Je ogen verbeteren op natuurlijke wijze
Vele mensen lijden aan een bepaalde vorm van oogaandoening. Oogartsen, opticiens, chirurgen en ooglaserinstituten verdienen er hun brood mee. Nu is het zo dat er een aantal simpele manieren zijn om het gezichtsvermogen te verbeteren. Voeding en oefeningen zijn cruciale manieren om het gezichtsvermogen een stuk beter te maken. Dat voorkomt een gang naar de arts en het slikken van medicijnen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vier manieren om oogkwaliteit te verhogen
Een oorzaak van een ziekte is zelden gelegen in één feit. Meestal spelen een samenspel van factoren een rol. Het lichaam en zijn immuunsysteem zijn flexibele systemen die inspelen op een minder goed werkend onderdeel van het lichaam; dat kan het lichaam zelf herstellen. Doch als er meerdere factoren zijn die de balans uit evenwicht brengen, is het verstandig om door middel van geneesplanten en voeding het lichaam te helpen.
Er zijn aldus vier manieren waarop de kwaliteit van de ogen verbeterd worden:
- Het eten van betacaroteen- en carotenoïdenrijke groenten- en fruitsoorten
- Het eten van voedsel dat goed is voor de hersens
- Het doen van oogoefeningen.
Traditionele inzichten
De traditionele traditionele geneeskunde weet het al langer: de ogen hebben een verbinding met de lever. De Europese traditionele kruidengeneeskunde dacht er hetzelfde over: veel
geneesplanten, zoals
stinkende gouwe, worden zowel bij oogproblemen als leveraandoeningen gebruikt. Een minder goed werkende lever kan tot uitdrukking komen in het ontstaan van oogziekten. Hoe werkt dit? De lever is de grote ontgifter van het lichaam. De lever zuivert het bloed van toxinen. Wanneer echter de lever niet goed meer werkt, worden er te weinig gifstoffen uit het lichaam gehaald en er is grotere kans op het ontstaan van vrije radicalen. Dat zijn stoffen die voor ontstekingen kunnen zorgen.
Betacaroteen en carotenoïden
Voedingsstoffen waar veel betacaroteen en carotenoïden in zitten kunnen bijdragen aan het verbeteren van je ogen. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn even gezond voor de ogen als vitamine A of betacaroteen. Groenten waar veel carotenoïden in zitten zijn wortels,
zoete aardappelen,
pompoenen,
spinazie,
courgettes en
broccoli. Fruit dat over veel carotenoïden beschikt is:
goji-bessen,
duindoorn,
blauwe bosbes, cantaloupe meloen,
frambozen,
dadels,
rozenbottels,
kiwi,
pitaja,
incabessen en abrikozen.
Zink is eveneens goed voor de ogen. Voedsel waar veel zink in zit is:
pompoenpitten en bonen.
Gezonde hersens
Verder is het verstandig om ook een gezond werkend stel hersens te hebben. De ogen vormen immers een soort verlengstuk van de hersenen. De retina of gele vlek is een onderdeel van je oog maar het valt eigenlijk meer onder de hersenen. Hersenen bestaan vooral uit gezonde vetten. Essentiële vetzuren bouwen onze hersenen op. Deze vetten zitten bijvoorbeeld in
avocado´s,
zwarte bessen,
kokosolie,
hennepolie,
hennepzaad,
walnoten en
paranoten.
Tabel geneesplanten voor ogen
Enkele geneesplanten die goed zijn voor de ogen: