Malva, een onbekende maar veelzijdige plant

Malva, een onbekende maar veelzijdige plant Malva is een plantje met de voor veel mensen herkenbare geur van citroen. Het is een plantje waar natuurgenezers van aangeven dat er geneeskracht in zit, maar het plantje wordt ook als smaakmaker in de maaltijd gebruikt. Bovendien heeft het plantje ook nog sierwaarde. In de tropen en subtropen kan je de sierwaarde langs de weg bewonderen. Het groeit daar overal. Wat is het precies voor plantje, waar komt het vandaan en wat kan je er allemaal mee?

Malva, de basis

Malva is ook bekend onder de namen ‘marfa’ en ‘kaasjeskruid’. Het behoort tot de kaasjeskruidfamilie, met als Latijnse naam Malvaceae. De oorsprong van dit naar citroen geurend plantje ligt in de tropische en subtropische gebieden van Azië en Afrika. Het plantje is daar anno 2020 nog steeds in het wild te vinden langs wegen, bouwgronden en rivieroevers.

Naast de tropische en subtropische gebieden van Azië en Afrika groeit het plantje inmiddels ook in het wild in Zuid-Amerika. Ook daar met name in de tropische en subtropische gebieden. Daar wordt het plantje veelal als onkruid gezien. In Suriname is dit ‘onkruid’ overigens erg populair en wordt het veel gebruikt om thee van te zetten.

Malva is een splitvrucht. Splitvruchten zijn vruchten met aaneengesloten zaden. De vrucht lijkt op een klein rond kaasje.

Bron: Mammiya, PixabayBron: Mammiya, Pixabay
Onderstaande soorten malva komen in Nederland voor:
  • Malva sylvestris (groot)
  • Malva neglecta (klein)
  • Malva pusilla (rond)
  • Malva alcea (vijfdelig)
  • Malva parviflora (kleinbloemig)
  • Malva moschata (muskus)

De soorten die veruit je het meest in Nederland voorkomen zijn de malva moschata en de malva sylvestris.

Wat voor soort plant is het?

Het is een rijk bloeiend en winterhard plantje. In de winter verliest het plantje het blad. De verschillende soorten malva hebben verschillende bloemen, maar allemaal in de tinten:
  • lila
  • roze
  • blauw
  • paars

De bloemen verschillen dus qua kleur, maar ook qua grootte zijn ze verschillend. De kleinste soorten hebben stengels die toch zeker zo’n 60 centimeter lang kunnen worden en andere soorten kunnen wel tot 100 centimeter lang worden. Malva bloeit tot diep in het najaar en het plantje zaait zichzelf uit. Dode stengels kunnen het late najaar of het vroege voorjaar afgeknipt worden en het plantje gaat vanzelf weer groeien en bloeien. Het plantje is ook eenvoudig zelf te kweken.

Bron: Daniel J. Layton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Daniel J. Layton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waar is de plant voor te gebruiken?

Het is een veelzijdig plantje dat op uiteenlopende manieren gebruikt kan worden.

Smaakmaker in de maaltijd

De smaak van het blad neigt een beetje naar oregano, maar malva is wel net iets frisser. De smaak is redelijk toegankelijk. Malva wordt nogal eens toegevoegd aan de maaltijden in de Italiaanse keuken, bijvoorbeeld om een zwaarder pastagerecht wat frisser te maken.

Maar je kunt het ook gebruiken als smaakmaker. Versnipper of kneus wat blaadjes in een salade, in de soep of in een stoom- of wokgerecht. Even mee laten sudderen voor het beste resultaat. Versnipperd of gekneusd bereik je qua smaak het meeste effect. Pas het vooral toe als je een maaltijd iets frisser van smaak wilt maken.

Een kopje thee met malva is ook lekker, want de citroenachtige geur doet het goed in thee. Je kunt kiezen voor gedroogde of verpulverde blaadjes, maar verse blaadjes van het malvaplantje kan ook. Laat het enkele minuten trekken in heet water en drink het warm of laat het afkoelen, want met een ijsklontje erin is het ook een lekker verfrissend drankje.

Geneeskrachtige werking

Het plantje zou versnipperd of verpulverd positief kunnen werken op de volgende manieren:
Bron: Jggrz, PixabayBron: Jggrz, Pixabay
  • Malva werkt vochtafdrijvend doordat het de nieren stimuleert en helpt zo om een te hoge bloeddruk wat te verlagen.
  • Door het stimuleren van de nieren helpt malva ook om nierstenen (die niet al te groot zijn) eerder uit te plassen.
  • Malva wordt ook gebruikt om de bekende verschijnselen van griep sneller de baas te worden.

Verder zijn er onderzoeken die aangeven dat malva ook bij de mentale gezondheid een positieve rol kan spelen, zoals bij depressie en angststoornissen. Het blijft echter een natuurgeneesmiddel en wetenschappelijk bewijs is er dan ook niet anno 2020.

Oliën voor in de badkamer

De frisse geur van het blad maakt het ook geschikt om toe te voegen aan een olie, bijvoorbeeld een olie voor op de huid of een badolie. Neem hiervoor een neutrale olie en voeg wat blaadjes toe. Laat de blaadjes er gewoon inzitten, zodat ze langzaam hun geur afgeven en deze in de olie trekt.

Wildbloemen en de moestuin

De bloemen zijn nog wel eens terug te vinden in wildboeketten die je bij de bloemist of het tuincentrum koopt. Als je zakjes zaaigoed voor wildbloemen koopt, dan is een van de zaden vaak een malvasoort. Heb je ander materiaal in je moestuin dan wildbloemen, dan kan je dit plantje of de zaden er ook prima tussen zetten. Het blad is toe te passen in de keuken of voor medicinale toepassing en de bloemen zijn te gebruiken voor hun sierwaarde in de moestuin zelf.

Tot slot

De onbekende malva is een mooi en veelzijdig plantje dat eenvoudig te kweken is. Naast de geneeskrachtige toepassing, is het lekker om te verwerken in de maaltijd of te drinken als thee. Verder hebben de bloemen ook nog sierwaarde in de tuin of in een mooi wildboeket.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tillandsia of airplants: een tropisch luchtplantjeTillandsia of airplants: een tropisch luchtplantjeDe Tillandsia of beter bekend als de airplant of het luchtplantje is een tropische plant die leeft zonder wortels in de…
De geneeskracht van malva, marfa of lippia albaDe geneeskracht van malva, marfa of lippia albaMalva is een struikje van een meter hoog dat sterk naar citroen ruikt. Dit plantje wat familie is van de verbenaceae hee…
Zevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad is een vaste plant en een die menigeen liever kwijt dan rijk is in de tuin. Het is een woekeraar die weet hoe…
Erwtenplant: verzorgen en stekkenErwtenplant: verzorgen en stekkenDe erwtenplant is een kamerplant met groene bolletjes die aan steeltjes groeien. Deze bolletjes lijken enorm op doperwte…

Zoet Aztekenkruid: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenZoet Aztekenkruid: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenZoet Aztekenkruid, ook wel bekend als honingverbena, is een meerjarig kruid dat oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico…
Maretak: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen maretakMaretak: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen maretakDe maretak (Viscum album) is een prachtige groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae), die pas echt zic…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaasjeskruid
  • https://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/blauwe-malve-malva/
  • https://www.tuincursus-online.nl/snoeien-van-malva-planten/
  • Afbeelding bron 1: Mammiya, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Daniel J. Layton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Jggrz, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.