Kamasutra: Oude wijsheden over seks tussen man en vrouw

De oude Indiase wijsheden uit de Kamasutra ofwel Kama Sutra dateren uit de tweede eeuw voor Christus maar zijn nog steeds actueel. De Kamasutra is het meest gelezen en hoogst gewaardeerde boek over seks uit de geschiedenis. Het beschrijft uitgebreid seksuele posities en standjes. Ook wordt er uitgelegd hoe je met speciale liefdestechnieken jouw partner tot ongekende hoogten kunt brengen. Wat is de Kamasutra en hoe kan je jouw liefdesleven verrijken met de oude wijsheden daarin?

Wat is de Kamasutra nu precies?

De Kamasutra is een oud Indiaas geschrift in het Sanskriet door de wijsgeer Mallanāga Vātsyāyana in de tweede eeuw voor Christus. Het maakt deel uit van een groter geheel aan teksten, dat de Kama Shastra wordt genoemd en algemene raadgevingen bevat aan de mensheid. De Kamasutra is bedoeld als praktische raadgeving aan mensen over hoe ze moeten omgaan met de lichamelijke liefde binnen hun huwelijk.

Hoewel veel mensen dit denken is de Kamasutra niet puur en alleen een manual over hoe je seks kunt hebben in verschillende standjes en posities. Ook is het geen heilig boek, zoals wel eens wordt aangenomen. Het is met name een hele goede beschrijving van hoe er tegen het leven werd aangekeken in het oude India. Het boek gaat uit van de drie algemene normen en waarden, die werden nagestreefd, te weten "Dharma, Artha en Kama". Respectievelijk zijn dit de drie dingen, die mensen in de context van hun leven graag willen verwerven.

Dharma betekent "waardig leven" en is het hoogste en beste, waarnaar gestreefd kan worden. Artha betekent "vermogen" en reflecteert de wens om materiële bezittingen te vergaren. Kama tenslotte staat voor "zintuiglijk genot" en is de waarde en behoefte, die centraal staat in de Kamasutra. Deze focus maakt de Kamasutra tot een werk, waarin binnen de context van normen en waarden wordt voorgeschreven hoe een nobel mens omgaat met de vleselijke liefde en volgens de Kamasutra is dat als volgt:

"Als iemand die verlangt naar zintuiglijk genot daar vervolgens ook succesvol in is;
Dan is die sterveling werkelijk verheugd, daar hij krijgt waar hij naar verlangt."

Wat kun je in de Kamasutra vinden?

De Kamasutra kent 7 verschillende delen en omvat meer dan duizend verzen of Sutra's.

Deel 1: Inleiding

Het inleidende deel gaat in op de beschreven waarden Dharma, Artha en Kama en geeft een beschrijving van hoe het huiselijk leven er in India uitzag in de tweede eeuw voor Christus. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op hoe een waardig man zich door het maatschappelijk leven beweegt conform het kaste-systeem. Hier wordt dus echt ingegaan op algemene normen en waarden binnen de samenleving.

Deel 2: Seksuele eenwording

In dit deel van het boek dat 100 hoofdstukken omvat en maar liefst 64 seksuele standjes beschrijft wordt het echt spannend. In dit deel van de Kamasutra wordt uitgebreid ingegaan op:
  • Hoe je begeerte bij elkaar kunt opwekken
  • Hoe je kunt omhelzen, strelen en kussen
  • Hoe je kunt krabben, slaan en bijten
  • Welke seksuele posities je kunt toepassen voor een superieure beleving
  • Hoe je orale seks bedrijft

Deel 3 en 4: Hoe de man een vrouw verwerft en hoe zij zich hoort te gedragen

Dit deel van de Kamasutra beschrijft hoe er wordt gekomen tot de keuze van een vrouw. Daarna wordt uitgelegd hoe je haar op haar gemak kan stellen en tot de jouwe maakt. Aan de vrouw wordt uitgelegd hoe ze de man kan verleiden, zodat ze hem ook daadwerkelijk tot een huwelijk kan verleiden.

In het opvolgende deel wordt ingegaan op de plichten van de vrouw na de huwelijksvoltrekking. Hoe hoort ze zich te gedragen in aanwezigheid van maar zeker ook in absentie van haar echtgenoot? Daarnaast wordt uitgelegd hoe de eerste vrouw zich dient te gedragen, wanneer er later eventueel nieuwe vrouwen zouden bijkomen.

Deel 5 en 6: Over andere vrouwen en courtisanes

Deel 5 is nogal cryptisch en gaat in op vrouwen in het algemeen. Hoe ga je om met andere vrouwen dan die van jou? Welke vrouwen staan open voor attenties en kun je beter mijden? Maar ook: Hoe denkt jouw vrouw en hoe gedraag je je, wanneer je je in haar vertrekken bevindt? Hoewel een te intieme omgang met de vrouw van anderen wordt afgekeurd, is het hebben van een maîtresse toegestaan mits het respectvol gebeurt voor alle partijen. Deel 6 van de Kamasutra gaat dan ook in op de keuze van een geschikte liefdespartner en de omgang met de geliefde in kwestie.

Deel 7: Hoe je je seksuele aantrekkingskracht en libido verhoogt

Het afsluitende deel 7 lijkt een beetje mosterd na de maaltijd. In dit deel wordt beschreven hoe je je fysieke aantrekkelijkheid kunt verhogen en hoe je een ingeslapen libido weer tot leven kunt wekken. Lees verder in het volgende artikel voor bijzondere tips voor je liefdesleven uit de Kamasutra.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamasutra: Tips voor je liefdesleven uit de KamasutraDe Kamasutra biedt eeuwenoude Indiase wijsheid over hoe je het liefdesspel tot een kunst kunt verheffen. De Kamasutra is…
Zwanger worden en de standjesZwanger worden en de standjesEr zijn geen standjes die een bevruchting succesvol maken: voor een bevruchting speelt er veel meer mee. Maar met bepaal…
Seks tijdens zwangerschap, is het veilig?Seks tijdens zwangerschap, is het veilig?Seks hebben tijdens een zwangerschap, is het veilig of onveilig? Er heerst heel wat taboe rondom geslachtsgemeenschap wa…

Medicijnen en de zin in seksMedicijnen en de zin in seksMedicijnen zijn soms nodig om goed of beter te kunnen functioneren of om lichamelijke klachten te verlichten of te verwi…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Bronnen en referenties
  • Kamasutra: Sir Richard Burton's English Translation
  • Kamasutra: Sutra nummer 766
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.