Betere Sex Top 10 - Lustopwekkend Voedsel - Afrodisiaca

Betere Sex Top 10 - Lustopwekkend Voedsel - Afrodisiaca Betere Sex? Top 10 libido, potentieverhogend of sex stimulerende middelen! Afrodisiaca, worden al sinds de oudheid gebruikt als stimulatie van lust, sex, libido, geslachtsdrift en potentie. Afrodisiaca is wel te beschouwen als voorloper c.q. de 'natuurlijke Viagra'. Dit geldt ook voor oesters (een bekende), maar wist je het van kaviaar, honing of asperges? Bij afrodisiacum of liefdesmiddelen voeding top 10 met erotiserend en ook lekker eten past ook een kritische noot. Sex stimulerende middelen voor betere, meer behoefte aan of meer zin in sex!

Top 10 betere sex, potentie en libido - Lustverhogend voedsel/eten

Noot: er wordt hier gekozen voor het woord sex, vanwege grotere herkenbaarheid. Puur taaltechnisch zou dit seks moeten zijn.

 • Afrodisiacum. Het begrip afrodisiacum stamt af van Aphrodite, de Griekse Godin van de zinnelijke liefde, vruchtbaarheid en schoonheid.
 • Afrodisiaca is het meervoud. Je komt dit woord in publicaties ook wel anders geschreven tegen, namelijk met -ph-
 • Aphrodisiacum. Hierbij is de naam van Aphrodite eigenlijk exacter gehandhaafd.

Afrodisiaca - Sex stimulerend, libido, lust en potentie verhogend erotiserende middelen

Afrodisiaca - Libido stimulerend

Door onder andere de Egyptenaren, Romeinen, Grieken, maar ook bijvoorbeeld in India en China worden Afrodisiaca al heel lang toegepast. Een Aphrodisiacum is een libido stimulerend middel, oftewel een middel dat werd en wordt gebruikt om de geslachtsdrift en/of de potentie te stimuleren. Andere omschrijvingen die je tegenkomt zijn onder andere:
 • Libidoverhogend
 • Lustopwekkend
 • Liefdesopwekkend
 • Potentieverhogend
 • Geslachtsdriftopwekkend
 • Zinnenprikkelend
 • Sexstimulerend
 • Seksueel genotstimulerend
 • Erotiserende middelen
 • Afrodiserende middelen

Sex en lustopwekkende middelen

Door inname van bepaalde kruiden, voeding, voedingsstoffen of supplementen, schijnt* het vermogen, genot, de lust, zin in sex en/of de potentie te worden gestimuleerd of verhoogd (* zie de kritische noot onderaan het artikel).

Betere sex en een beter sexleven door voeding

Is (gezonde) voeding de basis van een gezond of beter sexleven en meer sexuele energie? De top 10 met voeding die bekend staat als afrodisiacum, bestaat gedeeltelijk uit stoffen/bepaalde bestanddelen waarvan een seksueel stimulerende werking uit schijnt te gaan. Andere zijn mogelijk overwegend bekend om hun erotische associaties en in mindere mate om de werking van bepaalde bestanddelen. (Denk b.v. aan bananen of komkommers). De top 10 bestaat (op één uitzondering na) expliciet uit voeding of voedsel met een erotiserende werking. Kruiden die als afrodisiacum bekend staan, worden vanwege de hoeveelheid en overzichtelijkheid in een apart artikel besproken.

De top 10 "lustopwekkend voedsel" is niet geheel chronologisch gerangschikt qua sterkste werkzaamheid, maar is meer een overzicht van de meest bekende (gebruikte) middelen danwel het meest genoemd in publicaties.

Top 10 voeding voor betere sex, libido, lust en potentie

Oesters - Zinnenprikkelend Voedingsmiddel

Zinnenprikkelende oesters zijn één van de bekendste afrodisiaca oftewel zinnenprikkelende voedingsmiddelen. Zoals alle voedsel uit zee, zijn ze rijk aan fosfor en hoewel ze geen grote energiebron vormen, zijn oesters licht verteerbaar. Casanova -één van de bekendste grote minnaars- beschouwde oesters als hèt sexmiddel bij uitstek Hij noemde ze "een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde".

Kaviaar - Voortplanting, vruchtbaarheid en stimulatie

Kaviaar en de godin Aphrodite. Kaviaar werd/wordt, afgezien van voedzaamheid (30% eiwit), als afrodisiacum beschouwd wegens zijn duidelijke plaats in het voortplantingsproces. Immers, alle vissen en hun nevenproducten zijn in verband gebracht met de mythe van de godin Aphrodite, die 'geboren werd uit het schuim van de golven'. Hieruit is de veronderstelling voortgekomen, dat alles wat van of uit de zee afkomstig was, een aandeel zou hebben binnen de totstandkoming van Aphrodite's macht.

Kreeft - Liefdesopwekkend, stimulerend en sexuele energie

De liefdesopwekkende kreef is door vele auteurs omschreven als liefdesopwekkend (o.a. door Henry Fielding in Tom Jones). In het vlees van de kreeft schijnen stoffen te zitten die de seksuele energie stimuleren. Bovendien is de kreeft ook onderdeel van Aphrodite's macht (zie boven), zoals alle voedsel uit de zee.

Honing - Een zinnenprikkelend erotiserend middel

Honing werkt erotiserend, is bijzonder voedzaam en rijk aan mineralen, aminozuren, enzymen en vitamine B-complex. Galenius, Ovidius (Romeinse en Griekse oudheid) en sjeik Nefzawi (schrijver van The Perfumed Garden), geloofden heilig dat honing bijzondere zinnenprikkelende krachten bezit.

Truffels - Geslachtsdriftopwekkend afrodisiacum

Truffels -de vreselijk dure ondergrondse zwammen- hebben met oesters gemeen, dat ze voornamelijk uit water bestaan en rijk zijn aan proteïnen. Casanova, George Sand, markies de Sade, Napoleon en Mme. de Pompadour zijn slechts enkele van de vele beroemde persoonlijkheden die de kracht van de truffel als afrodisiacum hebben geprezen. Een oud Frans gezegde waarschuwt: "Zij die een deugdzaam leven willen leiden, kunnen zich beter onthouden van truffels".

Knoflook - Zinnenprikkelend en sexuele energie verhogend middel

Knoflook werd, door zowel oude Oosterse als Westerse culturen, als een zinnenprikkelend middel beschouwd. Grieken en Romeinen zongen des knoflooks lof en Oosterse minnaars beweerden toonbeelden van vurige passionele en seksuele krachten te zijn, dankzij het eten van knoflook. Dit lijkt mede te komen door de gunstige werking en de invloed op de bloedsomloop in het lichaam.

Anti-afrodisiaca - Anafrodisiacum

Vermeldenswaardig is verder, dat ditzelfde knoflook ook op de lijst van anti-afrodisiaca of anafrodisiacum staat. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit met de geur van de adem te maken (lang) na het nuttigen ervan, hetgeen natuurlijk niet bepaald uitnodigt om al te intiem te zijn of al te dichtbij te komen. Er wordt overigens wel eens gezegd, dat als je alle twee flink knoflook eet, je hier geen last meer van hebt.

Paling - Erotiserend sexstimulerend middel

Paling is -net als de meeste vis- rijk aan fosfor en heeft een prikkelend effect op de blaas en genitale zone. Afgezien van de algemeen bestaande associatie met het zinnenprikkelende effect van vis, werd/wordt paling waarschijnlijk ook als afrodisiacum beschouwd door zijn fallische uiterlijk of verschijningsvorm.

Perziken en abrikozen - Lustopwekkende vaginale associatie

Perziken werden door de kruidenkundige Nicholas Culpeper beschreven als: "De boom van Venus.......de vrucht wekt de lusten op.....". De Chinezen beschouwden het zoete sap van de vrucht als symbolisch voor de afscheiding uit de vagina. Zowel de Chinezen als Arabieren beschouw(d)en de zacht behaarde perzik (abrikoos) ook als symbool voor de vrouwelijke genitaliën.

Asperges - Sexueel stimulerend en passie verhogend

Asperges bevatten een diureticum dat de afgescheiden hoeveelheid urine verhoogt en de urinewegen prikkelt. De groente is rijk aan kalium, fosfor en calcium, stoffen die nodig zijn voor het onderhouden en bevorderen van een hoog (sexueel) energieniveau. Maar let wel, asperges kunnen ook een averechts effect hebben als je er te veel van eet. Asperges bevatten namelijk ook een zuur dat bovenmatige hoeveelheden ammonia in het lichaam neutraliseert en dat juist apathie en seksuele onverschilligheid kan veroorzaken.

Ginseng - Levenselixer verhoogt de sexuele energie

Ginseng wordt door de Chinezen 'levenselixer' genoemd en al ruim 5000 jaar in China gebruikt. Hoewel de medische wereld nog steeds verdeeld is over de vraag naar de werking of nut van dit middel, zijn er ook onderzoeksbevindingen (o.a. Europese, maar ook Russische), waaruit naar voren komt dat Ginseng de seksuele energie vergroot. En meer in het algemeen een genezende en verjongende invloed op het lichaam lijkt te hebben. Ginseng is hier als laatste besproken, daar deze wortel eigenlijk ook tot de kruiden behoort, welke in een apart artikel worden besproken. Maar omdat Ginseng al duizenden jaren naar voren komt als seksueel stimulerend, hoort dit middel zeker thuis in de top 10 sexueel stimulerende middelen.

Andere sexstimulerende, potentie- en lustverhogende middelen en tips

Andere sex stimulerende middelen die als afrodisiacum naar voren komen zijn onder andere:
 • Artisjokken
 • Selderij
 • Eieren (vooral van de kwartel}
 • Wild
 • Orgaanvlees (vooral niertjes en zwezerik)
 • Duivenvlees
 • Fazant
 • Champagne
 • Absint
 • Strobloem
 • Chocolade (vooral puur)
 • Marihuana
 • Tomaten
 • Zeevruchten
 • Bananen

Laatstgenoemde -afgezien van de mineralen, magnesium en zink die een banaan bevat- waarschijnlijk ook door zijn verschijningsvorm.

Sexueel stimulerende voeding - Zin of onzin

Kritische noot voor sceptici

In het artikel staat bewust geformuleerd "Door inname........schijnt". Waarom? Omdat het niet, of niet in alle gevallen zeker is, dat de betreffende middelen ook werkelijk het beloofde c.q. beoogde effect hebben. Sommige middelen zijn uitvoerig en veelvuldig onderzocht of in de praktijk beproefd. Effecten van andere middelen zijn nooit wetenschappelijk aangetoond. Onderzoek naar de waarde en werking van bepaalde middelen is nog steeds gaande. Sceptici of tegenstanders (van m.n. natuurmiddelen en natuurgeneeswijzen), stellen dat een eventueel effect tussen de oren zit (het zogenaamde placebo-effect). Met andere woorden: als je gelooft dat iets een bepaald effect heeft, heeft het ook dit effect, ook al zijn het nepmiddelen. Mogelijk is een oprecht geloof in deze middelen een belangrijke voorwaarde, misschien hebben de sceptici wel (gedeeltelijk) gelijk.

Afrodisiaca - Liefdesmiddelen

De middelen worden al duizenden jaren gebruikt. De oorsprong van het gebruik van deze lustopwekkende middelen is terug te voeren tot de oudheid en is door mondelinge overlevering van generatie op generatie doorgegeven, totdat het schriftelijk vastgelegd kon worden. Als het alleen maar zou gaan om geloof in deze middelen, zou het dan kunnen bestaan dat het duizenden jaren voor niets is gebruikt? Zou iets dat geen waarde of werking heeft, zo lang voort kunnen leven?

Effecten Natuurlijke Stoffen

Een andere overweging. Iedereen weet wat bijvoorbeeld nicotine, maar misschien nog zichtbaarder verdovende middelen en/of alcohol met je lichaam, zintuigen en gedrag kan doen. Welke enorme veranderingen en effecten plaats kunnen vinden. Waarom zou dit bij plantaardige middelen of voeding op een bepaald (werkings)gebied dan niet zo zijn?

Viagra - Potentieverhogend Middel

Vergelijk een middel als Viagra, dat men steeds meer 'officieel' accepteert als potentieverhogend middel (wetenschappelijk getest). Viagra is een chemisch, farmaceutisch geprepareerd middel. Maar wat menigeen niet echt weet of zich niet realiseert, is dat menig chemisch middel ook plantaardige bestanddelen of chemische equivalenten (omzettingen) bevat.

Eet en Sex Smakelijk

Tot slot: of je er nu in gelooft of niet, je kunt het altijd proberen. Als het werkt, kun je er alleen maar plezier aan beleven. Er staan hier (voor zover bekend) geen schadelijke of giftige middelen vermeld (bij sommige kruiden -hier niet genoemd- kan dit namelijk wel zo zijn). Wat voor iedere stof, ieder bestanddeel of middel geldt: overdaad schaadt. Ieder middel wordt schadelijk bij extreem verbruik!

NB. Indien er sprake is van sexuele problemen, is het natuurlijk raadzaam om een professioneel deskundige te raadplegen!

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lustopwekkende middelenLustopwekkende middelenLustopwekkende middelen zijn al eeuwen oud. Al in de oudheid was men op zoek naar middelen dat de lust zou opwekken. Zo…
Afrodisiaca: vergroot uw zin in sexEen afrodisiacum iedereen heeft er weleens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Een afrodisiacum is een middel dat…
Leuke weetjes - Libido verhogende voedingDe libido verhogende werking van selderij, oesters en asperges is u welgekend. In dit artikel vindt u echter ook leuke w…
Erotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboeken is een overzicht van de populairste boeken waarvan de zinnenprikkelende g…

Spankingvormen binnen een relatieUitleg over verschillende vormen en toepassingen van spanking binnen een relatie of seksuele beleving.
Seksuele problemenSeksuele problemenHet is een veelvoorkomend verschijnsel, in allerlei vormen; seksuele problemen. Vaak ligt de oorzaak op psychologisch of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
 • Vandenbussche, Gebruik van Farmaceutische en Volkse Geneeskruiden
 • Van Hellemont, Fytotherapeutisch Compendium
 • Wallechinsky, Wallace e.a. Het lijstenboek. Opzienbarende Feiten en Gebeurtenissen
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.