarme voeding, psychische stress, luchtverontreiniging, roken, vaccinatie, virale- en bacteriële infecties, een verstoorde darmflora en een lekkende darm.
De voornaamste symptomen bij Crohn zijn: ernstige buikpijn, diarree met eventueel bloed, slijm of etter, pijnlijke stoelgang, krampen rechts onder in de buik, chronische lage koorts, vermoeidheid, chronische lage koorts en slechte eetlust.

Na verloop van tijd zullen de ontstekingen zich verspreiden in heel het belaste lichaam met allerlei mogelijke gevolgen zoals:
 • artritis
 • aften
 • darmobstructies
 • osteoporose (eventueel als gevolg van corticosteroïde bevattende medicatie)
 • een nefast tekort aan essentiële voedingsstoffen
 • onvruchtbaarheid
 • verhoogd risico op darmkanker
 • psychische kwalen

Een natuurlijke aanpak

De natuurlijke behandeling is vooral op de ziekte van Crohn toegespitst maar ze is zeker ook toepasbaar voor Colitis ulcerosa. De klemtoon dient te liggen op het herstellen van de darmwand en de slijmvlieslaag.

Voeding

‘Je bent wat je eet’ dus ook hier start de genezing bij het voedingspatroon. Het weren van voedingsmiddelen die de darmwand prikkelen zoals granen, vlees, zuivel, onopgeloste vezels is al een stap in de goede richting.

Calorierestrictie: door minder te eten verlaagt de kans op een terugval met achtenzeventig procent. Er dient vooral voeding in zijn oorspronkelijke vorm geconsumeerd te worden (bv. rauwe groenten en fruit). De ontstekingsreactie kan verlaagd worden door bij elke maaltijd lijnzaad(olie) te gebruiken. Het sap van kolen drinken is naast een chlorofylrijke voeding (groene bladgroenten, spirulina, chlorella) aan te bevelen.

Naast de voeding past in ieders levensstijl ook een gezonde portie beweging en het vermijden van stress.

Kruiden als hulpmiddel

De ontstekingen beperken en de structuur van de darmwand herstellen kan door de knop van wijnstok (Vitis vinifera) en de knop van rozemarijn te gebruiken. Beide knoppen zitten in Cologem wat dus een geschikte aanpak is bij de ziekte van Crohn.
Om de psychosomatische oorzaak aan te pakken kan de knop van vijgenboom of het gemmomiddel Calmigem van nut zijn.
Om de Westerse levenswijze door te spoelen is het essentieel om regelmatig een reinigingskuur te doen met bv. Depuraseve (bevat o.a. berkensap) en Depuragem.

Uit onderzoeken blijkt dat Aloë Verasap en wierook twee krachtige middelen zijn ter ondersteuning. Ze werken ontstekingverlagend. Een antrachinonenvrij Aloë Verasap beschermt en heelt het maagslijmvlies. Er kan gestart worden met een kuur van drie tot vier weken door voor elke maaltijd twee tot drie eetlepels in te nemen in wat water. Of twee keer honderd milliliter per dag. Vervolgens is het goed om een onderhoudsdosis van één tot twee eetlepels voor het ontbijt met wat water in te nemen.

Wierook is minstens even goed als Sulfalizine indien er een minimum dosering van drie keer driehonderd tot vierhonderd milligram gedroogde hars per dag gebruikt wordt. Een tinctuur kan een oplossing zijn. Of een goed kruidenrecept kan bestaan uit Boswelia serrata (wierook) samen met bv. curcuma, peper en groene thee.

Volgens fytotherapeut Philippe Gerard kan er met essentiële oliën van o.a. nootmuskaat, kruidnagel, steranijs, Chinese kaneel (antibioticum), zwarte peper en geurige verbena een zeer krachtig middel gemaakt worden. De nootmuskaat is een belangrijk basismiddel door zijn antiprostaglandine-werking. Ze remt hormoonachtige stoffen (prostaglandines) die in het lichaam o.a. fysiologisch processen bij ontstekingen regelt en de maag beschermt tegen overtollige zuren. De kruidnagel is een bijzonder krachtig antisepticum en beperkt lokaal de pijn. De steranijs wordt toegevoegd omwille van de krampwerende werking.

“De zwarte peper ondersteunt de werking van de andere organen, zoals lever en pancreas, en heeft een pijnverdovende werking. De geurige verbena tenslotte, zorgt voor een eerder trage, doch sterk aanwezige en zeer langdurige antiflogistische werking, en is bijzonder efficiënt bij zeer frequente, regelmatig recidiverende inflammaties met opmerkelijk koortsopstoten, waartegen het een vrij efficiënte, eveneens langdurig antipyretische activiteit ontwikkelt.”

Een goede extra ondersteuning kan gegeven worden door regelmatig en langdurig druppels in te nemen van een mengsel bestaande uit een tinctuur van blaasjeswingerd (Cardiospermum halicacabum) en gotu kola (Centella asiatica) samen met een vloeibaar extract van zoethout (Glycyrrhiza glabra), echte kamille (Matricaria chamomilla), goudsbloem (Calendula officinalis) en Sint-Janskruid (Hypericum perforatum).

Enkele nuttige voedingssupplementen

Het doel van de voedingssupplementen is het verhelpen van de ontstekingen en het moduleren van de immuniteit. Omega 3 blijft een topsupplement voor ieder mens, omdat het werkzaam is op vele domeinen. Indien je minstens drie gram EPA/DHA per dag inneemt zal het de ontstekingen sterk remmen. De productie van ontstekingsremmers verhoogt en de ontstekingsbevorderende stoffen verminderen. Uit Omega 3 ontstaan resolvines wat een regulerende stof is. Resoline zal de ontstekingen een halt toe roepen wanneer ze niet meer zinvol zijn.

Vitamine D (tweeduizend tot achtduizend IE per dag) moduleert de immuniteit door de regulerende T-cellen aan te maken. De T-cellen spelen een rol in het onderdrukken van inflammatie.

Curcumine, een inhoudsstof uit geelwortel of curcuma, is zo ontstekingsremmend dat bij een dagdosis van vierhonderd tot achthonderd milligram per dag de medicatie kan afgebouwd of zelfs gestopt worden.

Andere zinvolle producten:
 • probiotica voor de darmflora (tien tot honderdmiljard levende bacteriën per dag)
 • Glutamine om het darmslijmvlies te herstellen en te beschermen (vijf tot tien gram per dag) Eventueel samen in nemen met dertig milligram zink en zeshonderd milligram NAC of N-acetylcysteïne. Dit is een antioxidant en de geacetyleerde vorm van het zwavelhoudende aminozuur cysteïne
© 2014 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…
Chronische darmziekten bij kinderen: algemene beschouwingenNiet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen komen chronische darmaandoeningen(Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn (Crohn disease) is een chronische ontsteking van het darmstelsel, welke valt onder de chronisch infl…
Celzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calciumCelzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calciumTekorten aan mineralen kunnen aangevuld worden door celzouten. Sommige celzouten werken daarbij ook nog eens heel goed s…
Bronnen en referenties
 • Placebo/Nocebo 12, Ziekte van Crohn, 2014
 • De gemmotherapie, geneeskunde van de knoppen, Philipe Andrianne, 2006
 • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst, 2006
 • Opleiding fytotherapie, Primrose Academy, Philippe Gerard, 2014
Druide (23 artikelen)
Laatste update: 27-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.