Gebrek aan seksueel verlangen

Gebrek aan seksueel verlangen Vaker voorkomend dan men zou denken, hebben vrouwen weinig tot geen behoefte aan seks. Dit hoeft niet per se te betekenen dat er in bed niets gebeurt, maar het kan relaties wel op de klippen doen lopen als er niets aan veranderd wordt.
"Vanavond niet, schat, ik heb hoofdpijn." Een uitspraak welke als typisch voor vrouwen wordt gezien. Het komt echter vaker voor dan je zou denken. Niet de hoofdpijn, maar wel de lage (of afwezige) behoefte aan seks. De afname van behoefte kan ontstaan na de zwangerschap, na de menopauze, na een operatie aan de eierstokken of baarmoeder, maar ook door psychische problemen.

Stoornis van seksuele behoefte

Bij een stoornis van de seksuele behoefte (ook wel: aseksualiteit) is er een gebrek aan seksuele aantrekking of behoefte in seksuele activiteiten. Hoewel dit ook bewust kan worden gedaan (bijv. celibaat), gaat het hier om onwillekeurige afname van de behoefte en interesse in seks. Het gaat hier niet per se om een gebrek aan opwinding, maar werkelijk over de behoefte.

Niet alleen is er dan sprake van geen behoefte om seks te hebben of seksuele handelingen uit te voeren, maar tevens zijn er nog weinig erotische fantasieën. Wanneer het dan eenmaal de gewoonte is geworden seks te ontwijken en als de partner ook steeds minder moeite gaat doen (bijv. om niet te zeuren, omdat het ook minder leuk wordt als zijn vrouw er geen zin in toont), is het nog moeilijk uit de vicieuze cirkel te stappen.

Oorzaken

De seksuele stoornis kan gegeneraliseerd zijn en al van jongs af aan aanwezig, maar ook situationeel veroorzaakt. In dat geval is de persoon niet geïnteresseerd in de huidige partner, maar is niet per se ongeïnteresseerd in seks zelf. In een ander geval van een verkregen seksuele stoornis gaat het om een algemene afgenomen interesse, wat niet per se is gericht op de partner zelf.

Naast de eerder genoemde oorzaken zijn er nog meerdere mogelijke redenen dat een beperkt libido kan ontstaan. Zo kan het veroorzaakt worden door drugsgebruik, alcoholisme, en bloedarmoede. Naast deze fysieke oorzaken zijn voorkomende psychologische oorzaken depressies, stress, angst en relatieproblemen.

Behandeling

De behandeling is voornamelijk afhankelijk van wat de oorzaak van het probleem is.

Wanneer het na een zwangerschap optreedt, is het vaak veroorzaakt door vermoeidheid en de emotionele band met de baby. Daarbij is het dan van belang niet in deze "val" terecht te komen, waarbij het makkelijk is om seks te ontwijken (zeker nadat het in de laatste weken van de zwangerschap vaak ook niet meer gebeurt). Het is dan ook belangrijk hierbij momenten te nemen waarbij de baby een oppas heeft om samen met de partner te besteden. Een beetje quality-time kan dus al voldoende zijn om de behoefte te doen toenemen.

Wanneer het ontstaat na de menopauze heeft dit vaak te maken met een afname in de productie van hormonen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er geen geslachtsgemeenschap hoeft plaats te vinden. Sterker nog, vaak zijn er ook positieve aspecten aan deze periode en leeftijd, omdat er geen kans op zwangerschap meer aanwezig is en er minder kans op verstoring is omdat de kinderen uit huis zijn.

Wanneer het ontstaat door psychische problemen, met name depressies, kan het beste eerst worden gezocht naar een oplossing voor het psychische probleem. Vaak verdwijnt de afwezigheid aan behoefte dan vanzelf met de afname van depressieve gedachten. Een depressie kan ook optreden na de hierboven genoemde operaties. Een therapie gericht op de depressie kan dan effectief zijn.

Als de seksuele stoornis ontstaan is door andere problemen, dus een gevolg is van een andere stoornis of probleem, kan het beste dit "hoofdprobleem" worden aangepakt.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: libidostoornissenSeksuele disfuncties: libidostoornissenHoewel (zeker van mannen) gedacht wordt dat men altijd zin in seks heeft, blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. De…
Seksuele StoornissenSeksuele disfuncties zijn aandoeningen die gerelateerd zijn aan een bepaalde fase van de seksuele respons. Deze stoornis…
Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistSeksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistWat is een seksuoloog? Wat doet een seksuoloog? Voor welke seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog? Kan je…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Bronnen en referenties
  • http://www.dummies.com/how-to/content/dealing-with-a-lack-of-sexual-desire-in-women.html
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.