Spankingvormen binnen een relatie

Uitleg over verschillende vormen en toepassingen van spanking binnen een relatie of seksuele beleving. Spanking is in Nederland beter bekend onder de noemer billenkoek. Het kan een onderdeel van de seksuele beleving zijn maar ook een geheel op zichzelf staande behoefte. Er kunnen verschillende reden zijn waarom je je tot spanking voelt aangetrokken. Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn wanneer je in een relatie bent of stapt waarbinnen spanking een rol speelt.
Spanking binnen een relatie gebaseerd op huiselijke discipline is iets totaal anders dan spanking als toevoeging op je seksleven, spanking binnen een bdsm relatie is ook weer niet te vergelijken met een relatie gebaseerd op huiselijke discipline omdat er in beide relatie vormen andere elementen aanwezig zijn.

Daar waar bij huiselijke discipline spanking een middel is om iemand te motiveren beter zijn best te doen, of meer te gehoorzamen kan spanking binnen een bdsm relatie een grensverleggend spel zijn, daarnaast kan spanking een rollenspel zijn voor de één terwijl een het met regelmatig ontvangen van een spanking als levensstijl ervaart.
Je kunt je wellicht voorstellen dat het belangrijk is binnen een relatie om te weten wat beide partners willen, hoe staan jullie ieder tegenover spanking. Wat is de reden dat spanking ontvangen je aanspreekt voor de ene partner, en wat is de reden voor het geven van een spanking voor de ander?
Ik heb daarom kort een aantal vormen van spanking binnen een relatie op een rij gezet zodat dit mee kan helpen in het duidelijk krijgen voor jezelf:

Spanking en huiselijke discipline

Bij een relatie met huiselijke discipline kan spanking worden ingezet als strafmiddel. Het heeft als doel om je te laten nadenken over de fout die je hebt gemaakt. De spanking moet pijn doen, door de pijn/straf te ondergaan kun je je schuldgevoelens over je fout of misdragingen kwijtraken. Je accepteert de spanking als consequentie voor je gedrag. Een spanking wordt niet gegeven met als doel dat je er, als ontvanger zowel als gever, van geniet, een spanking wordt gegeven ter correctie. Vergelijkbaar met de verhouding opvoeder/kind, docent/leerling. De mate waarin de spanking gegeven wordt hangt af van de onderlinge afspraken die hierover gemaakt zijn, wat beide partners nodig vinden. Dit kunnen dus best heftige spankings zijn waar later nog de sporen van zichtbaar zijn, denk aan blauwe plekken of striemen (wanneer er hulpmiddelen gebruikt zijn).

Spanking als toevoeging op sexspel

Binnen seks kan spanking een toegevoegde waarde hebben, het kan extra prikkelend werken voor beide partners en als een soort voorspel dienen. Het kan opwindend zijn om tegen je partner te plagen, tegen te stribbelen tot hij je over het bed trekt en een spanking geeft, voor sommige vrouwen is dat het zetje dat ze nodig hebben om opgewonden te raken. Het spreekt voor zich dat de spanking hier een ‘vriendelijk’ karakter heeft. Wanneer spanking wordt gebruikt als dwangmiddel om tot sex te komen dan dien je je af te vragen of je relatie wel zo gezond en in balans is (tenzij je hierover samen afspraken gemaakt hebt maar in dat geval zal de relatie meer richting een bdsm relatie gaan).

Spanking en rollenspel

Wanneer spanking binnen een rollenspel gebruikt wordt dan heeft het een vast doel binnen het rollenspel dat gespeeld wordt. Vaak zijn hier vantevoren afspraken over gemaakt, een rollenspel hoeft absoluut niet gepaard te gaan met spanking, maar voor velen is het een prettige manier om spanking te beleven en er van te kunnen genieten. De combinatie van het rollenspel met de spanking maken het compleet. Hoe hard de spanking is hangt af van de afspraken die hierover gemaakt zijn.

Spanking als onderdeel van een bdsm spel

Binnen een bdsm relatie zullen meerdere zaken een rol spelen, spanking kan daar een onderdeel van zijn. Het kan zijn dat de gever de ontvanger wil corrigeren en daar een spanking voor gebruikt, het kan dus ook binnen de bdsm relatie eenzelfde functie hebben als binnen een relatie met huiselijke discipline. Het kan ook zijn dat spanking beide partners stimuleert, in dat geval gaat een spanking gepaard met gevoelens van seksuele opwinding. Zo kan het ook zijn dat spanking een grensverleggend onderwerp is, iets dat beide partners een keer willen ervaren. De heftigheid van de spanking kan van tevoren vast staan, het kan ook zijn dat juist dit het grensverleggende is waarnaar wordt gezocht. Het ligt dan meer in de richting van kijken hoeveel de ontvanger kan ondergaan.

Spanking in een sadomasochistische relatie

Voor een masochist is pijn genot, spanking kan een middel zijn dat leid tot dat genot. Voor een sadist kan het toedienen van pijn genot geven, een spanking kan daarin dus dezelfde rol spelen als voor een masochist, wel ieder binnen de eigen individuele belevingswereld. Een sadist en een masochist kunnen elkaar dus aanvullen binnen een relatie maar dit is niet altijd vanzelfsprekend, ook hier geldt dat praten en open en eerlijk zijn van belang is.

Wanneer voor beide partners duidelijk is welke vorm van spanking binnen de relatie de voorkeur heeft, en beide belevingswerelden zijn te verenigingen, dan kun je gaan praten over de rol van spanking binnen jullie relatie.

Is spanking iets dat je aanspreekt maar je hebt geen relatie en je wil bij een volgende relatie dat spanking een plekje krijgt binnen die relatie dan is het raadzaam dat je peilt of je toekomstige partner hiervoor openstaat. Vooropgesteld natuurlijk dat spanking voor jou zo’n grote rol speelt dat je dit ook binnen je relatie wil kunnen delen. Is je partner niet bekend met spanking en de verschillende vormen dan kun je hem of haar een aantal websites laten lezen bijvoorbeeld die voor jou veelzeggend zijn en meer inzicht geven in wat spanking voor jou betekent.
© 2007 - 2024 Mistique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BDSM, sado machochisme eng of interessant?BDSM word vaak gezien als eng, een wereld waarin het moeilijk is door te dringen,denk aan donkere plekken en "rare" mens…
Interessegebieden binnen de femdomBinnen de femdom (een relatie waarin de vrouw dominant is) zijn er verschillende interessegebieden waar een sub (een ond…
Bdsm: van eerste afspraak tot overgaveBdsm: van eerste afspraak tot overgaveBdsm is spannend, maar hou je hoofd erbij en maak goede afspraken, vooral tijdens een eerste date. Zorg er altijd voor d…
Omgaan met pijn als masochistDeze tekst is een reflectie op het omgaan met pijn, op de toevoeging die pijn kan geven binnen bdsm maar ook op de emoti…

Wat is MasochismeMasochisme betekent volgens het woordenboek: 'Masochisme is het beleven van seksueel genot aan onderwerping of kleinerin…
Betere Sex Top 10 - Lustopwekkend Voedsel - AfrodisiacaBetere Sex Top 10 - Lustopwekkend Voedsel - AfrodisiacaBetere Sex? Top 10 libido, potentieverhogend of sex stimulerende middelen! Afrodisiaca, worden al sinds de oudheid gebru…
Bronnen en referenties
  • www.mistique.info
Mistique (5 artikelen)
Laatste update: 17-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.