Eerste hulp bij een uitgebluste relatie

Eerste hulp bij een uitgebluste relatie Vanbinnen voel je nog steeds veel liefde voor je partner. Die liefde van toen is er nog steeds, alleen is de relatie behoorlijk saai geworden. Je vindt het moeilijk om erover te beginnen, maar eigenlijk ben je een beetje op elkaar uitgekeken. Verfris je relatie en hernieuw de liefde voor je partner.

De sleur is erin geslopen

Het is alweer een hele poos geleden dat je spontaan bloemen voor je partner meenam. Je kunt je de tijd niet heugen dat jullie liever thuisbleven dan uit eten te gaan. Wanneer gingen jullie voor het laatst samen naar de bioscoop? Hand in hand wandelen en hele gesprekken voeren is er tegenwoordig niet meer bij. Een gesprek voeren is trouwens al helemaal moeilijk geworden, het zijn meer verwijten over en weer. Waar zijn die dromen gebleven, waar is dat intieme gevoel van samenzijn? Samen tegen de rest van de wereld. Wat is er gebeurd met jou en je partner, dat jullie uitgeblust naast elkaar op de bank zitten? Tijd om er iets aan te doen.

Tijd voor elkaar

Je relatie verbeteren kun je natuurlijk niet in je eentje en veel hoef je ook niet te veranderen. Jullie moeten natuurlijk samen iets willen veranderen. Spreek met je partner af dat jullie het bewust anders gaan doen. Met alle technologie die we tot onze beschikking hebben, is het een stuk makkelijker geworden om even contact met elkaar te leggen. Stuur dagelijks een paar sms’jes of laat via e-mail weten dat je aan de ander denkt. Neem tijdens de maaltijden de tijd voor elkaar. En kijk elkaar weer eens diep in de ogen. Je kunt elke week samen iets ondernemen en daar echt de tijd voor nemen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn, samen op de bank een film kijken is prima. Misschien hebben jullie wel dezelfde interesse in een bepaalde hobby die je elke week samen kunt gaan doen. Spreek elke maand minstens één dag af die echt alleen voor jullie samen is. Plan bijvoorbeeld iets voor de middag en de avond. Ga lekker hand in hand door een bos struinen of zijn jullie meer mensen voor uitwaaien op het strand? Het maakt niet uit wat je doet, maar doe het samen.

De kleine ergernissen

Vaak sluipen er na een aantal jaar wat ergernissen in een relatie. Je draait met je ogen als je partner iets ‘grappigs’ verteld op een feestje. Je snauwt elkaar regelmatig af, thuis maar ook buiten de deur. Af en toe lijkt het net alsof je met een vreemde samen leeft. Je bent het respect voor elkaar een beetje kwijtgeraakt. Hoe krijg je dat weer terug? Probeer je partner nooit af te vallen in gezelschap, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens. Daar kun je privé over praten. Zorg ervoor dat je samen een front vormt naar de buitenwereld toe. Schat je partner op waarde in en laat blijken dat hij/zij echt belangrijk is voor je.

In gesprek

Je zit samen met je partner aan tafel in een restaurant en jullie hebben niets tegen elkaar te zeggen. Je zit daar gewoon tegenover elkaar en er is een grote stilte. Het voelt niet echt heel onprettig aan want je leeft eigenlijk al een poosje zo. Thuis hebben jullie beide je eigen bezigheden en leven jullie meestal een beetje langs elkaar heen. Vaak hebben jullie je bezigheden niet eens in dezelfde kamer. We denken wel dat we met elkaar praten maar de gesprekken die we hebben zijn meestal maar oppervlakkig. Het is tijd om eens echt met elkaar te praten. Praten over de dingen die je bezighouden, over jezelf en hoe je bepaalde dingen ziet. Dat soort gesprekken zijn nodig om te weten wie je partner is en wat voor veranderingen hij/zij ondergaat door de jaren heen. Het is belangrijk om van elkaar te weten hoe je door de jaren heen veranderd. Aan het einde van de dag zitten we aan de maaltijd, en vragen we alleen hoe de dag van de ander is verlopen. Probeer samen om over meer dan alleen de dagelijkse dingen te praten. Lees samen de krant en kijk samen naar het journaal. Bespreek allerlei onderwerpen bij de maaltijd en laat merken dat je echt geïnteresseerd bent in de ander. Vraag dingen over allerlei onderwerpen en vraag veel. Je zult al snel merken dat er weer ellenlange gesprekken ontstaan.

Uiterlijke schoonheid

Weet je nog, die eerste tijd, je was uren bezig je mooi te maken voor de ander. Je bedacht dagen van te voren al wat je aan zou trekken en zelfs het ondergoed werd goed overwogen gekozen. Ook al vinden we het nu wel heel prettig dat we gewoon onszelf kunnen zijn bij de ander en dat onze partner ook van ons houdt als we in een flodderbroek en met ongekamd haar rondlopen. Toch vinden we het ook wel erg leuk om te merken dat onze partner zich voor ons heeft opgedoft. Het gevoel dat de ander zijn/haar best niet doet om er leuk uit te zien voor ons, kan funest zijn voor een relatie. Met kleine dingen kun je laten zien dat je je best doet om er leuk uit te zien voor de ander. Iets leuks aantrekken in plaats van die joggingbroek in het weekend. Ga eens naakt in bed liggen in plaats van in je flanellen pyjama. Het zal een groot effect geven.

Bron: AlephschrijftBron: Alephschrijft

Een knuffel

Het is erg belangrijk om intiem te blijven met je partner en dan hebben we het niet over seks. Geef elkaar een kus in het voorbijgaan of knuffel eens wat vaker. In het begin van de relatie konden jullie niet van elkaar afblijven, nu zijn de aanrakingen minimaal. Geen tijd? Tijd maken om elkaar aan te raken, te kussen en te knuffelen is erg belangrijk. Het geeft je het gevoel dat je samen bent en dat je nog steeds aantrekkelijk bent voor de ander. Ook komt door aanraken het hormoon oxytocine vrij en dat geeft je een goed gevoel. Het wordt daarom ook wel het feel-good hormoon genoemd. Dit hormoon regelt de liefde en aantrekkingskracht van binnen. Geef elkaar steevast een knuffel voordat je gaat slapen en een kus als je de deur uitgaat. Ook als je elkaar weer ziet na een dag werken is het fijn om elkaar even te omhelzen. Een aai over de bol doet al wonderen.

Saai en vervelend

Zijn je vrije dagen altijd volgeboekt met allerlei bezigheden die je nog moet doen? Boodschappen, op visite, het huishouden of er komen vrienden langs. Dan is de kans heel groot dat alles erg saai en vervelend wordt. Altijd maar hetzelfde en nooit eens tijd voor elkaar. Doorbreek het patroon dat je zelf in je leven hebt gebracht. Samen lachen is het grootste geschenk die je je relatie kan geven. Maak grapjes, daag elkaar uit en plaag elkaar. Wanneer je samen lacht, dan geeft dat een gevoel van verbondenheid. Verveling kan worden doorbroken door groei. Wanneer je ervoor zorgt om als mens en als stel gestaag te groeien en je te ontwikkelen, dan zal het nooit saai worden. Ga samen een cursus doen. Ga samen op dansles. Zoek naar activiteiten die je samen aan het lachen maakt, om de speelse kant van je relatie in leven te houden.

Tot slot

Vergeet, in de eerste plaats, niet waarom je in het begin als een blok voor iemand bent gevallen. De gevoelens die je toen had, zijn echt niet zomaar ineens verdwenen. Als jullie zeker weten dat de liefde er nog steeds is en dat jullie echt verder willen met elkaar, dan komen jullie er wel uit. Onthoud dat je vooral je eigen manier moet vinden om het gevoel weer aan te wakkeren. Iedereen is anders en in elke relatie heb je je eigen persoonlijke inspiraties.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passie in je relatiePassie in je relatieWe hebben gemiddeld één keer in de vier dagen seks. Toch wordt er in veel slaapkamers alleen nog maar geslapen. Is het e…
Tips tegen relatiesleurTips tegen relatiesleurIedereen die al langere tijd een relatie heeft kent het wel. De sleur in je relatie. In het begin zijn jullie verliefd e…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Haal de sleur uit je liefdesleven!Haal de sleur uit je liefdesleven!Zit de sleur in je leven? Waaraan kan dit liggen? Hoe haal je de sleur weer uit je leven? Dat hoeft niet heel moeilijk t…

Terug bij je exTerug bij je exHij is knap, vrijgezel en heeft alles wat je zoekt in een man. Je hebt veel met hem gemeen en je kunt je een perfecte to…
Gedumpt worden in de relatie: Wat zijn de signalen?Gedumpt worden in de relatie: Wat zijn de signalen?Je bent verliefd en alles gaat perfect. Je hebt niets in de gaten, omdat er ook niets is om in de gaten te houden. Ineen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • Healthy magazine nummer 28
  • Afbeelding bron 1: Alephschrijft
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 17-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.