Malva, een onbekende maar veelzijdige plant
Malva is een plantje met de voor veel mensen herkenbare geur van citroen. Het is een plantje waar natuurgenezers van aangeven dat er geneeskracht in zit, maar het plantje wordt ook als smaakmaker in de maaltijd gebruikt. Bovendien heeft het plantje ook nog sierwaarde. In de tropen en subtropen kan je de sierwaarde langs de weg bewonderen. Het groeit daar overal. Wat is het precies voor plantje, waar komt het vandaan en wat kan je er allemaal mee?
Malva, de basis
Malva is ook bekend onder de namen ‘marfa’ en ‘kaasjeskruid’. Het behoort tot de kaasjeskruidfamilie, met als Latijnse naam Malvaceae. De oorsprong van dit naar citroen geurend plantje ligt in de tropische en subtropische gebieden van Azië en Afrika. Het plantje is daar anno 2020 nog steeds in het wild te vinden langs wegen, bouwgronden en rivieroevers.
Naast de tropische en subtropische gebieden van Azië en Afrika groeit het plantje inmiddels ook in het wild in Zuid-Amerika. Ook daar met name in de tropische en subtropische gebieden. Daar wordt het plantje veelal als onkruid gezien. In Suriname is dit ‘onkruid’ overigens erg populair en wordt het veel gebruikt om thee van te zetten.
Malva is een splitvrucht. Splitvruchten zijn vruchten met aaneengesloten zaden. De vrucht lijkt op een klein rond kaasje.
Bron: Mammiya, Pixabay Onderstaande soorten malva komen in Nederland voor:
- Malva sylvestris (groot)
- Malva neglecta (klein)
- Malva pusilla (rond)
- Malva alcea (vijfdelig)
- Malva parviflora (kleinbloemig)
- Malva moschata (muskus)
De soorten die veruit je het meest in Nederland voorkomen zijn de malva moschata en de malva sylvestris.
Wat voor soort plant is het?
Het is een rijk bloeiend en winterhard plantje. In de winter verliest het plantje het blad. De verschillende soorten malva hebben verschillende bloemen, maar allemaal in de tinten:
De bloemen verschillen dus qua kleur, maar ook qua grootte zijn ze verschillend. De kleinste soorten hebben stengels die toch zeker zo’n 60 centimeter lang kunnen worden en andere soorten kunnen wel tot 100 centimeter lang worden. Malva bloeit tot diep in het najaar en het plantje zaait zichzelf uit. Dode stengels kunnen het late najaar of het vroege voorjaar afgeknipt worden en het plantje gaat vanzelf weer groeien en bloeien. Het plantje is ook eenvoudig zelf te kweken.
Waar is de plant voor te gebruiken?
Het is een veelzijdig plantje dat op uiteenlopende manieren gebruikt kan worden.
Smaakmaker in de maaltijd
De smaak van het blad neigt een beetje naar oregano, maar malva is wel net iets frisser. De smaak is redelijk toegankelijk. Malva wordt nogal eens toegevoegd aan de maaltijden in de Italiaanse keuken, bijvoorbeeld om een zwaarder pastagerecht wat frisser te maken.
Maar je kunt het ook gebruiken als smaakmaker. Versnipper of kneus wat blaadjes in een salade, in de soep of in een stoom- of wokgerecht. Even mee laten sudderen voor het beste resultaat. Versnipperd of gekneusd bereik je qua smaak het meeste effect. Pas het vooral toe als je een maaltijd iets frisser van smaak wilt maken.
Een kopje thee met malva is ook lekker, want de citroenachtige geur doet het goed in thee. Je kunt kiezen voor gedroogde of verpulverde blaadjes, maar verse blaadjes van het malvaplantje kan ook. Laat het enkele minuten trekken in heet water en drink het warm of laat het afkoelen, want met een ijsklontje erin is het ook een lekker verfrissend drankje.
Geneeskrachtige werking
Het plantje zou versnipperd of verpulverd positief kunnen werken op de volgende manieren:
Bron: Jggrz, Pixabay
- Malva werkt vochtafdrijvend doordat het de nieren stimuleert en helpt zo om een te hoge bloeddruk wat te verlagen.
- Door het stimuleren van de nieren helpt malva ook om nierstenen (die niet al te groot zijn) eerder uit te plassen.
- Malva wordt ook gebruikt om de bekende verschijnselen van griep sneller de baas te worden.
Verder zijn er onderzoeken die aangeven dat malva ook bij de mentale gezondheid een positieve rol kan spelen, zoals bij depressie en angststoornissen. Het blijft echter een natuurgeneesmiddel en wetenschappelijk bewijs is er dan ook niet anno 2020.
Oliën voor in de badkamer
De frisse geur van het blad maakt het ook geschikt om toe te voegen aan een olie, bijvoorbeeld een olie voor op de huid of een badolie. Neem hiervoor een neutrale olie en voeg wat blaadjes toe. Laat de blaadjes er gewoon inzitten, zodat ze langzaam hun geur afgeven en deze in de olie trekt.
Wildbloemen en de moestuin
De bloemen zijn nog wel eens terug te vinden in wildboeketten die je bij de bloemist of het tuincentrum koopt. Als je zakjes zaaigoed voor wildbloemen koopt, dan is een van de zaden vaak een malvasoort. Heb je ander materiaal in je moestuin dan wildbloemen, dan kan je dit plantje of de zaden er ook prima tussen zetten. Het blad is toe te passen in de keuken of voor medicinale toepassing en de bloemen zijn te gebruiken voor hun sierwaarde in de moestuin zelf.
Tot slot
De onbekende malva is een mooi en veelzijdig plantje dat eenvoudig te kweken is. Naast de geneeskrachtige toepassing, is het lekker om te verwerken in de maaltijd of te drinken als thee. Verder hebben de bloemen ook nog sierwaarde in de tuin of in een mooi wildboeket.