Seksverslaving; wat is het?

Seks, iedereen doet eraan. Het is spannend, je bent samen met je partner en het is een moment van genot. Merendeel van de mensen weet hier de juiste balans in te vinden, maar er zijn ook mensen die zich helemaal laten meeslepen en er op een gegeven moment totaal geobsedeerd door zijn. Zij zijn dus seksverslaafd, maar wat houdt dat nou precies in? Wat zijn de oorzaken en gevolgen daarvan? En misschien wel het belangrijkste, hoe kom je er vanaf??

Wat is seksverslaving?

Seksverslaving is een verslaving aan seks, dit is een progressieve ziekte die niet kan worden genezen maar wel tot staan kan worden gebracht. Het is een ziekte die op drie niveaus voor kan komen, namelijk: lichamelijk, emotioneel en spiritueel. Het hele leven van de verslaafde kan worden beheerst en misschien wel vernietigd door de emotionele verslaving. De effecten die de verslaving op het gebied van sociale contacten, werk, gezondheid, opleiding, financiën en je zelfbeeld kan hebben zijn rampzalig. Men verliest volledig het vertrouwen in het leven, verliezen hun zelfvertrouwen en zien geen mogelijkheid meer om uit die situatie te komen. De verslaving is te vergelijken met bijvoorbeeld gokverslaving.

Toch zijn er verschillende meningen over het feit of het een verslaving is ja of nee. Sommige wetenschappers vinden dat de aandoening beter gezien kan worden als een onderontwikkelde impulsbeheersing of als een vorm van compulsief gedrag.

Oorzaken

Als kind hoor je leeftijdsgenootjes uit je klas praten over masturberen en hoe dat allemaal is. Uit nieuwsgierigheid ga je het zelf ook uitproberen. Al snel ontdekt je dat het een lekker en opwindend gevoel geeft. Je ontdekt ook dat je jezelf op de momenten dat je jezelf bevredigt, niet zo eenzaam voelt. Daarna voel je je soms leeg, maar dat woog niet op tegen het genot op het moment zelf. Op een gegeven moment raak je eraan gewend om jezelf te troosten op momenten van eenzaamheid. In het begin doe je het af en toe maar later doe je het meerdere malen per dag.

Deze ziekte ontstaat dus als soort van overlevingsmiddel bij kinderen die bijvoorbeeld misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn. De meeste seksverslaafden gebruiken seks dan ook om spanning af te reageren, of om emoties te verdoven.
Een seksverslaafde heeft niet geleerd om op een goede manier met spanning en emoties om te gaan. Hij heeft ook niet geleerd om op een goede manier met seks om te gaan. Hij weet veel van seks, maar heeft weinig besef van wat seksualiteit nog meer inhoudt.

Er zijn vier kernovertuigingen van seksverslaafden.
 1. Ik ben een verwaarloosd en slecht mens
 2. Niemand houdt van mij
 3. Mijn behoeftes worden niet door anderen bevredigd
 4. Seks is mijn belangrijkste en enige waarde als mens

Kenmerken

Zodra je jouw eigen seksuele gedrag niet meer onder controle kan houden en het ernstige gevolgen heeft voor je eigen leven, moet dit een lampje laten branden. Ook als het onmogelijk voor je is om te stoppen en je blijft doorgaan met dingen die hoge risico’s met zich meebrengen, zoals onveilig vrijen en gevaarlijke plekken, moet er een belletje gaan rinkelen dat je misschien wel verslaafd kan zijn aan seks. Als je jouw seksuele gedrag gebruikt als drug, en het progressief is, of als je sterk wisselende gemoedstoestanden hebt, of als je enorm veel tijd verliest door jouw seksuele gedrag, dan moet je zeker nog eens goed na gaan denken over het feit of je misschien een verslaving hebt. Dit zijn allemaal kenmerken van een seksverslaafde.

Voorbeelden

 • Veelvuldige contacten
 • Volledige onthouding van elke vorm van seksualiteit
 • Overmatig masturberen
 • Ongezonde relaties
 • Obsessief fantaseren
 • Porno
 • Seks zoeken via advertenties in bladen, kranten, internet, 06-lijnen
 • Telefoonseks
 • Seks met objecten
 • SM
 • Prostitutie
 • Seks met dieren
 • Seks met kinderen
 • Slachtoffers maken

Gevolgen

Seksverslaving kan grote gevolgen voor het leven van een verslaafde hebben, maar ook voor het gezin en de omgeving. Je verliest vrienden, partner of familie doordat de verslaving je helemaal in beslag neemt. Verder zal je enorme schaamte en schuldgevoelens hebben omdat je eigen normen en waarden botst met het gedrag dat je vertoont. Ook kan je geslachtsziektes oplopen zoals herpes, Hepatitis B, of zelfs aids. Het zal ook voorkomen dat je met geld smijt, je geeft bijvoorbeeld veel geld uit aan seksboekjes, 06-lijnen of het bezoeken van prostituees. Daarnaast kan je ook veel geld kwijt raken aan alle consequenties van zijn gedrag bijvoorbeeld aan medicijnen, therapeuten, schulden etc.

Hoe kom je er vanaf?

Seksverslaving is een probleem dat, zoals alle verslavingen, zeer serieus moet worden aangepakt, en waarbij altijd professionele hulp moet worden ingeschakeld. Als je niet gelijk professionele hulp wilt kan je ook een zelfhulpboek lezen.
Bij herstel van seksverslaving gaat het er niet om dat je geen seks meer mag hebben want het ligt natuurlijk veel complexer. Het moet op veel niveaus tegelijk door een deskundige worden aangepakt. Er wordt dan gekeken naar de mogelijk traumatische periodes uit je jeugd.
© 2008 - 2024 Roxan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslaafd aan de liefdeVerslaafd aan de liefdeVlinders in je buik. Nergens anders meer aan kunnen denken dan aan die ene persoon. Het gevoel van aangename spanning en…
Christelijke hulp en voorlichting bij seksverslavingChristelijke hulp en voorlichting bij seksverslavingKun je seksverslaving voorkomen en zo niet welke hulp heb je dan nodig? Ook in christelijke gezinnen komt seksverslaving…
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Verslaving en RETVerslaving en RETVerslaving begint bij steeds meer mensen wereldwijd een rol te spelen. Verslaving in het Westen gaat meestal om verslavi…

Erotisch eten en drinkenEr is al veel geschreven over dranken en spijzen die de lusten zouden bevorderen. Maar werkt het ook echt?
Tekenen van seksuele aantrekkingskrachtTekenen van seksuele aantrekkingskrachtIn de hedendaagse maatschappij worden uiterlijke schoonheid, lichamelijke aantrekkelijkheid en seksuele uitstraling besc…
Bronnen en referenties
 • http://www.seksverslaving.nl/begin.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Seksverslaving
 • http://www.different.nl/cms/content/view/104/79/
 • http://www.frederike.nl/cgi-bin/scripts/db.cgi?ID=175&view_records=1&ww=on
Roxan (11 artikelen)
Laatste update: 01-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.