Vrijen, hoe vrij je romantisch?

Vrijen, hoe vrij je romantisch? Vrijen is een gezellig woord voor aanhalen, knuffelen, vertroetelen, liefkozen… Met vrijen wordt over het algemeen het vrijen met een erotische lading bedoeld, maar vrijen kan ook heel goed om heel andere redenen gedaan worden. Je kunt bijvoorbeeld ‘vrijen’ met je lievelingstante als je nog klein bent, maar dan wordt er gewoon een dikke pakkerd bedoeld. Dan bedoel je dus eigenlijk knuffelen, hoewel het woord vrijen dan ook gebruikt kan worden.
Vrijen wordt over het algemeen echter gezien als een bezigheid waarbij erotische gevoelens een rol spelen. Het kan variëren van knuffelen met je partner tot gemeenschap hebben met elkaar. Natuurlijk ben je ook aan het vrijen als je alleen in elkaars armen ligt en elkaar op de lippen zoent, maar toch associëren mensen het woord vrijen vaker met erotische intimiteit dan alleen met knuffelen of zoenen. Bij 'seks hebben' denken mensen misschien ook eerder aan seks zonder romantiek, en bij het woord 'vrijen' denken we misschien juist eerder aan seks met romantiek. In dit artikel beperk ik me tot vrijen met romantiek. Romantisch vrijen, hoe doe je dat?

Hoe moet je vrijen?

Niet iedereen weet hoe belangrijk romantiek kan zijn binnen een relatie. Als je nog nooit gevreeën hebt vraag je je misschien af hoe je romantisch vrijen kunt. Het gaat er misschien om hoe je wilt vrijen. Met of zonder liefde? Bij vrijen komt het er in elk geval op aan dat je niets tegen je zin doet en niets tegen de zin van een ander. Ook is het bij vrijen belangrijk dat je lief bent voor elkaar. Tederheid is belangrijk, en niet alleen aan je eigen plezier denken. De beste minnaars en minnaressen zijn geen mensen die alles zo snel mogelijk willen uitproberen als ze met iemand aan het vrijen zijn, maar het zijn juist de mensen die de tijd nemen om intensief en lief te vrijen. Romantiek kan een belangrijke rol spelen bij het vrijen. De beste minnaars en minnaressen willen de ander behagen en de ander gelukkig maken en prettige gevoelens bezorgen, en ondertussen genieten ze zelf natuurlijk ook van het vrijen. Bij vrijen is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Je moet rekening met elkaars gevoelens houden, en ook eerlijk zijn. Als je met iemand vrijt, toon dan respect voor die ander en vrij alleen met iemand als je dat echt wilt. Zeg ook niet dat je van iemand houdt als je dat niet meent.

Romantische sfeer creëren

Om romantiek te stimuleren tijdens het vrijen is ook de omgeving belangrijk. Een opgeruimde kamer, sfeervol licht, een lekker hapje en een drankje. Het zijn allemaal zaken die de romantiek bevorderen. De romantiek wordt ook bevorderd als je lekker ruikt en ook als je een frisse adem hebt natuurlijk. Als je een romantische sfeer wilt creëren in de slaapkamer, zorg dan voor sfeervolle lampjes of eventueel kaarslicht, een fris opgemaakt bed en zachte romantische muziek op de achter grond.

Meteen met iemand naar bed gaan, moet dat?

Als je met iemand vrijt hoef je zeker niet meteen met iemand naar bed te gaan. Je mag zelf bepalen hoe ver je wilt gaan. Als iemand druk op je uitoefent om verder te gaan dan jij wilt, dan is het tijd om meteen met het vrijen te stoppen. Bij vrijen is er altijd sprake van wederzijdse instemming. Als de een zijn of haar wil aan de ander oplegt, dan is het eigenlijk geen vrijen meer maar aanranding of zelfs verkrachting. Vrijen mag alleen vrijwillig gebeuren, nooit tegen iemands zin in. Vrijen moet ook altijd prettig voelen, en nooit vervelend of opdringerig. Als je met elkaar naar bed gaat, gaat het liefdevol en voorzichtig toe. Langzaam vrijen kan heel intensief beleefd worden. Vraag je altijd af of de ander ook wil wat jij wilt, en besteed voldoende tijd aan strelen, aaien, lieve dingen zeggen, elkaar diep in de ogen kijken... Vrijen kan ook goed zonder dat je 'het' doet en zelfs met kleren aan kan je vrijen.

Romantiek en vrijen

Romantiek maakt vrijen voor veel mensen pas echt compleet. Kaarslicht (of mooi zacht lamplicht) maakt de sfeer in een kamer intiem en persoonlijk. Romantische muziek zorgt ook voor een bijzondere sfeer. Romantische films kijken en de juiste romantische woorden tegen elkaar uitspreken, elkaar lang in de ogen kijken… Het zijn allemaal manieren om de sfeer intiem en romantisch te maken. Lieve dingen in iemands oor fluisteren en lief zijn voor elkaar… Elkaar aanraken zonder de boel te overhaasten. Als je de tijd neemt om op die manier met elkaar te vrijen dan is er misschien ook sprake van echte liefde. Vrijen en echte liefde gaan natuurlijk het beste samen, dan zijn gevoelens meestal heel intens.

Vrijen. Hoe vrij je romantisch?

Romantisch vrijen doe je door met respect met elkaar om te gaan, niemand tot dingen te dwingen, en door echt lief voor elkaar te zijn. Geduld hebben en de tijd nemen voor je relatie, is belangrijk. Je kunt denken aan:
  • Romantische massage geven
  • Lieve dingen zeggen (die je echt meent)
  • Iemand complimentjes maken
  • Romantische muziek opzetten
  • Romantisch licht
  • Geduld tonen
  • Liefde tonen
  • Langzaam vrijen (geen haast hebben)
  • Aangeven wat je wel en niet wilt
  • Geen dingen van een ander verwachten waar hij/zij zich ongelukkig bij voelt

Wees ook altijd eerlijk. Als iemand verliefd op je is maak daar dan geen misbruik van. Liefde is het mooiste als het wederzijds is.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde, wat is romantiek?Liefde, wat is romantiek?Wat vinden vrouwen romantisch? Wat vinden mannen romantisch? Wat is niet romantisch? Wat vinden vrouwen niet romantisch?…
Seks: niet net als in de filmSeks: niet net als in de filmPornofilms doen ons geloven dat je alles moet doen op seksueel gebied. Romantische films doen voorkomen alsof op seksuee…
Vrijen is gezond en leuk: zeven redenenVrijen is gezond en leuk: zeven redenenVrijen is gezond en leuk. Dat kan niemand ontkennen. Wie fysiek geen pijn ondervindt, vindt vrijen doorgaans heerlijk. V…
Seks, goed voor je conditie!Seks, goed voor je conditie!Je zult het misschien niet geloven, maar seks is heel erg goed voor je conditie, ontwikkeling van je spieren en je uiter…

Soorten anticonceptieSoorten anticonceptieEr zijn vele soorten anticonceptie maar wat past bij je? Iedereen denkt altijd aan de pil, maar er zijn ook andere metho…
Christelijke hulp en voorlichting bij seksverslavingChristelijke hulp en voorlichting bij seksverslavingKun je seksverslaving voorkomen en zo niet welke hulp heb je dan nodig? Ook in christelijke gezinnen komt seksverslaving…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.