InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Seksualiteit > Seksuele Stoornissen

Seksuele Stoornissen

Seksuele disfuncties zijn aandoeningen die gerelateerd zijn aan een bepaalde fase van de seksuele respons. Deze stoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben op de relatie tussen twee partners. Vandaar de beschrijving van enkele voorbeelden van seksuele stoornissen.

Verminderd libido

Deze stoornis kan aanwezig zijn wanneer er een afname is van seksuele fantasieën of een verminderd verlangen naar seksuele activiteit. Om te kunnen spreken van een echte stoornis moet dit seksueel verlangen ook echt als een probleem worden ervaren door de persoon in kwestie. Er gaat in dit geval geen initiatief uit van de persoon tot seksueel contact en ook is er een zeer zwakke seksuele respons op avances van de partner. Deze aandoening kan reeds voorkomen op jeugdige leeftijd en blijven bestaan tijdens het verdere volwassen leven. Meestal treedt deze stoornis echter op bij volwassenen, vaak na een periode van stress.

Seksuele aversie

Deze stoornis doet zich voor wanneer een persoon actief elk genitaal contact gaat vermijden en zelfs een hardnekkige en steeds terugkerende aversie heeft van elke vorm van seksueel contact. Het moet hier tevens gaan over een probleem dat moet gezocht worden in de persoonlijke seksuele relatie om van een stoornis te kunnen spreken. De betrokken persoon maakt meestal melding van afkeer of angst om in verlegenheid te worden gebracht bij een mogelijk seksueel contact. Aanrakingen en kussen kunnen zelfs actief vermeden worden, alsook extreme paniekaanvallen met flauwvallen, duizeligheid of misselijkheid kunnen voorkomen.

Frigiditeit

In dit geval is het zeer moeilijk om opgewonden te geraken bij seksuele stimulatie en is er bijgevolg te weinig vochtafscheiding in de vagina om een normale coïtus te laten plaatsvinden. Dikwijls ervaren deze vrouwen ook pijn bij de coïtus.

Erectiestoornis

Als een man niet in staat is om een erectie te krijgen of te handhaven tijdens seksuele activiteit spreekt men van een erectiestoornis. Het moet hier wel gaan om een hardnekkige en steeds terugkerend probleem om als een echte stoornis te kunnen worden beschouwd.

Mannelijke en Vrouwelijke anorgasmie

Bij deze stoornis heeft de vrouw een aanzienlijke vertraging of zelfs een volledig ontbreken van een orgasme tijdens seksuele activiteit.

Vroegtijdige zaadlozing

Dit doet zich voor wanneer de man reeds bij de minste seksuele opwinding (voordat de coïtus heeft plaatsgevonden) een orgasme bereikt. Dikwijls komt dit voor bij jonge mannen met weinig seksuele ervaring.

Dyspareunie

Dit treedt op wanneer iemand pijn ervaart bij de coïtus. Zowel bij de vrouw als de man kan zich dit voordoen.
© 2007 - 2020 Guy1962, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt zowel bij de vrouw als bij de man voor. Pijn tijdens de seks…
De Fysieke en Mentale oorzaken van impotentieDe oorzaken van impotentie zijn in te delen in 2 categorieën, namelijk lichamelijke en mentale oorzaken. In bijna alle g…
Erectieproblemen? Behandelingen op natuurlijke wijzeUit studie blijkt dat ongeveer de helft van de mannen op latere leeftijd last krijgt van erectieproblemen. Vanaf een lee…
Erectiestoornissen (impotentie): Oorzaak en behandelingErectiestoornissen (impotentie): Oorzaak en behandelingBij erectiestoornissen of impotentie is de man niet in staat om tijdens het geslachtsverkeer voldoende erectie te krijge…
Impotentie of erectieproblemen, oorzaken en oplossingenOngeveer de helft van alle mannen heeft er wel eens last van, impotentie of erectiestoornissen. Het is dus een vaak voor…

Reageer op het artikel "Seksuele Stoornissen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Guy1962
Laatste update: 13-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!