Vrijen is gezond en leuk: zeven redenen

Vrijen is gezond en leuk: zeven redenen Vrijen is gezond en leuk. Dat kan niemand ontkennen. Wie fysiek geen pijn ondervindt, vindt vrijen doorgaans heerlijk. Vrijen is intiem met elkaar omgaan en elkaar lichamelijk verwennen. Het lichaam van beide partners speelt een grote rol. Vrijen heeft in principe geen vaststaande regels. De enige regel die geldt is, dat het plezierig moet zijn voor beide partners en er geen dwang is om te moeten vrijen. De ene persoon is al wat sneller dan de andere rijp voor seksuele handelingen. Seks is ook heel gezond. Het maakt je gelukkig en ontspannen en het is goed voor de fysieke conditie.
Bron: Clker-Free-Vector-Images, PixabayBron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Vrijen, wat is dit juist?

Vrijen kan omschreven worden als het intiem met elkaar omgaan (knuffelen) met als hoogtepunt een seksuele ontlading. Echter de term vrijen wordt doorgaans voor allerlei handelingen gebruikt. De betekenis hangt heel vaak af van de context waarin vrijen plaatsvindt. Doorgaans zijn er drie verschillende betekenissen:
 • Seksueel knuffelen: hierbij wordt vrijen bedoeld, zonder echt seksuele contacten met elkaar te hebben. Vaak hoort men de uitspraak: “Dat koppel staat daar in het hoekje te vrijen.” Dit komt neer op elkaar zoenen.
 • Vrijen zonder geslachtsgemeenschap: naast de pure geslachtsgemeenschap kunnen partners elkaar ook bevredigen met de hand of met de mond. Dit wordt door vele partners ook als heerlijk ervaren.
 • Geslachtsgemeenschap: dit is de werkelijke penetratie van de man in het lichaam van de vrouw.

De seksuele ontwikkeling bij jongens en meisjes

De seksuele ontwikkeling gaat gepaard met lichamelijke veranderingen. Bij de meisjes gebeurt dit doorgaans iets vroeger dan bij jongens. Bij de eerste seksuele gevoelens doen jongens en meisjes vaak aan zelfbevrediging. Prater over seksuele verlangens en seksuele gevoelens is ook een verantwoordelijkheid van de ouders. Tussen twaalf en vijftien jaar zijn meer dan 90% van de meisjes en jongens al eens verliefd geweest. In deze leeftijdsfase beperken de seksuele handelingen zich tot zoenen en strelen onder de kleren. Ook ontdekken meisjes en jongens op deze leeftijd hun seksuele voorkeur. Vanaf 15 jaar gaat men verder in de seksuele beleving en hebben de meeste jongeren hun eerste ervaring in geslachtsgemeenschap. Sommigen krijgen een vaste relatie, anderen zijn meer gewonnen voor losse seksuele contacten, zijnde one-night stands.
 • Enkele seksuele ontwikkelingen bij meisjes: krijgen van borsten en schaamhaar, ongesteldheid, bredere heupen en grotere borsten vanaf de leeftijd van 15 jaar.
 • Enkele seksuele ontwikkelingen bij jongens: de eerste zaadlozing tussen 11 en 16 jaar, krijgen van schaamhaar en baardgroei, een lagere stem (wordt ook wel de baard in de keel genoemd).

Vrijen is gezond: zeven redenen

Een gezonde en gevarieerde voeding, met daarbovenop voldoende beweging, is de sleutel tot een goede gezondheid. Echter een goede vrijpartij helpt ook mee aan de gezondheid en het welbehagen van je lichaam. Er zijn heel wat gezondheidsredenen om te vrijen.

De conditie van de hartspier wordt onderhouden

Seks op oudere leeftijd zou een hartaanval kunnen veroorzaken. Deze stelling is totaal niet correct. De hartspier blijft door de seksuele opwinding in uitstekende conditie. Twee keer per week vrijen doet de risico’s op een fatale hartaanval bij mannen met de helft verminderen, dit ten opzichte van mannen die minder dan één keer per maand seks hebben.

Stressvrij door het leven gaan

Vrijen werkt ontspannend. Door te vrijen komen de zogenaamde gelukshormonen endorfine en dopamine vrij. Het is bewezen dat meer activiteit in bed zorgt voor een betere stressweerstand dan totaal geen activiteit in bed.

Fijn gevoel na de daad

Tijdens het vrijen produceert je lichaam de stoffen oxytocine en endorfine. Deze twee stoffen onderdrukken de pijn en geven je een fijn en ontspannend gevoel. Bij hoofdpijn of migraine doe je dus goed aan om samen met je partner te vrijen. Het zal je pijn onderdrukken en je een aangenaam gevoel bezorgen.

De lichamelijke weerstand verhoogt

Op regelmatige tijdstippen vrijen is voordelig voor de lichamelijke weerstand bij zowel mannen als vrouwen. Mensen die twee keer per week seks hebben, hebben meer immunoglobine A in hun lichaam dan koppels die niet of minder vrijen. Immunoglobine A zijn antilichamen die ervoor zorgen dat je beter beschermd bent tegen vervelende kwaaltjes en ziektes of aandoeningen.

Je wordt intelligenter

Van seks word je slimmer. Wetenschappers van de Universiteit van Maryland zagen – bij een experiment – dat de hoeveelheid neuronen in een bepaald deel van de hersenen toeneemt als je regelmatig seks hebt. De plaats in de hersenen waar dit wordt vastgesteld, heet de hippocampus. Dit hersengebied is verantwoordelijk voor het langetermijngeheugen.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Slanke lijn
Regelmatig vrijen helpt om je lichaamsgewicht op peil te houden. Door dertig minuten te vrijen, verbrand je 85 of meer calorieën. Dit lijkt uiteraard niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. Bovendien is een half uurtje vrijen in de meeste gevallen heel wat leuker dan een intensieve sportbeoefening.

Vrijen is goed voor het zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is heel belangrijk in onze westerse maatschappij. Een zelfzeker persoon straalt vertrouwen en dynamiek uit. Door regelmatig te vrijen gaat je zelfvertrouwen groeien. Bij zelfzekere personen verhoogt seks heel sterk het zelfvertrouwen. Zeker als de vrijpartij gebeurt tussen mensen die elkaar graag zien en men het ook echt wil. Mensen die niet genoeg zelfvertrouwen hebben, zijn vaker ook geremd tussen de lakens. Bij deze categorie mensen wordt het zelfvertrouwen minder sterk beïnvloed.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sex tijdens de zwangerschapSex tijdens de zwangerschapJe hebt een goed sexleven met je partner, en dan wordt je zwanger. Wat betekent dit voor jullie sexleven tijdens de zwan…
GeslachtsgemeenschapGeslachtsgemeenschapDe geslachtsgemeenschap begint wanneer de stijf geworden penis in de vochtige geworden vagina word ingebracht. Soms maak…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Pijn tijdens seks (dyspareunie): Oorzaak en behandelingPijn tijdens seks (dyspareunie): Oorzaak en behandelingPijn tijdens het vrijen (dis- of dyspareunie) ontstaat in eerste instantie alleen tijdens de geslachtsgemeenschap. Het i…

Natuurlijke anticonceptiemethodenNatuurlijke anticonceptiemethodenHet gebeurt regelmatig dat vrouwen (willen) stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie en kiezen voor een alter…
Seks als passieSeks als passieSeks als passie kan op verschillende wijzen voorkomen. In alle gevallen is er verlangen naar bevrediging van lustvolle g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Optimalegezondheid.com, http://www.optimalegezondheid.com/gezondheid-tussen-de-lakens/, 8 september 2015
 • Dokterdokter.nl, http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/seksualiteit-en-relatie/6-gezondheidsvoordelen-van-seks/, 8 september 2015
 • Viva.nl, http://www.viva.nl/sex-en-liefde/list11-sex-gezond-10-redenen-meer-vrijen/, 8 september 2015
 • Afbeelding bron 1: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.