Slapeloosheid voorkomen of te lijf gaan met mandarijn

Mandarijntjes: lekker en gezond! Het herinnert ons aan onze kindertijd. De fris-zoete geur van de "gezonde snack" die we kregen, voert ons terug naar onze herinnering aan sinterklaas en kerst. De olie van de mandarijn laat het kind in ons weer terugvinden. Het brengt een speelse creativiteit naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen. Malende gedachten, die ons uit de slaap houden, worden gesust en deze zonnige oranje olie zorgt zodoende rust en ontspanning.

Mandarijnolie voor rust, nerveuze spanning en slaapproblemen

Je ziet de mandarijnboom volop rond het Middellandse zeegebied, maar oorspronkelijk komt deze boom uit China. De naam van het mandarijntje wordt ontleend aan het feit dat het een traditioneel geschenk was aan de plaatselijke ambtenaar. De mandarijn was verantwoordelijk voor de inning van de belastingen en voor het onderhoud van de stadsmuren en van de land-en waterwegen en waakte ook over de openbare orde. Een andere uitleg van de naamgeving is dat de mandarijn in China als de vrucht van de rijken werd gezien. De vrucht stond net zo hoog in aanzien als de hoogste Chinese staatsambtenaren: de Mandarijnen. Sommigen zijn echter van mening dat de naam is afgeleid van Mandara, de naam van het tegenwoordige Mauritius. Waar de naam ook vandaan komt: met zijn zonnige kleur, geur en zoete smaak doet hij denken aan warme, exotische oorden.

Fruit of een natuurlijk slaapmiddel?

Ben je ooit wel eens een kamer ingelopen waar iemand een mandarijn aan het afpellen was? Je neemt dan de geur van de citrusfamilie waar dat door de lucht zweeft. Je ruikt het natuurlijk aroma van de essentiële olie die zich in de schil van de mandarijn bevindt. In de schil van alle citrusvruchten kom je de bijzonder aromatische en welbekende geur tegen. Bijna alle etherische oliën worden gewonnen door stoomdestillatie, maar de olie uit citrusvruchten wordt geperst. Als je weer eens een mandarijntje eet moet je eens in de schil knijpen door hem dubbel te vouwen: er spuit dan een kleine hoeveelheid aromatische vloeistof uit. Deze vloeistof is de essentiële olie. Het is deze olie die de rustgevende kwaliteiten toegedicht worden.

De essentiële olie van de mandarijn

Van alle citrusvruchten is de olie van de mandarijn qua geur de meest zoete en de werking het meest rustgevend. Mandarijnolie is, in tegenstelling tot wat de naamgeving doet vermoeden, een geen kostbare olie. Gelukkig maar, want de olie wordt over het algemeen zeer gewaardeerd. Voor kinderen en ouderen een ideale olie vanwege het vriendelijke karakter.

De kracht van mandarijnolie

Wat is nu de kracht van de mandarijnolie, de vloeistof met zijn geelgroene tot oranje kleur? De hoofdwerking van deze essentiële olie vinden we in de kalmerende eigenschappen, zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak. Deze ontspannende kwaliteiten komen deels voort uit de aanwezigheid van N-methy-lanthranilaat, een stikstofhoudende ester. Esters zijn moleculen die zorg dragen voor de kalmerende en krampstillende werking in etherische oliën en geven meestal een wat fruitige geur.

Mandarijnolie remt de activiteit van het centraal zenuwstelsel en kalmeert het autonome zenuwstelsel, stimuleert het lymfatisch stelsel en de spijsvertering. Deze zeer huidvriendelijke olie kan ingezet worden bij de probleemhuid, mits de olie vers is. Ook biij spijsverteringsproblemen is de de olie van de citrus reticulate nuttig gebleken.

Wat eigenschappen op een rijtje

 • antiseptisch
 • licht krampstillend
 • sterk kalmerend (sympathicus)
 • lymfestimulerend
 • spijsverteringbevorderend

Werkzaam bij:
 • slapeloosheid, opwinding, angst, stress
 • extrasystolen, hartkloppingen
 • maagpijn, hik, constipatie
 • nervositeit (vooral bij kinderen), depressie

Omdat de olie krampstillend werkt vergemakkelijkt het de ademhaling. Bij slapeloosheid - ontstaan door spanningen - geeft mandarijnolie rust. Het stopt malende gedachten en reguleert het dag-en nachtritme. Bij testpersonen is aangetoond dat ze in een diepere slaap kwamen.

Slaapproblemen

Een recente studie in verpleeghuizen heeft aangetoond dat mandarijnolie effectiever is dan lavendelolie in de strijd tegen slapeloosheid. Mandarijnolie kun je verdampen door een paar druppeltjes op een aromasteentje te doen dat je op het nachtkastje zet, voor kinderen een veilige methode. Je kunt ook een paar druppels op de kraag van de pyjama doen.
Inname van de olie werkt ook uitstekend bij slaapproblemen.

Veilig innemen van capsules met mandarijnolie

Verdampen van de olie is een prettige methode. Bij verdamping kun je bewerkstelligen dat je geestelijk ontkrampt. Je kunt ook een ontspannende massage geven of ontvangen met deze essence. Een massage is heerlijk, maar het kost tijd en moet ingepland worden. Om lekker te kunnen ontspannen kun je mandarijnolie ook innemen. Met inname van de olie pak je ook het lichamelijke aspect aan: de fysieke verkramping.

Het innemen van capsules behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Voordeel: je krijgt de juiste hoeveelheden binnen en op een verantwoorde manier. Neem 3 maal daags een capsule in om een beter dag- en nachtritme te krijgen, of 2 capsules een half uur voor het slapen gaan.

Tip! Bij baby's die nog een slaapritme moeten aanleren kun je 1 à 2 druppels verse mandarijnolie in de laatste flesvoeding doen. (Bij twijfel altijd eerst een aromatherapeut raanplegen en nooit de aangegeven dosering overschrijden!).

Waarschuwing: mandarijn is een veilige olie maar toch voorzichtig zijn bij het volgende
 • De olie wordt afgeraden tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
 • Niet toedienen op de huid bij blootstelling aan zonlicht.
 • Mogelijke huidirritatie bij puur gebruik.
© 2010 - 2024 Kamille, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Iedereen wil goed slapen, maar velen worden doodmoe wakker. Met een uitges…
Allerlei informatie over mandarijnenAllerlei informatie over mandarijnenMandarijnen, een geliefd stukje fruit bij veel mensen, vooral kinderen zijn gek op mandarijntjes. Ze zijn klein, rond, o…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…

Basilicumolie capsules tegen spierkrampen en - spanningenHet welbekende keukenkruid is niet alleen een ingrediënt in pesto's, maar ook een fantastisch middel om spieren te ontsp…
Tonicum: een natuurlijke geneeswijzeTonicum: een natuurlijke geneeswijzeEen tonicum is geen geneesmiddel, en moet dan ook niet als zodanig beschouwd worden. Wel kan een tonicum ter ondersteuni…
Bronnen en referenties
 • Aromecum, Aromatherapie van Absinth tot Zonnebloem, door drs. Harmen Rijpkema. Aromatherapie, verzorging met essentiële oliën, door Dominique Badoux. www.aromaweb.com/essentialoils/citrusessentialolis.asp Wikipedia
Kamille (3 artikelen)
Laatste update: 27-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.