De geneeskrachtige werking van grapefruitolie

De geneeskrachtige werking van grapefruitolie De grapefruit is een tropische vrucht en is ontstaan uit een kruising van de pompelmoes en de sinaasappel. Voor de negentiende eeuw werd de grapefruit alleen als sierplant verbouwd, pas later werd ook het eten van deze vrucht ontdekt. Om olie te verkrijgen worden de koude schillen geperst. De olie heeft een frisse, kruidige citrusgeur en wordt dankzij zijn brede geneeskrachtige werking veel ingezet bij allerlei kwalen. Ook wordt deze olie veel gebruikt bij verschillende therapievormen, zoals aromatherapie.

Inhoud


Citrusvrucht Grapefruit

Grapefruit is een hele gezonde citrusvrucht met een zoet-zure smaak. Deze vrucht bevat heel veel voedingsstoffen, antioxidanten en vezels, mede hierdoor is het een van de gezondste citrus vruchten. Het eten van grapefruit kan zelfs zorgen voor andere gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies en een verlaagd risico op hartziekte. Ook is de grapefruit zeer caloriearm en erg voedzaam, doordat de grapefruit veel voedingstoffen heeft en heel weinig calorieën. Door het persen van de schillen komt er olie vrij die lichtgeel tot groen is. Grapefruitolie heeft een frisse, kruidige, bitterzoete geur en is puur, dus niet bewerkt en zonder toevoegingen.

Hoe kun je grapefruitolie gebruiken?

Grapefruitolie kun je op vele manieren gebruiken. Je kunt het gebruiken als verdamper bijvoorbeeld bij een geurlampje, aromalampje, elektrische geurverspreider of geurblokjes. Daarnaast kun je het ook gebruiken als massage op de huid, maar dan altijd vermengd met een vette plantenolie, zoals amandelolie of hazelnootolie. Ook kan het vermengd worden met Aloë vera gel. Grapefruitolie kun je toevoegen aan je badwater, maar ook hierbij moet je het verdunnen met een emulgator of een vette plantenolie. Ook kan grapefruitolie inwendig ingenomen worden.

De geneeskrachtige werking van grapefruitolie

Grapefruitolie heeft een brede werking. De geur zorgt voor energie en beweging, het activeert de levenslust, het stimuleert je gemoedstoestand, geheugen, concentratie én het vernietigt ziektekiemen in de lucht. Op de huid zorgt het voor versteviging, het verstrakt de huid, vermindert de zichtbaarheid van striae, spataderen en andere littekens. Deze olie werkt zeer goed bij ontgiftingskuren, het reinigt de organen en het trekt de huid samen. Ook zuivert het de huid door onder andere een verbeterde huidcirculatie. Grapefruitolie wordt veel gebruikt bij mensen met slecht groeiend haar. Doordat er alkaloïde in de olie zit, heeft het ook een goede invloed op de spijsvertering, want deze activeert de sappen om het voedsel te verteren. Grapefruitolie wordt ook vaak gebruikt bij een verstoorde hormoonbalans wat weer verschillende aandoeningen kan veroorzaken. Daarom wordt deze olie het meest gebruikt bij angsten, fobieën, depressies en kan het ook ondersteuning geven bij de behandeling van anorexia.

Verschillende manieren om grapefruitolie te gebruiken

Verdamper

Als verdamper in een geurlampje of aromalampje verspreidt het een heerlijke frisse geur die je heel goed kunt mengen met andere oliën zoals de geranium of de roos. Grapefruitolie als verdamper werkt als een desinfecteerder van de omgeving en het stimuleert bij hoofdpijn, plankenkoorts, vermoeidheid en lusteloosheid

De dosering van de olie bij verdamping:
Wordt de grapefruitolie gebruikt voor verdamping, dan kan zelf bepaald worden hoeveel druppels er worden gebruikt, dus naar eigen inzicht

Op de huid

Grapefruitolie kan niet puur op de huid gebruikt worden maar moet altijd gemengd worden met een vette plantenolie bijvoorbeeld amandelolie of hazelnootolie. Ook kan de olie goed gemengd worden met de Aloë vera gel. Op de huid is de grapefruitolie goed te gebruiken voor massage, het stimuleert hiermee de bloed- en lymfecirculatie en helpt op deze manier het lichaam te ontgiften. Door deze eigenschap wordt grapefruitolie veel gebruikt bij een detoxbehandeling. Ook helpt het bij zwemmerseczeem en vette huid. Naast dit alles wordt grapefruitolie ook veel gebruikt bij het verminderen van cellulitis en het zichtbaar verminderen van littekens. Het maakt de huid strakker en verstevigt het.

De dosering van de olie op de huid:
  • Volwassenen maximaal 75 druppels olie in 100 ml. vette plantenolie
  • Kinderen vanaf 6 jaar maximaal 25 druppels in 100 ml. vette plantenolie
  • Baby's / Kleuters maximaal 12 druppels in 100 ml. vette plantenolie

In bad

Door grapefruitolie aan het badwater toe te voegen, is het werkzaam bij stijve spieren, kou, griep en vermoeidheid. De olie verfrist het lichaam en is bijzonder aangenaam. Je kunt de olie niet zomaar toevoegen aan het badwater maar deze moet eerst oplosbaar gemaakt worden met een emulgator, neutrale badschuim, shampoo of een vette plantenolie

De dosering van de olie in bad:
  • Volwassenen maximaal 15 druppels in emulgator voor een vol bad.
  • Kinderen vanaf 6 jaar maximaal 6 druppels in emulgator voor een vol bad.
  • Baby's / Kinderen maximaal 3 druppels in emulgator voor een vol bad.

Inwendig

Grapefruitolie stimuleert de galblaas en versterkt de werking van de lever. Ook werkt het om het lichaamsgewicht op peil te houden. Drink elke ochtend en elke avond 1 druppel grapefruitolie in een glas water, dit zorgt voor een goede ontgifting en helpt het lichaam bij de vetverbranding en het verminderen van cellulitis. Grapefruitolie is vochtafdrijvend, rijk aan antioxidanten en verfrist en verheldert de geest

Je kunt ook 3 x daags 3 druppels olie oplossen in een theelepel honing en dit mengen in een glas water.

Wat je nog moet weten

Bij overdosering kan huidirritatie optreden, zoals een jeukende en branderig aanvoelende huid. Als dit gebeurt of als het in de ogen komt, dan kan dit verholpen worden door de plek in te smeren met vette plantenolie.

Grapefruitolie is kwetsbaar en loopt snel in kwaliteit terug.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)Mirre is een onopvallende krachtige genezer in de kruidengeneeskunde. Mirre, ook wel myrrhe genoemd, wordt met name gebr…
Acne en vette huid, behandeling met etherische olieAcne en vette huid, behandeling met etherische olieWat kun je doen tegen acne? Voor de behandeling van acne of een vette onzuivere huid zijn etherische olien ideaal. Bij r…
Etherische olie, wat is dat?Etherische olie, wat is dat?In veel huishoudens zijn allerlei flesjes met etherische oliën of aromatische oliën te vinden. Aan deze etherische oliën…
De geneeskracht van niaouliboomDe geneeskracht van niaouliboomDe niaouliboom groeit van origine in Australië, Nieuw Caledonië, Nieuw Zeeland, Nieuw Guinea, de Molukken, Maleisië en B…

Eenvoudige middeltjes tegen zonnebrandWanneer je een dag aan zee geniet van de zon verlies je al snel de tijd uit het oog waardoor je lichaam gedurende een la…
Detoxkuur verbetert de gezondheid nietDetoxkuur verbetert de gezondheid nietDetoxen is een term uit de natuurgeneeskunde die gebruikt wordt voor het reinigen en ontgiften van het lichaam. In de na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • www.aromatherapie-info.nl
  • www.aromaolie.nl
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.