Soorten anticonceptie

Soorten anticonceptie Er zijn vele soorten anticonceptie maar wat past bij je? Iedereen denkt altijd aan de pil, maar er zijn ook andere methode om je te beschermen tegen de zwangerschap. Een veilige en betrouwbare anticonceptie is belangrijk, en daarom is het belangrijk dat je voor de juiste kiest!
Anticonceptie is er om je te beschermen tegen een zwangerschap. De meeste mensen weten van de pil af, maar er zijn meerdere methoden. Het is belangrijk om er een te kiezen waar je je goed bij voelt. Voor de een is elke dag een pil slikken ideaal voor de ander is er eentje waar je niet aan hoeft te denken handiger. Hieronder staan de verschillende soorten anticonceptie die er bestaan.

Welke soorten anticonceptie zijn er, en hoe werken ze?

Combinatie pil

Deze slik je dagelijks en bevat kleine hoeveelheden oestrogeen en progestageen. Deze pil slik je gedurende drie weken dagelijks, gevolgd door een pilvrije week. In deze week treed een onttrekkingsbloeding op. De pil zorgt ervoor dat de ovulatie word geremd.
  • Voordelen: zeer betrouwbaar, kan menstruatie verlichten.
  • Nadelen: kans op tussentijdse bloedingen, niet geschikt voor vrouwen met een aanleg voor trombose/ leverziekte.

Oestrogeenvrije pil

Deze pil bevat alleen progestageen en word dagelijks (zonder stopweek) ingenomen. De pil is zeer betrouwbaar en voorkomt de eisprong.
  • Voordelen: zeer betrouwbaar, kan gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.
  • Nadelen: onregelmatige bloedingen, betrouwbaarheid kan worden beinvloed door maag/ darmproblemen.

Hormonale pleister

De pleister wordt op het lichaam bevestigd en moet elke week worden vervangen. De pleister geeft oestrogeen en progestageen af. Na drie weken volgt een week zonder pleister, in deze week vindt een onttrekkingsbloeding plaats. De pleister voorkomt de eisprong en maakt het slijm in de baarmoederhals dikker.
  • Voordelen: zeer betrouwbaar, je hoeft er maar 1 keer per week aan te denken, maag/ darm problemen hebben geen invloed.
  • Nadelen: kans op huidirritaties, minder betrouwbaar bij vrouwen die meer dan 90 kilo wegen, niet geschikt voor rokende vrouwen ouder dan 35 jaar/ vrouwen met een hoge bloeddruk/ vrouwen die een aanleg hebben voor trombose of leverziekte.

Anticonceptiering

De flexibele ring plaats je zelf in je vagina. De ring blijft drie weken zitten en word dan verwijderd. Na een ringvrije week wordt er een nieuwe ring geplaatst. Tijdens de ringvrije week krijgen de meeste vrouwen een onttrekkingsbloeding. De ring geeft een continu lage doses oestrogeen en progestageen af en voorkomt de eisprong.
  • Voordelen: maar 1 keer per maand, zeer betrouwbaar, lage dosis hormonen
  • Nadelen: kan een vreemd gevoel geven, niet geschikt voor rokende vrouwen ouder dan 35 jaar/ vrouwen die een aanleg hebben voor trombose of leverziekte.

Prikpil

De injectie bevat een hoge dosis progestageen en remt de eisprong. Het hormoon wordt in een spier gespoten en word geleidelijk afgegeven in het bloed. De prikpil moet elke drie maanden worden herhaald.
  • Voordelen: je hoeft er niet aan te denken, kan gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.
  • Nadelen: het moet door een arts gedaan worden, het kan langer duren voordat de vruchtbaarheid terugkeert, onregelmatige bloedingen.

Anticonceptiestaafje

Het staafje wordt onder de huid in de bovenarm geplaatst en geeft zo’n drie jaar bescherming. Het staafje bevat het hormoon etonogestrel. De menstruatie wordt vaak onregelmatig. Het staafje verhindert de eisprong en verandert het slijm in de baarmoederhals.
  • Voordelen: drie jaar lang beschermt, zeer betrouwbaar, lage dosis hormonen, onmiddelijk onomkeerbaar.
  • Nadelen: veranderingen in het menstruatiepatroon, niet geschikt in geval van tromboses, embolieën of leverziekten.

Hormoonspiraaltje

Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en geeft zo’n vijf jaar bescherming. Het bevat het hormoon progestageen dat gelijkmatig word afgegeven. Het spiraaltje voorkomt dat de bevruchte eicel zich innestelt.
  • Voordelen: 5 jaar bescherming, zeer betrouwbaar, lage dosis hormonen, onmiddelijk onomkeerbaar.
  • Nadelen: onregelmatige menstruatie, regelmatige controle nodig.

Condoom

Het condoom word over de penis aangebracht en geeft een eenmalige bescherming.
  • Voordelen: beschermt tegen soa's, geen hormonen, alleen te gebruiken tijdens de seks.
  • Nadelen: kan de seks verstoren, moet op de juiste manier worden gebruikt voor een goede betrouwbaarheid.

Siliconenkapje

Een klein kapje dat de vrouw, vóór seksueel contact, om de baarmoedermond plaatst.
  • Voordelen: geen hormonen, alleen gebruiken tijdens de seks.
  • Nadelen: moet worden gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel, moet na de seks nog 6 uur in de vagina blijven.

Diafragma

Een cirkelvormig koepeltje dat om de baarmoedermond moet worden geplaatst vóór seksueel contact.
  • Voordelen: geen hormonen, alleen gebruiken tijdens de seks.
  • Nadelen: moet worden gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel, moet na de seks nog 6 uur in de vagina blijven, kan cystitis veroorzaken

Koperspiraal

Deze spiraal wordt in de baarmoeder geplaatst door een arts en kan zo’n 5 a 10 jaar blijven zitten. De spiraal bevat geen hormonen.
  • Voordelen: zeer betrouwbaar, geen hormonen, je merkt er niks van.
  • Nadelen: menstruatie kan langer en heviger worden, hele kleine kans op bekkeninfecties, regelmatig voor controle.

Zaaddodende middelen

Deze middelen worden in de vagina gebracht vóór seksueel contact en doden de zaadcellen. Het heeft een lage betrouwbaarheid.
  • Voordelen: geen hormonen, erg makkelijk in gebruik.
  • Nadelen: niet erg betrouwbaar, kan irritaties veroorzaken en onplezierig zijn.

Temperatuur methode

Door dagelijks je temperatuur te meten kun je bepalen wanneer ongeveer je vruchtbare dagen plaatsvinden. Het is een onbetrouwbare en onzekere methode.
  • Voordelen: geen hormonen of chemische producten.
  • Nadelen: niet erg betrouwbaar, kost veel tijd en discipline, erg onzeker, een groot deel van de maand kun je geen seks hebben.

Billings

Veranderingen in de dikte van het baarmoederhalsslijm vertellen wanneer ongeveer je vruchtbare dagen plaatsvinden, het is erg onbetrouwbaar. Op het moment van de eisprong is het slijm erg vloeibaar, op andere dagen is het erg droog en stug.
  • Voordelen: geen hormonen of chemische producten.
  • Nadelen: niet erg betrouwbaar, kost veel tijd en discipline, erg onzeker, ongeveer 9 dagen in de maand kun je geen seks hebben.

Er zijn verschillende methoden om je tegen een zwangerschap te beschermen. De ene is betrouwbaarder dan de ander, kijk daarom goed welke er bij jou past.

Wanneer is de eisprong?

De ovulatie (eisprong) vind plaats ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld moet worden. Tijdens de eisprong komt er een rijpe eicel vrij die een paar uur blijft leven. Nu ben je vruchtbaar. Omdat zaadcellen wel tot 7 dagen kunnen blijven leven, ben je ongeveer een week vruchtbaar. Na de eisprong ben je gemiddeld 0,4 graden warmer. Door elke dag je temperatuur te meten kun je berekenen wanneer je eisprong plaatsvind.

Toch onveilige seks gehad?

Mocht je de pil zijn vergeten of onveilige seks hebben gehad bestaat er nog de morning afterpil. Een noodpil om de kans op een zwangerschap te verkleinen. De pil moet binnen drie dagen na de seks (het liefst zo snel mogelijk) worden ingenomen. De noodpil bevat het hormoon levonorgestrel die er voor zorgt dat de eisprong word uitgesteld. De morning after pil is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek.
© 2010 - 2024 Bruchemm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
Morning after spiraalMorning after spiraalWanneer er een kans is dat je ongewenst zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is wordt er vaak een morning after p…
De morning-afterpilDe morning-afterpilDe morning-afterpil is niet als vervanging te bezien van de normale anticonceptiepil, maar is een noodmaatregel. Deze pi…
Een menstruatie overslaanEen menstruatie overslaanEen menstruatie overslaan is niet mogelijk wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een hormonaal anticonceptiemiddel.…

Ruilseks onder jongerenHet lijkt alsof jongeren steeds makkelijker omgaan met seks en steeds minder seksuele moraal kennen. De berichtgeving in…
Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen is een gezellig woord voor aanhalen, knuffelen, vertroetelen, liefkozen… Met vrijen wordt over het algemeen het v…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.anticonceptie.nl
Bruchemm (11 artikelen)
Laatste update: 10-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.