Hoe gezond is seks?
Hoe gezond is seks? Met seks creëren we nageslacht. Onmisbaar voor het voortbestaan van de soort. Maar ook voor vrijende mensen zelf biedt seks voordelen. Behalve dat het leuk is, houdt seks ons lichaam in vorm en worden we er oud(er) door.
'An orgasm a day keeps the doctor away'
Een bekend gezegde over de vraag of seks gezond is, is: 'An orgasm a day keeps the doctor away'. Deze uitspraak werd door Mae West gedaan, oftewel hét sekssymbool van de jaren vijftig. In deze tijd regeerde de opvatting dat seks vooral voor de voortplanting diende. Ook nu nog zijn er mensen die van mening zijn dat seks verre van gezond is. Zo heerst deze opvatting nog bij veel mensen in Sri lanka en India. Zij zijn bang dat seks leidt tot een reeks gezondheidsklachten variërend van moeheid tot impotentie. Na de jaren vijftig zijn er veel onderzoeken gedaan naar de gezondheidsgevolgen van seks. Uit veel van deze onderzoeken blijkt dat seks ons lichaam in goede vorm houdt. De bovenstaande spreuk van Mae West was dus nog niet zo onzinnig.
Seks houd je lichaam in vorm
Seks betekent bewegen. En daarmee verbranden we calorieën. Hoe veel, dat hangt af van je eigen inzet. Maar honderd kilocalorieën zijn dat al gauw. Zo veel kost ook een halfuurtje wandelen. Bij een volledige overgave aan seks loopt de teller zelfs op tot 300 kilocalorieën. Zo zorgt seks er een (klein) beetje voor dat we op gewicht blijven. Bovendien werkt het spierversterkend. Vooral voor de buik-, bil- en bovenbeenspieren is seks een flink 'workout'.
Wetenschappers van de Universiteit van Wales toonden bijvoorbeeld aan dat hoe vaker mannen een orgasme hebben, hoe kleiner hun kans op hart- en vaatziekten wordt. Waarschijnlijk komt dat doordat de bloeddruk bij een vrijpartij stijgt. Het hart gaat sneller kloppen, met gemak maakt het honderd slagen per minuut meer, en er stroomt extra bloed doorheen. Doordat het aan het werk wordt gezet, blijft het hart in betere conditie. Met goede seks spoel je je systeem door. Behalve het hart krijgen de geslachtsorganen een opfrisbeurt. Bij mannen verlaten tijdens een zaadlozing samen met het sperma ook kankerverwekkende stoffen het lichaam. Orgasmen verminderen daardoor de kans op prostaatkanker.
Orgasme dooft hersenen
Wel eens bang geweest tijdens een goede vrijpartij? Dat is niet waarschijnlijk. Want seks en angst laten zich moeilijk combineren. Tijdens onderzoek werden mensen onder de MRI-scanner bekeken. Echter passen twee personen niet tegelijk onder de MRI-scanner, en kan de scanner alleen goede beelden maken als degene die erin zit stil ligt. Daarom werd door de onderzoekers gevraagd aan de personen om elkaar met de hand tot een hoogtepunt te brengen. Zoals verwacht door de onderzoekers lichtten allerlei hersengebieden op. Het deel dat zich bezighoudt met belonen, het zogenaamde beloningscentrum, werd actief. Het beloningscentrum is het deel van de hersenen dat aan het werk wordt gezet als het lichaam iets doet dat goed of fijn is. Logisch dat dat actief wordt bij seks. Want seks is goed voor het voortbestaan van de soort, dus moet worden beloond. Maar het opmerkelijkst wat de onderzoekers zagen, was dat een deel van de hersenen juist werd gedeactiveerd. Zo lag het angstcentrum tijdens een orgasme volledig plat. Maar dat is wel verklaarbaar. Overleving van de soort is namelijk belangrijk, en op het moment dat je daarvoor zorgt, is je eigen veiligheid even ondergeschikt.
Hebben we iets aan dat ontbreken van angst? Jazeker! Weinig angst hebben is gezond. Wel met de nadruk op weinig, want zonder angst kom je niet ver. Wetenschappers hebben ooit eens bij apen het angstcentrum verwijderd. Ze deden dat bij dieren die een hoge sociale positie hadden in de groep, en ze dachten dat die apen enorm in positie zouden kelderen. Wat bleek? De apen kregen niet een lagere positie, maar hielden helemaal geen positie meer over. Ze deden maar wat, en werden door de rest van de groep niet meer serieus genomen. Een beetje angst is dus goed. Angst en seks gaan dus moeilijk samen. Maar het is bekend dat mensen die worden verkracht soms ook een orgasme krijgen. Hoe kan dat? Zij stonden toch doodsangsten uit, hoe kunnen ze dan klaarkomen? Mensen die klaarkomen 'geven zich op een bepaald moment over'. Dat gaat waarschijnlijk gepaard met een vermindering van angst. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat die mensen de verkrachting leuk vonden.
Is seks nodig?
Van seks worden onze spieren sterk, het verbetert onze conditie, we worden er blij van en minder angstig. Betekent dat dan dat celibaatlevende mensen zoals nonnen en priesters slechter af zijn? Dit hangt af van de persoon zelf. Wanneer een persoon wél seks wil, maar dit niet kan krijgen, kan ongezond zijn. Je kunt dan gefrustreerd raken, en het lijkt erop dat een slechte gemoedstoestand een negatief effect kan hebben op je immuunsysteem. Maar niet iedereen zit op seks te wachten. Mensen die bijvoorbeeld heel erg verdrietig zijn, hebben vaak geen behoefte aan seks.
Sperma is heilzaam
Vrijen zonder condoom is natuurlijk riskant. Denk maar aan ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten die je kunt oplopen. Maar uit onderzoek is ook gebleken dat sperma gezond is voor de vrouw. Hoe kan dat?
Sperma maakt minder depressief. Onderzoekers van de Universiteit van New York toonden aan dat vrouwen die met condoom gemeenschap hadden depressiever waren dan vrouwen die het even vaak, maar zonder condoom deden. Kennelijk bevat sperma iets dat in het vrouwenlichaam wordt opgenomen, en dat depressies helpt tegengaan. Welke stoffen dit precies zijn, weten wetenschappers nog niet.
Met sperma komt genetisch materiaal van de man in het bloed van de vrouw. Volgens wetenschappers van de universiteit van Californië verkleint dat de kans op zwangerschapsvergiftiging bij zwangerschappen die met zijn sperma zijn ontstaan.