Brandnetelwortel verlicht klachten van vergrote prostaat

Brandnetelwortel verlicht klachten van vergrote prostaat Prostaatklachten komen doorgaans met de jaren. Alhoewel een prostaatvergroting vaak goedaardig is kan dit wel voor veel klachten zorgen zoals moeite met plassen, pijn en een branderig gevoel bij het plassen en overmatig veel moeten plassen (vooral 's nachts). Brandnetelwortel is een remedie bij prostaatklachten doordat deze eraan kan bijdragen dat de celgroei in de prostaat wordt afgeremd. Een supplement op basis van brandnetelwortel kan gebruikt worden als men al klachten heeft maar kan ook preventief worden ingezet.

Brandnetelwortel en prostaat


Vergrote prostaat komt met de jaren

Ruim een kwart van de mannen boven de 50 jaar heeft te maken met prostaatklachten. Een vergrote prostaat is een goedaardige aandoening waarvan onderzoekers weten dat het hoort bij het ouder worden. Dat betekent niet dat het minder vervelend wordt. Een goedaardige vergroting van de prostaat kan tot veel klachten leiden. Er wordt dan ook wel gesproken van prostaathypertrofie of benigne prostaathyperplasie (BPH). Klachten die horen bij deze aandoening zijn onder meer:
 • Veel aandrang om te plassen
 • Veel nachtelijk plassen
 • Niet goed kunnen beginnen met plassen
 • Een branderig gevoel bij het urineren
 • Een slappe urinestraal
 • Nadruppelen en ongewenst urineverlies
 • Het gevoel houden dat de blaas niet leeg is

Wetenschappers wijten de goedaardige groei van de prostaat op latere leeftijd aan de werking van DHT (dihydrotestosteron), een actieve vorm van testosteron. Met het ouder worden neemt het testosterongehalte in het bloed af. Tussen de leeftijd van 40 en 70 wordt geschat dat de testosteron-aanmaak jaarlijks met ongeveer 1% afneemt. Het gevolg hiervan is dat de balans tussen testosteron en oestrogeen verstoord raakt. Doordat juist oestrogenen de groei van prostaatcellen stimuleren kan men te maken krijgen met een goedaardige groei van de omvang van de prostaat.

Wat kan brandnetelwortel doen voor de prostaat?

Zoals voor veel gezondheidsklachten biedt de natuur ons een goede remedie voor een goedaardige vergroting van de prostaat. Het gaat om brandnetelwortel (Latijn: Urtica dioica). De werkzaamheid van brandnetelwortel bij prostaatklachten is aangetoond in meer dan twintig wetenschappelijk studies (zie onder meer: Schneider, T. et al, 2004). De Duitse Commissie E en de European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) raden om deze reden het gebruik van brandnetelwortel specifiek aan voor de verlichting van urinewegklachten gerelateerd aan een goedaardige hypertrofie van de prostaat.

Van de wortel van de brandnetel is al eeuwenlang bekend dat deze fungeert als urine-afdrijvend middel. Inmiddels hebben onderzoekers ontdekt dat de inname van een extract van brandnetelwortel ook de groei van prostaatcellen kan remmen. Alhoewel het precieze mechanisme anno 2020 nog niet volledig ontrafeld is, zijn wetenschappers er wel over uit dat brandnetelwortel de celgroei in de prostaat kan doen laten afnemen met een vermindering van de prostaatklachten tot gevolg. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met het in brandnetel voorkomende 3,4-divanillytetrahydrofuran. Deze stof lijkt in staat te zijn de aanmaak van oestrogenen af te remmen (Ganser, D. et al, 1995).

In diverse wetenschappelijke studies sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is de werkzaamheid van brandnetelwortel bij prostaathypertrofie aangetoond. Zo bleek onder meer uit Duits onderzoek dat onder invloed van de inname van een brandnetelwortel-supplement de maximale urinestroom met wel 66% toenam. Grootschalig onderzoek onder 620 mannen toonde in 2005 bovendien aan dat de hevigheid van verschillende lagere urinewegklachten aanmerkelijk afnam onder invloed van dagelijkse inname van brandnetelwortel. Uit dierproeven is daarnaast gebleken dat brandnetelwortel niet alleen kan helpen om bestaande klachten te bestrijden maar dat het ook een preventieve werking kan hebben (zie onder meer: Safarinejad, M. et al, 2005 en Engelmann, U. et al, 1996). Dit zou betekenen dat je als man nog geen klachten hoeft te ervaren om gebaat te zijn bij gebruik van een brandnetelwortel-supplement.

Gebruik van een brandnetelwortel-supplement

Heb je last van een goedaardige vergroting van de prostaat of wil je voorkomen dat je hier last van krijgt, dan kun je ervoor kiezen om een supplement op basis van brandnetelwortel te gaan gebruiken. Een supplement op basis van brandnetelwortel kan simpel in pil- of capsulevorm worden ingenomen met een glas water. Volg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid altijd de instructies op de verpakking of uit de bijsluiter op. Er zijn geen contra-indicaties bekend voor gebruik van een dergelijk supplement.

Verkrijgbaarheid supplementen

Supplementen op basis van brandnetelwortel zijn in Nederland verkrijgbaar via diverse drogisterijen, natuurwinkels en webshops. Brandnetelwortel-supplementen zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Mattisson, Physalis, Purasana, Puritan's Pride en Arkopharma. Het wordt ook wel verwerkt in supplementen waarin ook het ingrediënt zaagpalm toegevoegd is, bijvoorbeeld van de merken Solgar en Life Extension. Ook van zaagpalm is bekend dat het een remmende werking op de aanmaak van prostaatcellen heeft. Het is ook wel bekend onder de Engelse benaming saw palmetto.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Ziekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuZiekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuDe prostaat is een klier dat om de plasbuis ligt en het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden. Deze klier s…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…

Kurkuma tegen tandvleesontsteking en voor mondverzorgingKurkuma tegen tandvleesontsteking en voor mondverzorgingVoor de meeste mensen is kurkuma een integraal onderdeel van hun keuken. Of het nu gaat om currypoeder, kurkumathee of g…
Boswellia: gezondheidsvoordelen, soorten en werkzame stoffenBoswellia: gezondheidsvoordelen, soorten en werkzame stoffenBoswellia is een geslacht uit de familie Burseraceae, die bekend staat om de geurige hars die sommigen bomen leveren en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dhobern, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://www.andros.nl/prostaatklachten/vergrote-prostaat/
 • https://www.nutranews.org/nl--prostaat--brandnetelwortel-goed-voor-gezondheid-prostaat--1282
 • https://www.sohf.nl/nutrient/brandnetel
 • Schneider T. et al., Stinging nettle root extract in long term treatment of benign prostatic syndrome. Results of a randomized, souble-blind, placebo controlled multicenter study after 12 months, Urologe A, 2004 Mar, 43(3): 302-6.
 • Gansser D. et al., Aromatase inhibitor from urtica dioica roots, Planta Medica, 1995, 61(2): 138-140.
 • Safarinejad, M. R. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J.Herb.Pharmacother. 2005;5(4):1-11
 • Engelmann U. et al., Therapy for benign prostatic hyperplasia with nettle liquid, Urology, 1996, 36:287-291.
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.