Tantrasex - Tantrische sex, erotiek en intimiteit

Tantrasex - Tantrische sex, erotiek en intimiteit Tantra sex: een ritueel dat een andere dimensie geeft aan de seksuele energie en seksualiteit. Tantrische sex is een mystieke Oosterse traditie die geliefden naar hogere sferen van passie en sensualiteit leidt. Tantrische sex is beminnen door meditatie en aanraking. Om één te worden met je partner op emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Tantrische Yoga meesters hebben een serie rituelen ontwikkeld om Seksuele Energie op te wekken en deze naar hogere sferen te leiden. (Noot vooraf: het woord sex dient eigenlijk geschreven te worden als seks. Hier is in de titel en het artikel gekozen voor de schrijfwijze sex, vanwege redenen van herkenbaarheid, daar het in de meeste (over het algemeen oudere publicaties) ook op deze wijze geschreven wordt.)

Tantrische sex - Spirituele belevenis

Tantrische sex leert de natuurlijke kracht van seksualiteit te gebruiken om seksuele ervaringen te verbeteren. Dit op twee manieren:
  • Het verbeteren van bekwaamheid/kwaliteit van het bedrijven van de liefde. Dit omdat je de verrichtingen die erbij horen beter leert begrijpen en beheersen.
  • Leren de controle zo te gebruiken, dat het magische kracht geeft.

Bij Tantrische sex heeft geen van de partners het overwicht: het gaat om wederzijds respect; begrip tussen twee personen. Bij tantrische oefeningen heb je alleen controle over jezelf en jouw eigen lichaam. Tantra is meer dan alleen sex. Het is niet alleen een ontmoeting tussen lichamen, maar vooral ontmoeting tussen geesten.

Tantrische sex - Positief lichamelijk effect

Tantrische sex geeft je zelfcontrole en geeft positieve lichamelijke effecten, het:
  • stimuleert de bloedcirculatie
  • verbrandt calorieën
  • reinigt doordat je giftige stoffen uitzweet
  • vergroot het uithoudingsvermogen
  • vergroot het vermogen om sex langer te laten duren. Je zult langer kunnen toewerken naar een orgasme en een geheel nieuwe ervaring beleven

Tantrische sex

Tantrische sex is een mystieke oosterse traditie die geliefden naar hogere sferen van passie en sensualiteit leidt. Het is beminnen door meditatie en aanraking. Het stelt de geslachtsgemeenschap uit en besteedt meer aandacht en tijd aan het voorspel, zodat een grotere sensuele extase bereikt kan worden. Tantrische sex laat je meer genieten van het liefdesspel.
De oude traditionele rituelen wijzen erop dat sex de kracht heeft om gedachten en geest in hemelse sferen te brengen. De Yoga-meesters ontwikkelden een serie rituelen om seksuele energie op te wekken en deze naar hogere sferen te leiden, hetgeen men Tantrische Sex noemt. Tantrische sex blijkt toegang te geven tot volledig seksueel genot en magische kracht. Deze twee facetten gaan samen, omdat het onderbewustzijn zich verbindt met seksuele energiestromen. Hierdoor verbindt het geliefden met het goddelijke. Dit alles is gebaseerd op een oeroude traditie van sensualiteit en lichamelijk genot.

De kracht van Kundalini

Tantra is de kracht van een natuurlijke energie die yogabeoefenaars Kundalini noemen. Dit is de elektrische prikkeling die je voelt bij seksuele opwinding. Als je Tantra eenmaal beheerst, kan de seksuele opgewondenheid een hele intense en veel diepere ervaring zijn. Kundalini is in perfecte overeenstemming met het lichaam, omdat het door je eigen lichaam wordt opgewekt. Het begint onderaan de ruggengraat en verspreidt zich over aangrenzende lichaamsdelen. Door middel van bepaalde rituelen kun je zorgen dat het langs je ruggengraat omhoog gaat en de kracht gebruikt in de hersenen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd orgasme van de geest, welke ook een lichamelijk orgasme opwekt.

Mannelijke en vrouwelijke verbintenis

Tantra ziet de vrouw en de man als twee helften van een eenheid. Kundalini is niet mannelijk en niet vrouwelijk. Het geheel is groter dan de som der delen: de combinatie van twee Kundalini's is groter dan de optelsom van de twee delen.

Tantra prikkelen van de zintuigen

Tantra concentreert zich op lichamelijke sensaties en verhoogde sensualiteit. Tantra begint met de vijf zintuigen:

Zien

Zien is het eerste zintuig. De beoefening van Tantra is gewoon met het licht aan. Het kan echter goed zijn om je partner te blinddoeken om in eerste instantie beter op de andere zintuigen te kunnen focussen en niet-visuele sensaties te verhogen

Proeven

Het tweede zintuig is proeven. In een tantrisch ritueel wordt altijd voedsel gebruikt, om de smaak te stimuleren. Voedsel kan variëren van een enkel hapje tot een uitgebreid feestmaal. Over het algemeen wordt voor kaas en wijn gekozen. Bij voorkeur wordt dit alleen tijdens het ritueel genuttigd

Aanraken

Aanraken is het derde zintuig. Je gebruikt bij tantrische aanrakingsrituelen vaak de duim en wijsvinger van beide handen. De nagels dienen afgeknipt te worden voor een zachte aanraking. Bij tantrische sex wordt geen massage-olie gebruikt, omdat hierdoor een snellere climax kan ontstaan. En dit strookt niet met het doel van het ritueel (hoewel er wel speciale tantrische massage bestaat)

Ruiken

Het vierde zintuig is ruiken. Het gaat om de unieke geur van elkaar en algemene hygiëne van beide partners. Hygiëne dient bij iedere tantrabeoefenaar natuurlijk aanwezig te zijn, maar het elkaar wassen, elkaars handen en een warm, vochtig washandje kan een dieper bewustzijn van elkaars sexualiteit geven. Het sensuele genot kan versterkt worden door bv. geurkaarsen of wierook

Horen

Het vijfde zintuig is horen. Een tantrabeoefenaar moet luisteren naar instemming en overgave van de partner. Het is nooit de bedoeling dat één van de partners domineert. Bij tantra gaat het om partners die alletwee echt willen. Het sensuele genot kan verder gestimuleerd worden door achtergrondmuziek of door het geluid van belletjes of een windgong.

Tantra regel van één uur

De Tantrameesters hebben de regel van één uur geïntroduceerd, daar ze zich realiseerden dat beginners te kort bezig zouden zijn om tantra te leren beheersen en dan toch voor directe bevrediging zouden kiezen. Deze 1 uur regel houdt in dat er geen geslachtsgemeenschap of masturbatie plaats mag vinden een uur voor of na een tantrisch ritueel. De geest focust zich op deze manier op een speciale tijd en voorkomt dat het een gewone lichamelijke bevrediging wordt. De geest concentreert zich op de opbouwende energie tijdens het uur voordat deze gebruikt gaat worden. Als de energie tijdens het ritueel gecontroleerd wordt, blijft de geest ook tijdens het uur erna geconcentreerd.

Beginnen met tantrische sex

Met tantrische sex kun je leren dat de weg naar bevrediging toe fijner kan zijn dan het eindpunt of de bevrediging zelf. Het gaat niet om technieken, standjes of om een bepaald einddoel te bereiken. Tantra maakt een feest van sex en seksualiteit. Het leert dat lichamelijk genot in jezelf en je partner de sleutel is tot levensgenot en een hoger bewustzijn. Bij tantra draait het om het zijn, om het moment en de harmonie tussen de mannelijke en vrouwelijke energieën. Het gaat niet om zo snel mogelijk bereiken van een climax. Daar de effecten van tantra langduriger zijn, zal een vluchtig moment van voldoening steeds meer op de achtergrond raken. Tantra geeft de mogelijkheid om intimiteit, eenheid en harmonie met je partner te bereiken.

Belangrijk is dat je voorafgaand aan het ritueel alle twee in de stemming bent en ruim de tijd en ruimte neemt. Kies of creëer verder een plek die prettig is voor alle zintuigen en waar je je ontspannen voelt.

Tantrische sex - Principes en rituelen

Hieronder staan belangrijke Tantrische principes. Lastig hierbij is om dit alleen via een tekst duidelijk te maken. Je moet je visueel het een en ander voor de geest roepen. Mocht het je aanspreken, dan is het natuurlijk beter om een boek, video of DVD met visuele of illustratieve uitleg te bekijken.

Eer de partner

De bedoeling is om iets uit elkaar te gaan staan. Buig naar elkaar toe en kijk elkaar in de ogen. Als je inademt, beeld je dan in dat de energie naar het hart wordt getrokken. Als je uitademt, leg je de voorhoofden tegen elkaar. Belangrijk is om eventuele onderlinge misverstanden en irritaties eerst uit de weg te ruimen voordat je verder gaat.

Hart naar hart ademhaling

Kijk je partner in de ogen. Leg je rechterhand op het hart van de ander. Als je uitademt, stel je dan voor dat je energie in het hart van de ander blaast.

Erotische aanrakingen

Voel de sensualiteit van de aanraking, stel je er echt voor open. Ga door de giechel van 'het kietelt' heen. Gebruik bv. sensuele stoffen, veertjes, vingertoppen en je adem. Streel eerst zachtjes het naakte lichaam van je partner met bv. een veertje of zijden sjaaltje. Ga langzaam van boven naar beneden: van de nek naar de voeten. Doet hetzelfde met je vingertoppen en je adem. Dit is een 'geven en ontvangen oefening' (dat overigens iets anders is dan een voorspel).

Eer Yoni en Linga

Je op je gemak voelen is belangrijk voor deze oefening. Neem de tijd en bewonder de Yoni: vrouwelijke en Linga: mannelijke geslachtsdelen. Het vertrouwen en het gevoel van eenheid tussen jou en je partner wordt hierdoor vergroot.

Zielen verbinden

Als je het genieten van aanraking en de verbintenis van Yoni en Linga hebt ervaren, is het de bedoeling dat je je openstelt voor de ervaring van voortdurend genot. Ga in de yab-yom positie zitten: elkaar aankijkend, ruggengraten en harten op één lijn, sexueel verbonden zonder beweging. Blijf oogcontact houden en focus je op alle zintuigen. Je voelt dan dat seksuele energie je verbindt met hart, ziel en lichaam.

Gelijkwaardigheid

Het is belangrijk om je te bevrijden van elk gevoel van ongelijkwaardigheid in je relatie. Een tantrische relatie is gebaseerd op gelijkwaardigheid, waarbij mannelijke en vrouwelijke energieën samenkomen, met de bedoeling om optimaal te genieten.

Geven en ontvangen

Bij tantrische sex is het niet de bedoeling dat één partner actie onderneemt. Het gaat om wederzijdse verering, geven en ontvangen, het zijn en waar dit zijn je kan brengen.

Afwisselen

Een manier om een relatie in balans te houden is, om afwisselend, om de beurt een tantra sessie te organiseren en te beslissen welke oefeningen je gaat doen.

Meditatie

Bij Tantra is meditatie een krachtig middel. Doordat je mediteert word je niet afgeleid en open je je geest voor tantrische energie. Belangrijk is om eerst een rustige sfeer te creëren; zet bv. een mooie cd op of brand wierook. Het beeld van vuur is in tantra een symbolisch: het verbrandt afleiding en negativiteit. Ga bij een vuurmeditatie rechtop staan en stel je voor dat er een vlam door alle energiecentra gaat. Stel je voor dat de vlam van rood naar wit gaat na elke chakra die gereinigd en in balans is gebracht.

Lepeltje-lepeltje

Lepeltje lepeltje liggen is een goede manier om verbinding met je partner te krijgen voordat je de liefde bedrijft. Wie voor of achter ligt, maakt niet uit. Wel moet je alle twee op je linkerzijde liggen, zodat de chakra's overeenkomen. Probeer gelijktijdig te ademen: degene die achter ligt, bepaalt het ritme en stelt zich voor dat zijn of haar energie in het hart van de ander stroomt. Daarna moeten beide partners bij elke chakra in- en uitademen tot ze bij de kruinchakra zijn.

De vlinder

Bij de vlinderoefening richt je je op de energie in het bekken en de geslachtsdelen. Ga op je rug liggen. Buig je knieën en laat ze open vallen. Probeer te blijven ontspannen als je kleine trillingen in je dijen voelt. Laat de energie vanuit het bekken en geslachtsdelen naar je hart stromen. Maak met een gebaar duidelijk dat je deze energie 'aanbiedt' aan je partner.

Ademen

De energie tussen jou en je partner circuleert door beurtelings adem te halen. Het liefdesgevoel voor de partner kan door deze oefening toenemen. Ga tegenover je partner zitten, adem in door Yoni (vrouwelijke geslachtsdeel) en wieg het bekken langzaam heen en weer. Laat de adem naar het hart stromen en zend die adem dan naar het hart van je partner. Je partner inhaleert dan jouw adem door zijn hart, laat het door zijn energiekanalen stromen en blaast het tenslotte uit door zijn Linga (mannelijke geslachtsdeel).

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Kundalini Yoga - de yoga van het bewustzijnKundalini yoga is een unieke yogastijl die duizenden jaren als een geheime traditie mondeling is overgebracht om te voor…
De verschillende methoden van het beoefenen van yogaDe verschillende methoden van het beoefenen van yogaYoga is een geestelijk en fysiek gezondheidssysteem dat al duizenden jaren wordt toegepast, eerst in India, de plaats va…
Wat is een orgasme?Is een orgasme een fysieke ontlading of een psychologisch gevoel van overgave. Is het een spirituele ervaring ? Zijn mij…

Seksuele problemenSeksuele problemenHet is een veelvoorkomend verschijnsel, in allerlei vormen; seksuele problemen. Vaak ligt de oorzaak op psychologisch of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • Den Boer J. Het verlangen naar verbinding. Synthese
  • Anand, A., Tantra, een weg naar intimiteit en extase. Altamira-Becht
Reacties

Rick, 11-11-2012
Beste heren

Graag zou ik willen weten als er een opleiding voor tantra sex bestaat, Dit om de kwaliteit van mij en me partner te bevorderen.

Met vriendelijke groeten
Rick Reactie infoteur, 14-11-2012
Beste Rick,

Als je op cursus of opleiding "tantra sex" googlet vind je de nodige aanbieders.

Mvg

Happy, 23-05-2008
Prachtig beschreven. Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Happy, jouw reactie maakt mij happy… ;>)
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Harry, 14-03-2008
Helder artikel waar mijn hart sneller van ging stromen, als je eenmaal de goddelijke verbinding tussen geliefden hebt gevoeld, word gewone sex alleen fysiek, dit is niet met iedereen te bereiken je moet er beide voor openstaan. Deze verbinding mis ik nu in mijn leven.

Voor Sandra:deze leukie heeft zich ingeschreven voor het Tantra Festijn Rolduc,
zie http://www.lesoleill.com/ROLDUC.htm:-) Reactie infoteur, 16-03-2008
@ Harry, ik wens je de verbinding toe die je nu mist in het leven! Enne… nou maar hopen dat Sandra ook een leukie is en dan hierop reageert natuurlijk… ;>)

Bedankt voor je warme reactie, leuk!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Bram, 08-02-2008
Helder artikel, welke veel kanten van de Tantrische Seksualiteit belicht! Het heeft diepgang en vermijd zweverigheid, terwijl de spirituele kant toch duidelijk aan bod komt. Reactie infoteur, 09-02-2008
@ Bram, wat fijn, je verwoordt precies de crux en intentie waarmee ik het artikel heb willen schrijven. Spiritualiteit zonder zweverigheid of verheven 'absolute waarheid', maar meer als een geintegreerd onderdeel van ons menselijk wezen en leven. Vreselijk leuk dat je dit er ook zo uithaalt… en ook zo kort en bondig weet te formuleren!
Bedankt voor je reactie, ik ben er blij mee!
Groetjes van Sila

Djenn, 31-12-2007
Artikel gelezen en het geeft een goede uitleg. Ik zal er zeker mee verder gaan. Reactie infoteur, 31-12-2007
@Djenn, veel succes (en plezier) ermee!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Sandra, 21-11-2007
Hallo, zijn er ook manieren om een lieve en aantrekkeijke man te vinden om tantra mee te beoefenen? Reactie infoteur, 22-11-2007
@Hallo Sandra, misschien een tantra cursus gaan volgen waar ook lieve/aantrekkelijke mannen op inschrijven? ;>)
Misschien dient zich hier wel een leukie aan, maar ja of die dan lief en aantrekkelijk is, weet ik natuurlijk ook niet… ;>)
In ieder geval hoop ik dat je er eentje vindt!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 29-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.