Genieten van het “nu”
We vinden het maar moeilijk, genieten van het moment, het “nu”. Dit is inherent aan het drukke leven waar we aan deel denken te moeten nemen. We denken het, maar niemand legt het op, dus is het een vrijwilligere keuze om je in bochten te wringen. Daar staat wel tegenover dat je min of meer buiten de boot valt, als je er weigert aan deel te nemen. Het zijn de alternatievelingen of zelfs mafkezen. De vraag is alleen hoe maf zijn deze mensen eigenlijk?
De “flow” van het leven
“Go with the flow” is een kreet die inmiddels te pas en te onpas wordt toegepast, want we moeten die ratrace niet meer volgen en moeten ons eigen leven leiden. In basis klopt dit natuurlijk, maar het zeggen en vooral spiritualiteit uitstralen, maakt nog niet dat je het bent. Spiritualiteit zit in je en als je al stappen wilt zetten, dan kost het tijd. “Verlicht” noemen ze het ook wel, maar het maakt in feite niet uit welke term je er aan hangt.
Het moment
Een basis vorm je wel door regelmatig een moment voor jezelf te nemen en als dat schrappen in de drukke agenda wil zeggen, dan is dat zo. Daarnaast is genieten van het moment iets waar we te weinig mee bezig zijn. Dit zijn allemaal basisuitgangspunten die kunnen helpen in het proces naar “verlichting”, meditatie is er een van.
Genieten van het moment is sommige mensen van nature gegeven en andere absoluut niet. Dat wil niet zeggen dat je er, met wat inspanning, niet iets van kunt maken. Je kunt het leren, maar is wel een kwestie van volhouden en vooral veel doen.
Oefeningen om meer in het “nu” te leven
Het zit in de aard van de moderne mens om ergens naar toe te werken, een carrière, een gezin, een leuk sociaal leven en/of een combinatie van deze. Daar plan je voor en daar werk je naar toe. Op zich is daar ook niets mis mee, behalve als je continu bezig bent met de toekomst en niet van het “nu” geniet. Het leren genieten van het moment is nog een kunst op zich, waar lang niet iedereen in mee kan gaan. Er zijn wat oefeningen die je, als je ze consequent volhoudt, kunnen helpen in het proces.
De kluizenaar
Mensen zijn van huis uit sociale wezens en is het niet de bedoeling om volledig alleen te zijn, maar een dergelijke situatie visualiseren kan je wel helpen in het proces. Stel je voor dat je alleen leeft in hutje aan het strand of in een nis van een berg. Er is niets of niemand waar je je druk over hoeft te maken. Geen familie of vrienden waar je je zorgen om maakt, geen werk waar je iedere dag naar toe moet of zorgen dat je genoeg inkomen hebt, om je gezin van te laten leven en je huis van te betalen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je te eten hebt, je niet doodvriest van de kou en dat je je kunt wassen. Je kunt dit regelen en je bent best content met de situatie, je bent “nu” bezig met eten verzamelen en takken om vuur te maken etc.
Een dergelijke situatie geeft meteen ruimte om ook over zaken na te denken en een daarvan kan zijn dat het aspecten in zich heeft, die mogelijk ook in het nu toegepast kunnen worden. Welke aspecten ervaar je als prettig en kan je in het echte “nu” plaatsen?
Acceptatie van het “nu”
Hoewel het mogelijk vreemd klinkt is dat het niet, want als we kijken naar ons huidige bestaan dan moeten we ook constateren dat we ons nogal eens verzetten tegen de dingen die gedurende de dag gebeuren. Stel je zelf in op het “ja” tegen jezelf zeggen op datgene wat je ervaart, hoort, ziet en hoe je gevoelens hieromtrent zijn. Door het “ja” zeggen accepteer je de situatie zonder deze direct te willen veranderen (wat we normaal, bij ongewenste situatie, nogal eens willen doen). Je bewerkstelligt op deze wijze dat je langzaam naar jezelf, je zijn, komt én met het “nu” bezig bent.
Ankers
Wil je meer in het “nu” leven dan moet je minder met het verleden en de toekomst bezig zijn. Dit kan je mede bewerkstelligen door het verleden en de toekomst als touwen met zware ankers te zien. Je wil in het “nu” bezig zijn, maar die zware ankers links en rechts van je dreigen je af en toe mee omlaag te sleuren en het is loodzwaar om boven te blijven.
Visualiseer dat je de twee zware ankers kunt lichten en door eraan te trekken, je ze gewoon naar boven haalt en ze zelfs boven blijven drijven. Dat maakt plots dat je veel gemakkelijker met het “nu” bezig kunt zijn en de zware last van het verleden of de toekomst er niet meer is. Het “nu” voelt plots veel prettiger.
Tot slot
Ga er niet vanuit dat als je geen ervaring met mediteren hebt, je met een enkele meditatie iets kunt bewerkstelligen. Zo willen we het waarschijnlijk wel, maar zo werkt het niet. Neem er de tijd én rust voor, herhaal het regelmatig en zorg dat het beklijft. Je zult merken dat het langzaam maar zeker gaat werken.