Grote penis, kleine penis, dunne penis?

Grote penis, kleine penis, dunne penis? Er zijn veel jongens in de puberteit die erg onzeker zijn over hun geslachtsdeel. Ze ontdekken dat het bij andere jongens er heel anders uitziet. Hier een aantal leuke en intrerresante weetjes over de penis op een rij.

Meet je penis

Penissen zijn bij volwassen mannen zijn gemiddeld tussen de 5 en 13 cm lang in slappe toestand. Bij een erectie ligt de gemiddelde lengte tussen de 12 en 18 cm.
Vooral jongens in de puberteit zijn onzeker over hun geslachtsdeel. Voor hen zegt de gemiddelde penislengte niet zo veel omdat de één sneller groeit als de ander.
Maar als je je penis wilt meten moet je dit aan de buitenkant van je penis doen. Je meet dan vanaf het schaambot tot midden op de eikel. Ben je nog in de groei, dan kun je er van uit gaan dat de penis ook nog in dikte en lengte zal groeien, maar groei je niet meer, dan kun je er van uit gaan dat je penis ook niet meer groeit

Hier een schema die ongeveer het normale gemiddelde van een penis aangeeft bij jongens die nog in de pubertijd zijn.
Het gaat hier wel om de lengte en omtrek van penissen in stijve toestand:
  • Op 12 jarige leeftijd is de lengte tussen de 7 en 10, 4 cm
  • Op 13 jarige leeftijd is de lengte tussen de 8,7 en 13,6 cm
  • Op 14 jarige leeftijd is de lengte tussen de 9,8 en 14,6 cm
  • Op 15 jarige leeftijd is de lengte tussen de 11,8 en 15,3 cm
  • Op 16 jarige leeftijd is de lengte tussen de 12,5 en 15,7 cm
  • Op 17 jarige leeftijd is de lengte tussen de 13,5 en 15,9 cm
  • Op 18 jarige leeftijd is de lengte tussen de 13,7 en 16 cm

Is je penis dik of dun

Veel jongens zijn bang dat meisjes een dunne penis niet mooi vinden en dat ze te weinig voelen tijdens het vrijen. Dit is niet waar. Jongens vinden zelf een dunne penis niet mooi. Als je wilt weten hoe dik je penis is, moet je hem meten op het diktste punt. Dit is waar de penis begint, bij het schaambot. Een volwassen omtrek ligt tussen de 9 en 12 cm.

Is je penis te klein?

De penis roept bij veel jongens onzekerheid en schaamte op. Dit komt omdat de penis nauw verbonden is met de mannelijkheid en het goed kunnen vrijen. Deze onzekerheid kan met name erg groot zijn in het begin van de puberteit als jongens na het sporten bij elkaar onder de douche staan. Als een jongen naast iemand staat die al wel een grote penis heeft terwijl er bij hem zelf nog niet zo veel te zien is, kunnen ze zich daar onprettig bij voelen. Ze hoeven hier niet onzeker over te zijn. De één groeit nou eenmaal harder als de ander.

Het is bovendien ook niet noodzakelijk om een grote penis te hebben om lekker en goed te kunnen vrijen. De meeste meisjes vinden het belangrijker welke jongen er aan die penis vast zit.

Als je penis scheef is

Een scheve of iets kromme penis komt erg vaak voor. Meestal zijn penissen in de vorm van een banaan en buigen ze iets naar links of rechts. Het kan ook voorkomen dat de penis iets een kromming heeft naar boven of naar onder. Tijdens het vrijen belemmert dit niet. De vagina is namelijk een soepele buis die zich aan de penis aanpast.

Er zijn veel jongens met een kromme/ scheve penis. Meestal in de vorm van een banaan naar links of naar rechts buigend, maar een buiging naar beneden of boven komt ook vaak genoeg voor.

Als de penis zo krom is dat je er wel last van hebt, dan is het raadzaam om een dokter te raadplegen.

Pukkeltjes op je penis

Bij toch redelijk veel jongens (20 tot 50 %) kan het voorkomen dat ze langs de rand van de eikel allemaal witte, glanzende pukkeltjes hebben. De meeste jongens vinden het niet mooi of zelfs lelijk. Soms zijn ze bang dat hun sekspartner het niet mooi zal vinden. Hier is helaas niks aan te doen. Het is een onschuldig verschijnsel, het hoort gewoon bij je.

Talgklierbobbeltjes zijn wat anders. Bijna alle pubers hebben dit al eens meegemaakt. Dit ontstaat doordat in de puberteit meer talg wordt afgescheiden door de talgkliertjes. Er kunnen dan kleine witte bultjes ontstaan op de penis en ballen.
Ook hier kun je niks aan doen. Het heeft overigens niks te maken met slecht wassen. Ga er zeker niet aan drukken en knijpen, waar daar wordt het echt niet mooier van.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Vergroting van je penis goed voor je relatie?Vergroting van je penis goed voor je relatie?Een te kleine penis kan een ramp zijn voor je relatie of huwelijk, maar ook zeer zeker voor je eigen waarde. Tegenwoordi…
Feiten over de penisTegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk m…
Natuurlijke penisvergrotingHeb je complexen over de grootte van je penis? De volgende oefeningen en tips kunnen je misschien helpen. Let wel op, ik…

Erectiestoornis, feiten en oplossingenUit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 18% van alle mannen, boven de 18 jaar, op één of ander moment last hebben…
Vormen van intimiteit in een relatieWat is intimiteit? Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Intimiteit i…
Mirjam (91 artikelen)
Laatste update: 31-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.