Seksuele Stoornissen

Seksuele disfuncties zijn aandoeningen die gerelateerd zijn aan een bepaalde fase van de seksuele respons. Deze stoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben op de relatie tussen twee partners. Vandaar de beschrijving van enkele voorbeelden van seksuele stoornissen.

Verminderd libido

Deze stoornis kan aanwezig zijn wanneer er een afname is van seksuele fantasieën of een verminderd verlangen naar seksuele activiteit. Om te kunnen spreken van een echte stoornis moet dit seksueel verlangen ook echt als een probleem worden ervaren door de persoon in kwestie. Er gaat in dit geval geen initiatief uit van de persoon tot seksueel contact en ook is er een zeer zwakke seksuele respons op avances van de partner. Deze aandoening kan reeds voorkomen op jeugdige leeftijd en blijven bestaan tijdens het verdere volwassen leven. Meestal treedt deze stoornis echter op bij volwassenen, vaak na een periode van stress.

Seksuele aversie

Deze stoornis doet zich voor wanneer een persoon actief elk genitaal contact gaat vermijden en zelfs een hardnekkige en steeds terugkerende aversie heeft van elke vorm van seksueel contact. Het moet hier tevens gaan over een probleem dat moet gezocht worden in de persoonlijke seksuele relatie om van een stoornis te kunnen spreken. De betrokken persoon maakt meestal melding van afkeer of angst om in verlegenheid te worden gebracht bij een mogelijk seksueel contact. Aanrakingen en kussen kunnen zelfs actief vermeden worden, alsook extreme paniekaanvallen met flauwvallen, duizeligheid of misselijkheid kunnen voorkomen.

Frigiditeit

In dit geval is het zeer moeilijk om opgewonden te geraken bij seksuele stimulatie en is er bijgevolg te weinig vochtafscheiding in de vagina om een normale coïtus te laten plaatsvinden. Dikwijls ervaren deze vrouwen ook pijn bij de coïtus.

Erectiestoornis

Als een man niet in staat is om een erectie te krijgen of te handhaven tijdens seksuele activiteit spreekt men van een erectiestoornis. Het moet hier wel gaan om een hardnekkige en steeds terugkerend probleem om als een echte stoornis te kunnen worden beschouwd.

Mannelijke en Vrouwelijke anorgasmie

Bij deze stoornis heeft de vrouw een aanzienlijke vertraging of zelfs een volledig ontbreken van een orgasme tijdens seksuele activiteit.

Vroegtijdige zaadlozing

Dit doet zich voor wanneer de man reeds bij de minste seksuele opwinding (voordat de coïtus heeft plaatsgevonden) een orgasme bereikt. Dikwijls komt dit voor bij jonge mannen met weinig seksuele ervaring.

Dyspareunie

Dit treedt op wanneer iemand pijn ervaart bij de coïtus. Zowel bij de vrouw als de man kan zich dit voordoen.
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt zowel bij de vrouw als bij de man voor. Pijn tijdens de seks…
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Tips voor een beter seksleven tijdens je relatieTips voor een beter seksleven tijdens je relatieEen goed lopende relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is belangrijk om de passie levend te houden in je r…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…

Impotentie: beter voorkomen dan genezen!Eén op drie mannen boven de veertig heeft te kampen met impotentie. Niettegenstaande er verschillende manieren zijn om h…
Wat is sperma en waar bestaat het uit?Sperma bestaat uit vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Wat kun je doen als je de smaak van je sperma wilt verbeter…
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 13-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.