De verschillende methoden van het beoefenen van yoga

De verschillende methoden van het beoefenen van yoga Yoga is een geestelijk en fysiek gezondheidssysteem dat al duizenden jaren wordt toegepast, eerst in India, de plaats van herkomst en nu steeds meer over de hele wereld. Als u overweegt om yoga te gaan beoefenen, is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende methoden zijn om uit te kiezen, elk met zijn eigen filosofie en technieken. Als u aan uw persoonlijke yoga-reis begint, kan het helpen om de alternatieven te begrijpen, zodat u degene kunt kiezen die bij u past.

Wat is yoga

Yoga is een wetenschap van gezondheid en spiritualiteit die duizenden jaren geleden in India is ontstaan. De oude yogi's trachtten lichaam, geest en ziel te harmoniseren in een poging om gezondheid, een lang leven en uiteindelijk verlichting te bereiken. Het sanskriet woord yoga betekent vereniging met of om toe te treden. Deze vereniging met het goddelijke wordt bereikt door de gedisciplineerde beoefening van specifieke oefeningen, meditatie en ademwerk. Yoga is in wezen een levensstijl, die zich bezighoudt met alle aspecten van ons wezen. De fysieke houdingen, of asana's die algemeen als yoga worden gezien, zijn slechts een aspect van een zeer diepgaande wetenschap van het leven.

De verschillende methoden van yoga

Bhakti yoga

Bhakti yoga is een oefening waarbij de spirituele beoefenaar zich richt op het ontwikkelen van een staat van toewijding in de geest en in het hart. In bhakti yoga is een sterk geloofsgevoel nodig, omdat van iemand wordt verwacht dat hij zichzelf onderwerpt aan God door een proces van zelfovergave. De oefeningen en technieken van bhakti yoga zijn daarom ontworpen om overgave van het ego te bereiken en met liefde de gedachte van de schepper te omhelzen. De meer gebruikelijke beoefeningen van bhakti yoga zijn kirtan (groepsgezangen), japa (mantra-herhaling) en meditatie op het goddelijke. De toewijding die wordt beoefend door de bhakti yogi is niet een van slavernij ten opzichte van het goddelijke. Het is veeleer een relatie die vervuld is van liefde, vriendschap en kameraadschap. In bhakti yoga zien mensen God als een vriend, een geliefde, een vader- of moederfiguur. Het is door deze relatie dat bhakti yoga wordt beoefend. Er zijn veel verschillende goden die worden aanbeden in bhakti yoga, waaronder Shiva, Vishnu, Brahman, Parvatti, Krishna, en Rama. Afgezien van de metafysische vormen van goden, kan ook de goeroe of leraar in de beoefening worden aanbeden.

Karma yoga

Karma is een aspect van het menselijk leven dat verantwoordelijk is voor gedachten, gevoelens en daden. Er wordt in yoga geloofd dat karma de cyclus van wedergeboorte in beweging houdt terwijl acties en gebeurtenissen in het verleden mensen dwingen om een ​​ander leven in de wereld op te nemen om de onzuiverheden die zijn opgedaan in de menselijke geest en het universum in balans te brengen. Als de geaccumuleerde karma eenmaal is gebalanceerd of vernietigd, wordt de cyclus van geboorte en dood gestopt en wordt de geest teruggebracht naar zijn oorsprong binnen het universele goddelijke.

De beoefening van karma yoga is meestal gebaseerd op iemands dharma of plichten binnen de wereld. Dharma wordt bepaald door de acties van het individu in het verleden, inclusief zowel het verleden van het huidige leven als het verleden van vorige levens. Een van de belangrijkste componenten van dharma is handelen in de wereld zonder na te denken over de voordelen of verliezen van iemands acties. De beoefenaar leeft en handelt in de wereld zonder enige verwachting of opgedrongen indrukken van hoe de toekomst zich zou moeten ontvouwen.

Tantra yoga

Tantra is een vorm van yoga waar de mensen het meest nieuwsgierig naar zijn omdat het zich focust op erotische sensualiteit en seksueel welzijn. Tantra leert verlichting door zichzelf te transcenderen met behulp van een systeem van rituelen. Het gaat om bewustwording van het lichaam en verruiming van de geest zodat toegang verkregen kan worden tot alle niveaus van bewustzijn. De verschillende rituelen die worden beoefend brengen zowel de vrouwelijke als de mannelijke aspecten in elke persoon naar voren. Er wordt gezegd dat het harmoniseren van het mannelijke en vrouwelijke in zichzelf de enige manier is om de geest diep vanbinnen wakker te maken en tot een staat van verlichting te brengen. Hoewel seks één van de rituelen is, is het niet het belangrijkste onderdeel van tantra yoga. Sommige beoefenaars suggereren zelfs een leven van celibaat. Er zijn tantra-yogaposes voor stellen om samen hun seksualiteit te verbeteren en een speciaal soort verbondenheid in hun relatie te bereiken, maar het kan ook individueel worden gedaan, wat kundalini yoga wordt genoemd.

Kundalini yoga

Kundalini yoga is een beoefening van yoga die voortkwam uit het beoefenen van tantra yoga. Historisch gezien wordt aangenomen dat tantra yoga een van de oudste vormen van spiritualiteit is die vandaag de dag nog steeds in de praktijk beoefend wordt. Één van de belangrijkste componenten van tantra yoga is de kundalini die beschouwd wordt als een soort oerkracht, aanwezige energie ​​in elk menselijk wezen. De praktijk van kundalini yoga werd gevormd om het potentieel van de kundalini-energie in het lichaam te beheersen en te benutten. In tegenstelling tot de andere systemen van yoga, is kundalini yoga een zeer onstabiele beoefening van yoga omdat het vrijkomen van kundalini-energie kan leiden tot extreme psychologische en lichamelijke aandoeningen als ze niet op de juiste manier worden gecontroleerd.

Hatha yoga

Het woord hatha heeft verschillende betekenissen. Meestal is het opgedeeld in twee afzonderlijke woorden, ha en tha. De betekenis van deze woorden kan worden geïnterpreteerd als de zon en de maan. Tegelijkertijd stelt het woordje ''ha" het pranische lichaam voor en "tha" het mentale lichaam. Het kan ook gezegd worden dat deze twee woorden Beeja Mantra's zijn of oergeluiden die verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van de materie. Een essentieel onderdeel van hatha yoga is een afweging van de polariteiten van energie in het lichaam (ida en pingala) evenals een zuivering van geest en lichaam. In hatha yoga vindt zuivering plaats binnen de vele aspecten van de mens; er is een zuivering van de fysieke, mentale en energetische en emotionele lichamen. Er wordt aangenomen dat wanneer alle lichamen gezuiverd zijn een spirituele vooruitgang naar zelfbevrijding kan plaatsvinden.

Raja yoga

Raja wordt vertaald als 'koninklijk' en raja yoga is de tak van yoga die primair bezig is met meditatie. Het is het beste voor introspectieve en contemplatieve mensen. In deze tak zijn acht 'ledematen' of praktijken, die duizenden jaren geleden geformuleerd werden in het werk 'yoga-sutras' door de Indiase geleerde en filosoof Patanjali. Patanjali schetst de voorwaarden voor de meer geavanceerde technieken van yoga. De overgrote meerderheid van de yoga-sutra's is toegewijd aan het begrijpen en beheersen van de vier componenten van geest; chitta, buddhi, manas en ahamkara. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe de geest werkt, en evenals de verschillende niveaus en dimensies die in de geest bestaan. Het systeem van raja yoga wordt over het algemeen beschreven en gedefinieerd in het '8-voudige pad'.
 • Yama - gedragscode en zelfbeheersing
 • Niyama - religieuze observatie, bewustzijn van het goddelijke.
 • Asana - vorming van een gezonde stabiliteit voor zowel geest als het lichaam.
 • Pranayama - regulatie van ademhaling die leidt tot een eenwording en balans tussen lichaam en geest
 • Pratyahara - terugtrekking van de zintuiglijke waarnemingsorganen uit de externe omgeving inclusief alle vijf zintuigen (zes als de geest erbij wordt genomen)
 • Dharana - concentratie
 • Dhyana - meditatie
 • Samadhi - zelfrealisatie en eenheid met alles wat bestaat en leeft.

Samen vormen deze het '8-voudige pad' van praktische en systematische benadering van raja yoga. Net zoals kundalini yoga vereist raja yoga een aanzienlijke hoeveelheid begeleiding en richting. Het is daarom essentieel dat iemand die geïnteresseerd is in het beoefenen van raja yoga een leraar of goeroe vindt die het systeem heeft geperfectioneerd en een ware staat van zelfrealisatie heeft bereikt.

Jnana yoga

Jnana betekent 'wijsheid'. De beoefening van jana yoga is een zeer praktisch systeem voor de westerse mens, die de dingen gewoonlijk benadert door het intellect en rationele observaties. Alhoewel deze twee aspecten bij deze yoga beoefening later in deze praktijk worden achterwege gelaten, en een geloof in God of de allerhoogste wordt aangemoedigd, is een geloof in God niet vereist en kan daarom ook beoefend worden door atheïsten. Een proces van zelfonderzoek en ondervraging wordt ondernomen als de beoefenaar geleidelijk de illusies en misvattingen van de geest wegneemt terwijl ze zoeken naar de waarheid van hun elementaire bestaan. Jana yoga heeft vier belangrijke richtlijnen die de beoefenaar helpen bij het bereiken van zelfrealisatie.
 • Viveka - Discriminatie (tussen waarheid en geen waarheid)
 • Vairagya - Onthechten (onthechten van de wereld, het lichaam en de geest)
 • Shad-sampat - De zes deugden shama (geestelijke discipline), dama (controle van de zintuigen), titiksha (uithoudingsvermogen), shraddha (geloof en vertrouwen in de goeroe) en samadhana (diepe concentratie op het gewenste doel) uparati (verzaking)
 • Mumukshutva - verlangen naar bevrijding.

Conclusie

Elke methode die hierboven beschrijven staat is uniek en de één is niet beter of de andere. In werkelijkheid zijn er nog meerdere verschillende methoden voor het beoefenen van yoga, maar degenen die hier beschreven staan zijn de primaire takken voor de praktische kant van yoga. Bij het uitkiezen van een bepaalde yogamethode kiest u diegene die de meeste eigenschappen lijkt te bezitten die in harmonie zijn met uw persoonlijkheid en individualiteit. Vanaf daar zult u een goede relatie met de praktijk krijgen en het gemakkelijker maken om het geleidelijk aan dagelijks in uw leven te introduceren.
© 2019 - 2024 Stephen123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tantra - Spiritueel RitueelTantra - Spiritueel RitueelTantra. De Tantrische leer stamt uit India en is verspreid over het Verre Oosten. Tantra wordt ook wel Tantrische Yoga g…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…
Tantra Massage, seks of massage?Tantra Massage, seks of massage?Is Tantra Massage wel een Massage of is het een nieuwe vorm van seks met een net jasje aan? Waar komt de Tantra eigenlij…

CBD-olie: wat is het en waar gebruik je het voor?CBD-olie: wat is het en waar gebruik je het voor?Veel patiënten claimen baat te hebben bij het innemen van CBD-olie. Aandoeningen en klachten als epilepsie, pijn, angst…
Rode klaver: gezondheidsvoordelen & geneeskracht rode klaverRode klaver: gezondheidsvoordelen & geneeskracht rode klaverRode klaver (Trifolium pratense) kent een lange geschiedenis, niet alleen van medicinaal gebruik maar ook als veevoeder.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • http://artreeyoga.nl/yogablog/de-acht-ledematen-van-yoga/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jnana-yoga
 • https://www.anamayaresort.com/sun-moon-hatha-yoga/
 • https://eenvandaag.avrotros.nl/item/populaire-kundalini-yoga-niet-zonder-gevaren/
 • https://www.yogajournal.com/lifestyle/seeds-change
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Japa
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Patanjali
 • http://www.yogabasics.com/connect/yoga-blog/antarkarana-four-functions-of-a-yogis-mind/
 • https://www.leela-yoga.be/ashtanga_yoga.htm
 • https://vedanta.org/yoga-spiritual-practice/the-path-of-love-bhakti-yoga/
 • https://jivamuktiyoga.com/fotm/hatha-yoga-pradipika-0/
 • https://www.kundalinitantra.nl/nl/kundalini-en-de-nadis/
 • https://www.michellecross.co.uk/masculine-and-feminine-energy/
Stephen123 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.