Relatieproblemen, is er nog hoop voor mijn relatie?

Relatieproblemen, is er nog hoop voor mijn relatie? Is er nog hoop voor mijn relatie? Is mijn relatie nog te redden? Liefde overwint alles, behalve mijn relatie? Hoe weet je of er nog hoop is? Door eerlijk antwoord te geven op 6 confronterende vragen kan je inzichten krijgen of je nu moet blijven of moet scheiden.

Liefde overwint alles

Liefde overwint alles, dat is een overtuiging die veel mensen meenemen als ze een relatie aangaan. Een romantische gedachte, maar zorgt er ook voor dat veel mensen eindeloos blijven vasthouden aan een relatie die ze ongelukkig maakt. Het kan een reden tot vreemdgaan zijn.

Relatieproblemen

Door deze romantische gedachte: liefde overwint alles, kunnen veel mensen gaan twijfelen over hun relatie, vooral als ze zelf erg ongelukkig zijn. Verschillende vragen kunnen opkomen, zoals:
  • Is de liefde echt over?
  • Heeft onze relatie nog een kans?
  • Is er nog hoop voor onze relatie?
  • Is ruzie maken een goed of slecht teken?
  • Scheiden of blijven?

Is er nog hoop?

Door blijven gaan met een relatie vol problemen, terwijl je tegen beter weten in weet dat je partner je niet gelukkig maakt, kan je jarenlang doen twijfelen. Ook de druk van buitenaf kan groot zijn: de verwachtingen van familie en vrienden. Jarenlang twijfelen is geen verspilde tijd: mensen willen de juiste beslissing nemen, zonder dat ze daar later spijt van krijgen. Maar, hoe weet je of er nog hoop is? Is je relatie nog te redden? Door eerlijk antwoord te geven op de volgende zes confronterende vragen:

1: Lichamelijke aantrekkingskracht

De eerste vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Voel je nog steeds lichamelijke aantrekkingskracht voor je partner? Voel je nog steeds de behoefte je partner aan te raken? Een antwoord met ja betekent dat je nog iets voor je partner voelt. Een gevoel van walging en afkeer tijdens het aanraken van je partner is een slecht teken: volgens relatietherapeut Peter de Kuijer is dat een sterke aanwijzing dat de liefde over is.

2: Ruzie maken

De tweede vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Blijf je ruzie maken met je partner? Ruzie maken is een goed teken, ruzie kan een hoopvol teken zijn. Waarom? Omdat het je nog iets kan schelen wat je partner doet. Je voelt nog iets voor je partner, anders zou je het niet de moeite waard vinden om ruzie te maken. Als je nog ruzie maakt met je partner kan het zin hebben om aan je relatie te werken.
Kanttekening: iedere dag ruzie maken met je partner terwijl er kinderen in huis zijn, is een slecht teken. Ruzie mag nooit als iets hoopvols gezien worden als er kinderen zijn! Iedere dag ruzie maken terwijl er kinderen in huis zijn is kindermishandeling. Je creert een onleefbare situatie voor de kinderen!

3: Kleine dingen met je partner delen

De derde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Heb je nog steeds het gevoel dat je kleine, dagelijkse voorvallen met je partner wil delen? Als het antwoord ja is, betekent dat er genegenheid is en dus hoop.

4: Dromen over een leven alleen

De vierde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Droom je er over alleen te gaan wonen? Of overweeg je misschien zelfs concrete stappen te ondernemen? Volgens Mira Kirshenbaum, auteur van: Scheiden of blijven?
Is dat een sterke aanwijzing dat je hard op weg bent om daadwerkelijk afscheid te nemen van je partner, als je antwoord positief was.

5: Hogere macht

De vijfde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Als een hogere macht zou zeggen dat je uit de relatie mocht vertrekken, zou je dan opgelucht zijn? Bij een positief antwoord is volgens Mira Kirshenbaum een zeer sterke aanwijzing dat de liefde over is.

6: Definitief eind

De zesde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Is de relatie beëindigd, maar twijfel je over het maken van nieuwe afspraakjes? Volgens psychologe Rene Daily is er een sterke aanwijzing dat de relatie definitief beëindigd is: als je het gevoel hebt dat, na het beëindigen van de relatie, het ok is om weer nieuwe afspraakjes te maken.

Kinderen

Moet je blijven wegens de kinderen?

Als je deze vraag aan mij persoonlijk vraagt: ja, je moet blijven in het belang van de kinderen. Het belang van de kinderen weegt voor mij! zwaarder dan het belang van de ouders. Wie kinderen neemt, neemt verantwoordelijkheid en loopt niet weg van die verantwoordelijkheid. Zodra ouders gaan scheiden zijn er 3 partijen: mama, papa en de kinderen. De kinderen zijn altijd de zwakste partij.
Er zijn echter wel uitzonderingen: je moet weggaan als jij of je kinderen bedreigt worden, als er mishandelingen of huiselijk geweld plaats vinden. Ook als er spanningen in huis zijn die een onleefbare situatie veroorzaken voor de kinderen, moet je weggaan en een veilige thuishaven voor de kinderen creeren. Neem je verantwoordelijkheid als ouder!

Gaan jullie uit elkaar en zijn er kinderen? Uit elkaar is uit elkaar. Maak dan geen ruzie meer en zeker niet waar de kinderen bij zijn! Kinderen snappen dat terecht! ook niet: nou zijn papa en mama uit elkaar en dan maken ze nog steeds ruzie. Als jullie getraumatiseerde kinderen willen hebben, moet je vooral doorgaan met ruzie maken en elkaar zwart maken waar de kinderen bij zijn en absoluut geen enkele verantwoording nemen voor het feit dat je ouder bent en het goede voorbeeld zou moeten geven.

Het is een moeilijke situatie: niemand wil de eigen kinderen onnodig pijn doen, maar je wilt ook niet de rest van je leven ongelukkig zijn. Misschien kunnen de volgende 2 artikelen meer inzicht geven: Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven? en Kinderen: emotionele gevolgen van gescheiden ouders..

Ik wil iedereen die in deze moeilijke situatie zit heel veel sterkte en wijsheid toewensen!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Tijdens de zoektocht naar het antwoord op de vraag: "Blijven? Uit elkaar gaan of scheiden?" is het belangrijk om te acht…

De donkere kant van de liefdeDe donkere kant van de liefdeLiefde haalt het beste, maar ook het slechtste in de mens naar boven. Liefde is een vreemde ziekte. Liefdesleed is obses…
Liefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenLiefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenWelke partner past het best bij je? Welk type ben jij in de liefde? Waarom word je verliefd op de een en niet op de ande…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/35105-ben-je-tevreden-met-je-relatie.html
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/21955-motieven-voor-vreemdgaan.html
  • http://www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/leiding-ontvangen/als-je-er-niet-uitkomt.html
  • http://www.reneedaily.com/Site/Home.html
  • http://www.chestnuthillinstitute.com/mirakirshenbaum
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.