Responscyclus uit verschillende perspectieven

Responscyclus uit verschillende perspectieven Er zijn veel theorieen over de seksuologie. Verschillende wetenschappers hebben dit nader bekeken, waaronder Masters en Johnson, Helen Singer Kaplan en Levin. Zij bestudeerden de seksuele reacties van mensen. Dit begon met Masters en Johnson met hun responscyclus. Elke wetenschapper heeft zijn eigen mening. Ik leg de verschillen en overeenkomsten naast elkaar.

Masters en Johnson

Masters en Johnson gingen mensen die geslachtsgemeenschap hadden observeren. Ze bekeken de seksuele reacties en stelden de gelijkenissen en verschillen op tussen de reacties van mannen en vrouwen. Hun seksuele responscyclus bestond uit vier fasen. De opwindigsfase, plateaufase, orgasmenfase en resolutiefase. Eerst wordt men opgewonden, dan is er een seksuele spanning die een orgasme mogelijk maakt, dan krijgt met een orgasme en als laatste verdwijnt de seksuele spanning.

Helen Singer Kaplan

Helen Singer Kaplan was een sekstherapeute. De seksuele responscyclus van Masters en Johnson bestond al, maar Helen Singer Kaplan vond dat dit nog niet voldoende was. Zij wilde nog een fase eraan toevoegen. Dit was de ‘fase van verlangen’. Mensen moeten eerst naar elkaar verlangen, voordat ze opgewonden raken.

Levin

Levin zegt dat de respons niet altijd ontstaat door een opwinding of een verlangen. Tijdens een verkrachting kan een vagina vochtig worden als bescherming dat het niet wordt beschadigd. Dit kan gebeuren wanneer er geslachtsgemeenschap onder dwang plaats vindt. Het is zelfs mogelijk om dan een orgasme te krijgen. Een respons tijdens een verkrachting heeft dus niets te maken met of het slachtoffer gewillig was.

Verschillen en overeenkomsten

Tussen Masters en Johnson en Helen Singer Kaplan zijn er een hoop overeenkomsten. Ze houden zich aan dezelfde responscyclus, alleen een verschil is dat Helen Singer Kaplan er nog een fase aan toe heeft gevoegd. Levin denkt dat er nog een hele andere manier van respons is. Deze heeft niets te maken met de theorieën van Masters en Johnson en Helen Singer Kaplan. Bij Levin wordt duidelijk dat er ook een sekueel respons kan zijn als iemand gedwongen wordt, maar dit gebeurd dan als bescherming van het lichaam.

Verklaring verschil in seksuele reacties

Mannen zijn vaak ruwer dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak emotioneler, sentimenteler en sensueler. Vrouwen willen lief hebben, voelen en van iemand houden. Mannen willen vaak liever alleen seks en al dat emotionele gedoe laten ze liever achterwegen. Natuurlijk kunnen ook mannen liefdevolle relaties hebben.
© 2011 - 2024 Manonrinsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Kleine-Levin syndroomHet Kleine-Levin syndroomHet Kleine-Levin syndroom is een zeldzame aandoening die ongeveer bij 1 op de miljoen mensen voorkomt. De naam heeft het…
Kleine Levin: het Sleeping Beauty SyndroomKleine Levin: het Sleeping Beauty SyndroomHet Kleine Levin Syndroom, dat ook wel Sleeping Beauty Syndrome wordt genoemd klinkt mooi, maar zo fijn is het niet. Pat…
Jack Johnson, de eerste zwarte bokskampioenJack Johnson, de eerste zwarte bokskampioenBegin jaren 1900 heerste er veel racisme en armoede in de buitenwijken van de Verenigde Staten. Zwarten waren minderwaar…

Yohimbe, verboden afrodisiacumAfrodisiaca! Potentie! Middeltjes om seksueel genot te herstellen of te verhogen. De wereld is er al duizenden jaren mee…
Puur natuur: Tips voor betere erecties en een hoger libidoPuur natuur: Tips voor betere erecties en een hoger libidoVroeg of laat komt er voor de meeste mannen een moment waarop wat we willen in bed tijdelijk niet meer geheel overeenkom…
Bronnen en referenties
  • Boek: Seksuologie
  • Auteur: L. Gijs
  • Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum september 2010
Manonrinsma (2 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.