Natuurlijk middel tegen een koortslip en brandnetelsoep
Een koortslip kan verholpen worden met een vrij eenvoudig zelf te bereiden natuurlijke balsem. Wie bovendien zo nu en dan een lekkere brandnetelsoep maakt en eet, kan rekenen op veel gezondheid.
Een koortslip: Gaat u ook de deur dan niet uit?
Een koortslip komt altijd ongelegen. De jeukende, naar uitziende randen om de mond, de opengebarsten wonden, de opgezette lip is voor veel mensen zelfs een reden om zich maar even niet buiten te begeven. Met deze citroen lippen balsem is er echter zelf iets aan te doen. En het is ook nog een goede crème voor gezonde lippen.
Koortslippenbalsem
Ingrediënten
- Ongeveer 50 gram verse citroenmelissebladeren
- 3 eetlepels tarwekiemolie
- 115 ml olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel bijenwas
- 5 druppels tea tree olie
Bereiding
- Haal de blaadjes van de citroenmelisse van de takjes en hak ze heel fijn
- Doe eenderde van de blaadjes in een pan met de tarwekiemolie en de olijfolie
- Zet dit 10 minuten op een zacht vuurtje terwijl u voortdurend roert
- Als het mengsel begint te pruttelen mag u het van het vuur halen
- Zeef de olie door een doek en giet het zo in een schaal
- Wring de doek helemaal uit zodat alle olie in de kom terechtkomt
- Neem dan weer een derde van de citroenmelisse, hak ook dit fijn en volg dezelfde bereidingswijze, maar dan met de olie die u al eerder gebruikt heeft
- Giet de olie weer door een zeef als het mengsel 10 minuten op heeft gestaan
- Herhaal het dan nog eens met het resterende deel van de citroenmelisse
- Als na deze derde ronde de citroenmelisse op is, plaatst u de olie op een vuurtje
- Voeg dan de honing en de bijenwas toe
- Roer tot ze beide gesmolten zijn
- Haal het mengsel dan van het vuur
- Doe er dan van het vuur af de tea tree olie bij en roer ook dit er weer goed door
- Doe de zalf of balsem in kleine gesteriliseerde potten
- Daar wordt het een vaste zalf binnen 10 minuten
Gebruik
Breng aan op de koortslip zoveel als nodig is
Houdbaarheid
Deze balsem blijft wel een jaar goed.
Brandnetelsoep voor een betere weerstand
In brandnetels zit heel veel vitamine C, mineralen en chlorofyl en dit heeft een grote invloed op het immuunsysteem. Een brandnetelsoep beschermt dan ook tegen kwade invloeden van buitenaf en beschermt tegen infecties en griepjes en verkoudheden.
Ingrediënten
- 25 gram boter
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, geplet
- 400 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 450 gram versgeplukte brandnetels (doe wel handschoenen aan)
- 1 liter vegetarische plantaardige bouillon
- 150 ml crème fraiche
- vers gemalen nootmuskaat
- zout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding
- Smelt in een grote pan de boter
- Doe er de ui en de knoflook bij en laat dit heel langzaam een beetje sudderen
- Doe de aardappelen erbij
- Voeg dan de brandnetels toe en bak dit geheel ongeveer 2 minuten
- Voeg de bouillon toe en doe een deksel op de pan
- Laat het mengsel dan 15 minuten koken
- Pureer de ingrediënten
- Voeg dan de crème fraiche toe
- Kruid het dan met de nootmuskaat, de peper en het zout
- Warm het weer op en serveer dan
Dit recept is voldoende voor 6 personen.