De ultieme lustopwekker

Al zolang de mens bestaat, is hij op zoek naar de ultieme lustopwekker. Zo at Madame de Pompadour truffels om de koning in bed te houden, want deze zouden seksueel prikkelend zijn, ze had echter ook perziken, tomaten of kaviaar kunnen gebruiken omdat ook deze lustopwekkend zijn.

Heet Dieet

Ze werden gereserveerd op de bruilof als hoofdgerecht: gevulde paprika's in een saus van gepelde walnoten, zure room en kaas, gegarneerd met granaatappelpitjes. Lang bleven de hapjes niet staan: snel verdwenen ze in de monden van de bruiloftsgasten. En toen begon het: gloed in de benen, kriebelingen in de buik en zondige gedachten. Met een of ander smoesje en seksuele lust in de ogen vluchtten de gasten weg. Mannen of vrouwen zonderden zich af om de liefde te bedrijven. Onder de brug van het dorp, in slordig geparkeerde auto's langs de kant van de weg, in de rivier, op de trap, in de badkuip, op de toonbank van de apotheek en in de toppen van bomen.

Dat eten en seks bij elkaar horen, is een bekend fenomeen. Al is het maar omdat beide nodig zijn om de soort in stand te houden en ons voort te planten. Maar is het werkelijk waar dat je opgewonden raakt van eten zoals chocola, oesters of kaviaar?

Aardappel prikkelt

Al zolang de mens bestaat is hij op zoek naar de ultieme lustopwekkende stof. De oude Egyptenaren geloofden dat knoflook en een simpel kropje sla hen tot uitzonderlijke prestaties zouden brengen. De Italiaanse vrouwenverleider Giacomo Casanova (1725-1798) at zich ongans aan oesters, in de veronderstelling dat ze goed zouden zijn voor zijn potentie en zaadproductie. Aan het Franse hof hoope Madame de Pampadour (1721-1764) dat ze met het eten van truffels de seksdrift van koning Lodewijk XV kon bijhouden. En schilder Pablo Picasso zocht het in de vorige eeuw bij kaviaar.

Ingrediënten die lustopwekkend werken, heten ook wel afrodisiacum. Het woord afrodisiacum is afgeleid van Afrodite, de Griekse godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid. De lijst van wat allemaal doorgaat voor een afrodisiacum is lang. Zo maar even een greep: tomaat, zeehondenpenis, gemalen hagedis, berengal, nootmuskaat, saffraan, kamelenbulten en zelfs aardappelen worden als lustopwekkend gezien. Dat al dit eten lustopwekkend zou zijn, heeft vooral te maken met de vorm en de zeldzaamheid. Een oester lijkt op een vagina. Een perzik heeft sappig vruchtvlees, is zacht, zoet en rond, en doet daarom ook aan het vrouwelijk geslachtsdeel denken. Waar de vorm van een asperge en komkommer aan doet denken, is wel duidelijk. En dat kaviaar (en truffels) opwindend zouden zijn, heeft te maken met hun zeldzaamheid.

Aan iets wat niet iedereen zomaar kan krijgen, worden al gauw bijzondere eigenschappen toegeschreven. Bij de aardappel en de tomaat, ook wel 'liefdesappel' genoemd, is enige seksuele opwinding of genot moeilijk voor te stellen. Maar ooit waren ook die beide zeldzaam. En dus lustopwekkend.

Peper pept op

Wat ook goed voor de opwinding werkt, is de reputatie van een dier. Wie de testikels eet van dieren die als krachtig en vruchtbaar te boek staan, zou er ongekende driften door krijgen. Stieren, leeuwen, bokken: de genitaliën van deze beesten zouden de vruchtbaarheid en het uithoudingsvermogen van mannen bevorderen.

Bijvoorbeeld een recept uit de 18e eeuw ziet er als volgt uit. Kook de stierentestikels in water met wat zout, laat ze afkoelen, ontvel ze, snijd ze fijn, vermeng ze met gebakken en fijngehakte runderlever, wat ui en gebakken spekjes, breng alles op smaak met rozemarijn, kruidnagel, kaneelpoeder, zout en peper. Overgiet het geheel met een gebonden wijnsaus en vul met dit mengsel een taartbodem.

Wetenschappelijk bewijs voor de erotiserende werking van welk voedsel dan ook, is nooit geleverd. Wel wordt vaak geprobeerd om te rechtvaardigen waarom iets een afrodisiacum is. Oesters bevatten bijvoorbeeld zink, een bouwsteen voor het mannelijke hormoon testosteron. Maar of er werkelijk genoeg zink in zit om voor enig verschil te zorgen, is maar de vraag. Chilipepers jagen de hartslag omhoog, brengen de zweetproductie op gang, en zorgen dat endorfine wordt vrijgemaakt. Dat is een soort natuurlijke pijnstiller, die zorgt voor een licht euforisch gevoel. Het zijn allemaal effecten die ook bij seksuele opwinding passen.

Helpt blauw ijs?

En dan chocola, daar is eindeloos veel onderzoek naar gedaan. In chocola zit de stof phenylethylamine. Deze stof lijkt op amfetamine, ofwel speed. Dieren die dat in experimenten kregen, gingen zich bronstig gedragen. Maar bij mensen heeft het minder effect. Ze worden misschien wat alerter, maar dat is toch iets anders dan geil. Dan zit er in chocola ook nog tryptofaan, een aminozuur dat serotine aanmaakt, het hormoon waardoor we ons lekker voelen. Ook zit er nog anandamide in, wat hetzelfde teweegbrengt als cannabis. Alleen moet je voor het effect van een joint wel eerst 25 kilo chocola eten.

Conclusie: de werking van afrodisiaca zit vooral tussen de oren. Als jij gelooft dat iets opwindend is, dan is het dat ook. Fysiek doen een pruim of een winterpeen dan niets, maar hun psychologische uitwerking is genoeg. In Italië wisten ze met deze wetenschap wel raad. Daar kwam een paar jaar geleden blauw ijs op de markt dat smaakt naar drop en pepermunt. Interesse? Vraag dan maar naar Viagra-ijs.
© 2010 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksueel verlangen, fetisjismeParafilieën of fetisjen zijn seksuele fantasieën die van de normen afwijken. U vindt ze allemaal hier op per lichaamsond…
Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen is een gezellig woord voor aanhalen, knuffelen, vertroetelen, liefkozen… Met vrijen wordt over het algemeen het v…
Pijn tijdens het vrijenSeks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen o…
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…

Verhoog je seks IQAlles is liefde(en seks). Interessante seks facts op een rij. Maar ook belangrijk: vertel wat je wilt aan elkaar, zodat…
Seks = beweging = gezond!Regelmatig vrijen zou goed zijn voor de gezondheid. Meer nog, het zou zelfs de levensverwachting doen stijgen.Zo zou het…
Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.