Omgaan met pijn als masochist
Deze tekst is een reflectie op het omgaan met pijn, op de toevoeging die pijn kan geven binnen bdsm maar ook op de emotionele en geestelijke impact die pijn teweeg kan brengen.
Het begrip pijn
Pijn is een ruim begrip. Pijn is er in diverse vormen. Pijn binnen en buiten bdsm (het spel), fysieke pijn maar ook emotionele pijn, chronische pijn vanuit een handicap en ook de huis-tuin en keukenpijntjes zoals het stoten van je teen of het snijden in je vingers. Er is een duidelijk verschil in de diverse soorten pijn maar de basis ligt in het feit dat pijn een functie heeft, en juist dat kan verwarring oproepen wanneer je gaat experimenteren met pijn. Pijn is bedoeld als waarschuwing, het vertelt ons dat iets gevaarlijk is, voor ons of ons lichaam. Het lichaam zal bij pijn dan ook ‘terug trekken’, dat is de natuurlijke reactie van het lichaam op pijn. Juist daarom kan het tegenstrijdig zijn wanneer je voor het eerst vrijwillig pijn ontvangen wilt en je merkt dat je lichaam een geheel eigen manier heeft van reageren, het kan ook tegenstrijdig zijn om te merken dat je verlangt naar pijn maar zodra die pijn er is je ervoor terugdeinst.
Opvangen van pijn
Je kunt op verschillende manieren pijn opvangen:
- Door je spieren aan te spannen en zo de pijn op te vangen, dit is een goede manier om pijn op te vangen maar het duurt langer voordat je in staat bent je over te geven aan het genot dat in diezelfde pijn verborgen kan liggen. Om die te bereiken moet je je kunnen overgeven aan de pijn, dit bereik je door te ontspannen. Dan kan de pijn jou sturen, of eigenlijk meer leiden, in plaats van dat je zelf de pijn stuurt. Het brengt je op een hoger niveau, alsof je steeds gevoeliger wordt voor diverse prikkels, zowel pijn als prettige prikkels.
- Door je te ontspannen en de pijn op je af te laten komen. Dit lijkt alsof de pijn als een warme deken je heen komt hangen en je diverse unieke sensaties laat.
- Door jezelf af te sluiten en ver in jezelf terug te trekken. Het is alsof je niet echt meer bewust meemaakt wat er gebeurt.
- Dit kan positief zijn zowel als negatief, het is niet mijn bedoeling hier een link te leggen naar trauma’s uit een verleden echter daar er ongetwijfeld mensen zijn die zich met bdsm bezighouden met een verleden en/of trauma (en die wil van bdsm willen kunnen genieten!) wil ik daar niet aan voorbijgaan.
Reacties op pijn
Soms leidt pijn ertoe dat iemand zich in zichzelf terugtrekt, dit kan verschillende oorzaken hebben. Terugtrekken vanuit angst, onrust, soms zelfs paniek. Waarbij het ook mogelijk is dat er een associatie gelegd wordt met een pijnlijke ervaring die je eerder gehad hebt; In situaties waarin het niet meer mogelijk is de pijn je meemaakte te ontwijken of mijden is het een natuurlijke reactie om je los te maken van wat er gebeurd. Dit is een vorm van zelfbescherming en het wil niet zeggen dat de pijn niet op een later tijdstip naar buiten komt. Hier is het terugtrekken in jezelf dus een manier om af te schermen. Soms kan het voorkomen tijdens een spelsituatie dat je op eenzelfde manier reageert. Wanneer dit terugtrekken voorkomt in een situatie waarin je vrijwillig pijn ervaart dan heeft het weinig zin om door te gaan, dat leidt doorgaans nergens toe, hooguit tot een emotioneel breekpunt.
Een andere vorm van terugtrekken is het in jezelf terugtrekken om zo volledig te kunnen opgaan in alle sensaties. In de wisselwerking tussen pijn en genot die je naar een hoger niveau van genieten kan brengen. Op zo’n moment ben je je vaak niet meer bewust van je omgeving, je laat je meevoeren met de stromingen in je lichaam. Het kan zelfs zijn dat je in een roes terechtkom. Het is bekend dat bij pijn het lichaam natuurlijke endorfine (pijnstillers) aanmaakt, die kunnen ook het terugtrekken in jezelf of niet meer bewust zijn van je omgeving, versterken.
Toegevoegde waarde van pijn
Pijn kan dus iets toevoegen. Wat precies is moeilijk te omschrijven want het beslaat zowel een fysieke reactie als een emotionele kant. Het is het geheel. Weten dat de pijn komt, het spel eromheen, de emoties die het losmaakt in me. Het opbouwen van de spanning, het zweven, de roes, de ontlading zowel fysiek als emotioneel. Weten dat de pijn komt en alle tegenstrijdige gevoelens dat het oproept. Het verlangen naar pijn maar ook de onrust. Kun je het wel opvangen, kun je je er wel aan overgeven. Ook een stukje onzekerheid kan voorkomen, doe ik het wel goed. Vanuit de onderdanigheid en overgave aan de partner wil een onderdanige graag dat zijn of haar Dominant (partner) trots is.
Het spel eromheen
Het spel eromheen is eigenlijk één van de grootste factoren die van invloed zijn op hoe de pijn wordt ervaren. Is het een spel waarin pijn en genot elkaar afwisselen, is er veel warmte en geborgenheid, is het een verkennend spel op het gebied van pijn of is het een hard spel. Al deze factoren spelen mee in het omgaan met pijn, want hoe je met pijn binnen bdsm omgaat is afhankelijk van wat het met je doet. Een masochist zal het totaal anders ervaren dan iemand die niet van pijn kan genieten, maar die evengoed weer wel pijn accepteert vanuit een overgave aan de Dominant. Voor sommigen is het een manier om hun overgave te kunnen tonen, ze accepteren de pijn, overschrijden daarin wellicht hun eigen grenzen maar genieten zelf niet van pijn. Misschien wel op een ander niveau, meer in de richting van trots zijn op wat ze doorstaan.
Omgaan met pijn
Met pijn omgaan is iets persoonlijks, het is gekoppeld aan wat pijn voor je betekent binnen bdsm, het is afhankelijk van diverse factoren. Natuurlijk zijn er wel trucs die kunnen helpen bij het opvangen van pijn. Een eerste is weten dat wanneer je gespannen bent dat de pijn zowel moeilijker om op te vangen kan maken maar het kan zelfs ook de pijn versterken. Natuurlijk kan het aanspannen van je spieren en het vasthouden van die spanning een manier zijn om de pijn op te vangen. Een andere manier is jezelf proberen te ontspannen, let op je lichaam, of lichaamsdelen waar je de pijnprikkel ontvangt, wees bewust van wat je voelt. Je kunt proberen de reflexen in je lichaam (het wegtrekken) te sturen, daarmee kan een deel van een spanning in jezelf verdwijnen, het kan ook juist extra spanning (voor sommigen genot) oproepen. Let op je ademhaling, door je ademhaling te sturen krijg je meer controle op het opvangen van de pijn. Een langzame ademhaling via de buik helpt je om spanning los te laten. Naarmate je het gevoel en de emoties die pijn bij jou teweegbrengen kunt observeren zul je dat specifieke gevoel gaan herkennen, wat het makkelijker maakt om je eraan over te geven, wat maakt dat je meer ontspannen bent en ermee omgaat en dat kan het genot weer versterken.