Laxerend fruit en groentes tegen obstipatie
Obstipatie, of een trage stoelgang, kan enorm vervelend zijn. Het is niet altijd duidelijk waar het door ontstaat. Verkeerde voedingsgewoontes kunnen een oorzaak zijn. Als de klachten pas kortgeleden ontstaan zijn kunt u proberen met een ander eetpatroon de stoelgang te verbeteren. Als het probleem niet weggaat of zeer ernstig is, overleg dan met een arts. Fruit en groentesoorten kunnen geschikt zijn om de stoelgang te verbeteren. Welke fruit en groentesoorten zijn geschikt, en welke kunt u beter niet eten als u last heeft van obstipatie?
Om een moeizame stoelgang te verbeteren kunt u bepaalde fruitsoorten eten die de stoelgang bevorderen. Ook groentes zijn over het algemeen goed om obstipatie te verminderen. Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld wandelen. In onze welvaartsmaatschappij eten mensen veel en vaak producten die slecht zijn voor de stoelgang. Witbrood bijvoorbeeld, heeft een stoppende werking, net als witte rijst of (bruin geverfd) brood. Echt volkorenbrood is juist wel goed, ook brood met zemelen en volkorenrijst zijn gunstig voor de stoelgang. Alle vezelrijke producten houden beter vocht vast in de darmen, wat obstipatie helpt voorkomen of verhelpen. Er zijn voedselsoorten die van nature een laxerende werking hebben. Het effect kan zeer goed zijn.
Fruitsoorten die goed voor de darmen zijn
Er zijn veel soorten fruit die goed zijn voor de darmwerking, zoals:
- appel
- meloen
- bosbes
- aardbei
- banaan
- braam
- cranberry
- zwarte bes
- kers
- pruim
- goji bes
- acai bes
- citroen
- limoen
- sinaasappel
- mandarijn
- avocado
Doordat de avocado groen is wordt hij door menigeen als groente beschouwd. De avocado is een echter groene vrucht, botanisch beschouwd is het een fruitsoort. De avocado wordt ook wel 'advocaatpeer' genoemd. Avocado is zeer goed voor de stoelgang. De avocado heeft een romige neutrale smaak, de smaak wordt ook wel vergeleken met de smaak van roomboter.
Tips om de stoelgang te verbeteren
Er zijn aardig wat (natuurlijke en minder natuurlijke) middelen die de stoelgang verbeteren. Om de stoelgang te bevorderden zijn dagelijks vezels en voldoende vocht nodig. Vezels nemen vocht op en vocht zorgt ervoor dat de stoelgang zacht blijft.
- drink dus dagelijks 2 a 2,5 liter (bij voorkeur gezuiverd) water.
- voldoende fruit eten uit de bovengenoemde lijst. 3 Stuks fruit per dag, tenzij uw arts dit niet goed zou keuren. Tips: Appels zijn goed aangezien deze een hoog gehalte pectine bevatten.
- ook verse rijpe pruimen staan bekend om hun laxerende werking. Als u geen verse pruimen kunt vinden en toch een laxeermiddel van pruimen wilt, overweg dan eens om 'Roosvice Lax Pruimen,' te proberen. Deze siroop wordt aangelengd met water, en is eigenlijk voor kinderen, maar heeft een goed laxerende werking. Er zijn ook laxerende middelen voor volwassenen op fruitbasis, deze kunt u via uw huisarts bestellen.
- laxerende kruiden zoals Sennepeulen, alleen in overleg met een huisarts. Cayenne peper, geelwortel en gember hebben ook een laxerende werking.
- appelcider azijn: erg goed voor een natuurlijke laxans. Dit azijn wordt gemengd met water en in de ochtend gedronken.
- aloë Vera planten. Dit is ook te verkrijgen als sap.
- laxeermiddelen als product in tabletvorm bijvoorbeeld, alleen in overleg met een huisarts.
Groentes algemeen en rauwe groentes
Groentes bevatten veel vezels. Het beste voor ons lichaam blijven gewoon de voedingsmiddelen die we in de natuur zouden eten. Zoals: groentes, rauw of gewokt of gekookt. Rauwe groentes (goed gewassen) zijn extra goed voor de stoelgang. Ook licht gewokt met wat olijfolie is groente zeer goed voor de stoelgang. Groentes met een prima laxerende werking zijn o.a.:
- uien
- broccoli
- kool
- bloemkool
- spruiten
- boerenkool
- asperges
- artisjok
- worteltjes
- bieten
- knoflook
- zuurkool
- tomaten
Olie
- olijfolie
- hennepolie
- lijnzaadolie
- avocado olie
- kokosnoot biologische olie
- overige aanbevolen olie
Zaden
Gooi regelmatig een handje zaden over het eten, zoals over salades, broodbeleg en vleessoorten (vlees van land en water):
- lijnzaad
- pompoenzaden
- sesamzaad
- zonnebloempit
- chia zaad
- overige
Noten
Ook (rauwe) noten zijn gunstig voor de stoelgang. Noten zijn plantkundig beschouwd enkelvoudige dopvruchten. Dopvruchten brengen over het algemeen slechts een zaad voor, de noot. Het omhulsel (officieel de vruchtwand) van de noot is hard en lijkt op hout. Noten bevatten veel vetten en vezels en zijn goed voor de stoelgang.
- hazelnoot
- paranoot
- walnoot
- cedernoot
- pecannoot
- pistachenoot
- cashewnoot
- macadamianoten
Ook amandelen zijn goed voor de darmen, maar het zijn officieel vruchten. Ook amandelen worden vaak als noten verkocht vanwege de overeenkomst in uiterlijk en smaak.
Peulvruchten en bonen
Vezelrijk zijn ook bonen en peulvruchten, zoals pinda en doperwt.