Het Kleine-Levin syndroom

Het Kleine-Levin syndroom Het Kleine-Levin syndroom is een zeldzame aandoening die ongeveer bij 1 op de miljoen mensen voorkomt. De naam heeft het syndroom te danken aan de psychiater Max Levin en neuroloog Will Kleine die als een van de eersten onderzoek deden naar dit syndroom. Het is een syndroom waarbij men in periodes ontzettend veel slaapt en afwijkend gedrag vertoont. Dit tegenover periodes waarin men volledig gezond functioneert.

Wat is het Kleine-Levin syndroom

Het Kleine-Levin syndroom is een syndroom waarbij men in bepaalde periodes voornamelijk heel erg veel slaapt. Tijdens deze periodes zal men zich vaak ook anders gedragen en enkel een soort van wakker worden om te eten en om naar de wc te gaan. Na zo'n periode zal diegene zich weinig tot niets herinneren wat er allemaal gebeurd is tijdens de periode van slaap. Buitenom wat vermoeidheid is de patiënt tussen de periodes door in principe in perfecte gezondheid. Het Kleine-Levin syndroom is erg zeldzaam en er is dan ook nog niet heel erg veel over bekend. Het Kleine-Levin syndroom kan een behoorlijke impact hebben op een gezin. Tijdens een episode zal diegene met de aandoening eigenlijk niet zelfstandig kunnen functioneren.

De oorzaak

Er is tot op heden geen oorzaak gevonden voor het ontstaan van het Kleine-Levin syndroom. Het is een aandoening die erg zeldzaam is. Ongeveer 1 op de miljoen mensen heeft het Kleine-Levin syndroom. Het syndroom wordt wat meer gezien bij jongens dan bij meisjes. Het wordt soms in families terug gezien, waardoor er het vermoeden bestaat dat het deel genetisch bepaald zou kunnen zijn. Door de zeldzaamheid van deze aandoening wordt er momenteel nog veel onderzoek naar gedaan en zijn sommige dingen tot nog toe onbekend. Het syndroom komt voornamelijk voor in de tienerjaren. Het begint vaak als een kind ongeveer 10 jaar oud is en duurt gemiddeld tot hun 25e. Bijna iedereen groeit er als het ware overheen. Na het dertigste levensjaar is de kans dat men nog last heeft van het syndroom heel klein.

Symptomen

De symptomen kunnen per patiënt verschillen, maar het bekendste symptoom is het slapen. Patiënten met het Kleine-Levin syndroom slapen gerust tussen de 16 tot 20 uur per dag. Op het moment dat ze wakker zijn tijdens een episode kunnen ze zich totaal anders gedragen dan wanneer ze niet in een episode verkeren. Een aantal symptomen zijn:
  • veel slapen
  • grote eetlust
  • veel seksuele behoeftes
  • verwardheid
  • weinig interesse
  • afwijkende gevoelens (snel boos, of erg angstig)
  • wanen
  • dwangmatig gedrag

Tijdens een episode zijn de mensen lusteloos en vaak sober. Er kan overgevoeligheid voor licht en geluid voorkomen. Het wakker zijn tijdens een episode is totaal anders dan wanneer men echt uit de episode is.

Episodes

Het Kleine-Levin syndroom komt altijd in episodes. Hoelang een episode duurt is telkens weer verschillend. Meestal duurt het zo'n 10 dagen, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het weken of maanden duurde. Daarna kan het ook zo weer weken, maanden of soms jaren goed gaan. Er kan een trigger zijn waardoor er een episode op zal komen zetten. Zo kan het voorkomen na een griep, ontsteking, alcoholgebruik en hoofdletsel. Een episode lijkt ook zonder enige rede op te kunnen treden. De patiënten voelen meestal wel een episode een paar dagen van te voren aan komen, maar er is helaas niks tegen te doen.

Behandeling

Doordat het weinig voorkomt duurt het stellen van de prognose soms wel 4 jaar. Bij de symptomen worden er eerst vaak aan andere dingen gedacht die eerst uitgesloten dienen te worden. Zo worden er eerst scans gemaakt waarop het Kleine-Levin syndroom niet vast te stellen is, maar waarmee andere ziektes wel uitgesloten kunnen worden. Het bloed wordt meestal onderzocht en er wordt een EEG(hersenfilmpje gemaakt). Er wordt vaak ook gedacht aan een depressie waardoor er meestal ook een psychiater aan te pas komt.Het Kleine-Levin syndroom zal vanzelf weer over gaan, maar tot die tijd is er geen remedie. Lithium is een van de weinige medicijnen die een werking lijkt te hebben. Het verkort de lengte van de episodes en verlengt de goede periodes waarin iemand nergens last van heeft.
© 2015 - 2025 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleine Levin: het Sleeping Beauty SyndroomKleine Levin: het Sleeping Beauty SyndroomHet Kleine Levin Syndroom, dat ook wel Sleeping Beauty Syndrome wordt genoemd klinkt mooi, maar zo fijn is het niet. Pat…
Cyclisch braken syndroom: symptomen en behandelingCyclisch braken syndroom: symptomen en behandelingCyclisch braken syndroom is een ernstige aandoening waarbij patiënten langdurige en ernstige aanvallen van misselijkheid…
Uitgestelde slaapfase syndroom, oorzaak en behandelingUitgestelde slaapfase syndroom, oorzaak en behandelingBij het uitgestelde slaapfase syndroom wordt de eerste fase van de slaap, het inslapen, als het ware uitgesteld. Dit syn…

Nierstuwing (hydronefrose): symptomen, oorzaak & behandelingNierstuwing (hydronefrose): symptomen, oorzaak & behandelingNierstuwing, wat is dat precies? Nierstuwing, ook wel hydronefrose of waternier genoemd, verwijst naar ophoping van urin…
De soorten en behandeling van de hersenaandoening epilepsie30 op de 100,000 mensen in Nederland hebben de hersenaandoening epilepsie. Het klinkt misschien heel weinig, maar dit be…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kleine%E2%80%93Levin_syndrome
  • http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/54-2012-8-artikel-Brouns.pdf
  • http://klsfoundation.org/what-is-kleine-levin-syndrome/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.