Je ogen verbeteren op natuurlijke wijze

Je ogen verbeteren op natuurlijke wijze Vele mensen lijden aan een bepaalde vorm van oogaandoening. Oogartsen, opticiens, chirurgen en ooglaserinstituten verdienen er hun brood mee. Nu is het zo dat er een aantal simpele manieren zijn om het gezichtsvermogen te verbeteren. Voeding en oefeningen zijn cruciale manieren om het gezichtsvermogen een stuk beter te maken. Dat voorkomt een gang naar de arts en het slikken van medicijnen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vier manieren om oogkwaliteit te verhogen

Een oorzaak van een ziekte is zelden gelegen in één feit. Meestal spelen een samenspel van factoren een rol. Het lichaam en zijn immuunsysteem zijn flexibele systemen die inspelen op een minder goed werkend onderdeel van het lichaam; dat kan het lichaam zelf herstellen. Doch als er meerdere factoren zijn die de balans uit evenwicht brengen, is het verstandig om door middel van geneesplanten en voeding het lichaam te helpen.
Goji-bessen, goed voor de ogen / Bron: GiryaGirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Goji-bessen, goed voor de ogen / Bron: GiryaGirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Er zijn aldus vier manieren waarop de kwaliteit van de ogen verbeterd worden:
  1. Het eten van betacaroteen- en carotenoïdenrijke groenten- en fruitsoorten
  2. Het eten van voedsel dat goed is voor de hersens
  3. Het doen van oogoefeningen.

Traditionele inzichten

De traditionele traditionele geneeskunde weet het al langer: de ogen hebben een verbinding met de lever. De Europese traditionele kruidengeneeskunde dacht er hetzelfde over: veel geneesplanten, zoals stinkende gouwe, worden zowel bij oogproblemen als leveraandoeningen gebruikt. Een minder goed werkende lever kan tot uitdrukking komen in het ontstaan van oogziekten. Hoe werkt dit? De lever is de grote ontgifter van het lichaam. De lever zuivert het bloed van toxinen. Wanneer echter de lever niet goed meer werkt, worden er te weinig gifstoffen uit het lichaam gehaald en er is grotere kans op het ontstaan van vrije radicalen. Dat zijn stoffen die voor ontstekingen kunnen zorgen.

Betacaroteen en carotenoïden

Voedingsstoffen waar veel betacaroteen en carotenoïden in zitten kunnen bijdragen aan het verbeteren van je ogen. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn even gezond voor de ogen als vitamine A of betacaroteen. Groenten waar veel carotenoïden in zitten zijn wortels, zoete aardappelen, pompoenen, spinazie, courgettes en broccoli. Fruit dat over veel carotenoïden beschikt is: goji-bessen, duindoorn, blauwe bosbes, cantaloupe meloen, frambozen, dadels, rozenbottels, kiwi, pitaja, incabessen en abrikozen. Zink is eveneens goed voor de ogen. Voedsel waar veel zink in zit is: pompoenpitten en bonen.

Gezonde hersens

Verder is het verstandig om ook een gezond werkend stel hersens te hebben. De ogen vormen immers een soort verlengstuk van de hersenen. De retina of gele vlek is een onderdeel van je oog maar het valt eigenlijk meer onder de hersenen. Hersenen bestaan vooral uit gezonde vetten. Essentiële vetzuren bouwen onze hersenen op. Deze vetten zitten bijvoorbeeld in avocado´s, zwarte bessen, kokosolie, hennepolie, hennepzaad, walnoten en paranoten.

Tabel geneesplanten voor ogen

Enkele geneesplanten die goed zijn voor de ogen:
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zien katten in het donker?Hoe zien katten in het donker?Katten jagen vaak tijdens de nacht, in het donker. Ze moeten een ongelooflijk goed ontwikkeld gezichtsvermogen hebben. V…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…
Waterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen kunnen op natuurlijke wijze ontstaan door emoties, koude of wind. Allergieën, infecties en een geblokkeerd…
Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…
De geneeskracht van organische zwavel of MSM-capsulesDe geneeskracht van organische zwavel of MSM-capsulesMSM is een afkorting met meerdere betekenissen maar in dit geval wordt MethylSulfonylMethaan bedoeld. Dit is een vorm va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ocular_immune_system
  • http://www.naturalnews.com/044533_eyesight_natural_therapy_ocular_health.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_perception
  • Geert Verhelst, Groot handboek Geneeskrachtige Planten
  • Afbeelding bron 1: GiryaGirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.