Liefde: waarom maakt een knipperlichtrelatie weinig kans?
Je houdt zielsveel van je partner, je kan er niet zonder, maar je kan er ook niet mee samenleven: het is de ideale voedingsbodem voor een knipperlichtrelatie. Net als bij een knipperlicht gaat ook dit soort van relatie steeds aan en uit. De liefde tussen partners is vaak enorm groot, maar evensnel kan die liefde ook weer bekoelen. Vaak maken partners het uit in een opwelling van woede of frustratie tengevolge van meningsverschillen en ruzies. Heeft een knipperlichtrelatie wel zin of is scheiden in dit geval beter dan lijden?
Wat is een knipperlichtrelatie?
Soms hoor je mensen wel eens praten over de moeilijke, onrustige relatie van twee verliefden, waarbij de benaming
"knipperlichtrelatie" gebruikt wordt. Daarmee wordt bedoeld dat de relatie - net als bij een knipperlicht - afwisselend aan en uit is. De twee partners maken het uit, missen mekaar, maken het weer aan, en daarna blijkt het plots weer uit te zijn. Deze gang van zaken kan zich soms meerdere malen herhalen, zodanig dat het voor de buitenwereld nog moeilijk te volgen is. Relatie uit, relatie weer aan, en opnieuw uit: zelden houden knipperlichtrelaties op lange termijn stand. Waarom is dat zo?
Liefde en communicatie
Het basiskenmerk van een knipperlichtrelatie is onstabiliteit. De twee partners houden wel van mekaar maar slagen er op de een of andere manier niet in om hun relatie evenwichtig te maken. Vaak wordt er in een knipperlicht meer
ruzie gemaakt dan in een gewone relatie en voelen de partners zich vaker gekwetst. Een van de cruciale problemen in een knipperlichtrelatie is het
communiceren van beide partners. Het praten over gevoelens, over hoe je je relatie ziet, en over je tevredenheid ervan is soms moeilijker dan het lijkt. Hierbij kan een partner zich snel gekwetst voelen door de gebruikte woorden van de ander.
Relatie afbreken in een opwelling
Plots stoppen
Door onhandige communicatie, gekwetste gevoelens of geraakte ego's kan een knipperlichtrelatie soms verbazend snel beëindigd worden. In een opwelling kan een partner een relatie stopzetten door kwaad te worden en weg te lopen. Ontgoocheling, woede en frustratie zijn dan een gevaarlijke cocktail. Begrip tonen voor je partner, of je laten leiden door redelijkheid en nuance zijn dan extra moeilijk.
Emoties
Als er geruzied wordt is het vaak zo dat je opgewonden emotionele toestand je verhindert om helder te denken. Je emoties overheersen je handelen en je doet al eens dingen waarvan je achteraf spijt krijgt. Ook kan je dan moeilijker met de gepaste woorden formuleren wat er scheelt of wat je niet aanstaat aan de relatie. Om met de situatie om te kunnen gaan, neemt een partner dan al eens de vlucht of verbreekt tijdelijk het contact.
Opnieuw beginnen met je ex
Na het afbreken van een relatie blijven partners vaak met een pijnlijk gemis achter. Je bent inmiddels al een beetje over de geleden ontgoocheling heen en je kan weer wat helderder naar de situatie kijken. Misschien voel je je een beetje beschaamd over de manier waarop je het hebt uitgemaakt met je ex en wil je het weer goedmaken. Tegelijk is de
eenzaamheid verpletterend zwaar en verlang je fysiek en emotioneel weer naar je ex. Je neemt weer contact op, de vlam slaat weer over en je voelt je weer helemaal tot over je oren verliefd. Samen zien jullie het weer zitten en zijn jullie er vast van overtuigd dat het deze keer wel gaat lukken.
Relatie aan en uit
Het steeds opnieuw beginnen van een uitgemaakte relatie heeft behoorlijk wat nadelen. Akkoord, je voelt je natuurlijk weer helemaal
verliefd en je gaat er weer helemaal voor, en je voelt je opnieuw goed bij je (ex)-ex. Maar tegelijk kan een knipperlichtrelatie ook een zich steeds herhalende
self-fulfilling prophecy worden, een gebeurtenis waarvan je de afloop onbewust eigenlijk al kent maar die je nog niet helemaal aan jezelf wilt toegeven. Diep vanbinnen vrezen partners dat het toch weer kan mislukken waardoor ze weer meer op de toppen van hun tenen gaan lopen uit angst om het weer te verknoeien. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij het moeilijk wordt om iets moois op te bouwen.
Scheiden beter dan lijden?
Deze angst om opnieuw te mislukken brengt weer
extra stress met zich, wat niet goed is voor de spontaneïteit en de stabiliteit van een relatie. Daarom kan het soms beter zijn om een uitgemaakte knipperlichtrelatie wijs te laten voor wat ze is en er niet opnieuw mee te beginnen. Vraag jezelf ook steeds af wat er nu wel zo anders zal zijn als je er opnieuw aan begint: kunnen jullie echt veranderen om de relatie te laten lukken of zullen jullie dezelfde vergissingen weer herhalen? Wees eerlijk tegenover jezelf en neem op basis daarvan een beslissing.
Lees verder