Yoga om los te laten

Yoga om los te laten Waar veel mensen last van hebben is het loslaten van zaken. We doen een ervaring op en dan moet je deze vervolgens een plek geven in je geest op een manier dat je er geen last van hebt (wat overigens niet wil zeggen dat je het moet vergeten). Maar vaak lukt dat niet of niet goed en heeft het tot gevolg dat je er op enig moment, en dat kan ook vele jaren later, last van krijgt. Het last krijgen kan zich op allerlei manieren voordoen en niet zelden duurt het heel lang, als je er al achter komt, waar de oorzaak ligt.

Wat kan yoga voor je doen?

Yoga kan helpen met los te laten. Niet dat het een wondermiddel is, je moet het immers nog steeds zelf doen, maar het kan je wel helpen in het proces. Er zijn een aantal oefeningen welke je met enige regelmaat, een vast moment op de dag is dan wel zo prettig, moet doen. Maar behalve in het achterhoofd houden dat ze je in het proces van loslaten kunnen helpen, is het ook belangrijk dat je gewoon geniet van het moment. De oefeningen helpen je met een goede ademhaling en je hoofd wordt lichter.

Oefeningen voor loslaten

De schoenmaker

Deze oefening zorgt voor een betere bloedsomloop, ondersteunt bij menstruatiepijn en opent de borstkas wat een vrij gevoel geeft.
 • Ga gestrekt op de rug liggen, trek op een inademing de knieën op en haal de voeten zo dicht mogelijk naar de billen.
 • De armen vervolgens spreiden in een hoek van 45 graden en het hoofd recht houden.
 • Op de uitademing open je de knieën en druk ze langzaam maar zeker steeds verder naar buiten, waarbij de onderrug wel op de grond blijft.
 • Adem in deze houding goed door en houdt de houding een minuut of wat aan en breng dan het lichaam weer op dezelfde manier terug in de rechte lighouding. Herhaal dit een vijftal keer.

De bekkenlift

Deze oefening vergroot de longen, rekt de nek en de dijen en is goed voor de buikspieren. Verder wordt de oefening ook vaak gebruikt om onderrugpijn ietwat te verlichten.
 • Ga op de rug liggen met de knieën gebogen en de voeten op heugbreedte uit elkaar. De hielen moet een klein beetje naar buiten gericht zijn en de armen liggen langs het lichaam, met de handpalmen naar de grond gericht. Adem op deze houding goed in.
 • Op de uitademing hef je je stuitje wat op van de grond en kom vanuit deze houding met de rug ook iets van de grond (de schouders drukken goed op de grond, evenals de armen en vlakke handen). Doe het wel voorzichtig en houdt de voeten plat op de grond.
 • Voel nu hoe de borstkas meer ruimte krijgt om te ademen. Probeer deze houding even aan te houden en kom na een minuut of wat langzaam terug in de oorspronkelijke houding. Herhaal deze oefening een drietal keer.

De ooievaar

Deze oefening is goed voor de bloedsomloop, rekt het lichaam lekker op. Verder worden de longen en heupen geopend en helpt tegen stressvolle momenten.
 • Ga rechtop staan en zet de voeten op heupbreedte recht vooruit. De armen naast het lichaam laten hangen.
 • Hef je rechteronderbeen op naar achter en pak je enkel vast (trek je been zoveel als mogelijk door naar achter). Tegelijkertijd breng je je linkerarm rustig langs je gericht omhoog en steek je hand zover als mogelijk naar boven, alsof je iets boven je wilt pakken. Doe dit alles op een diepe inademing.
 • Zorg dus dat je linkervoet goed stevig op de grond staat en kom op de uitademing ietwat met je lichaam naar voren. Zorg dat je goed in balans blijft.
 • Houdt deze houding een minuut of wat aan en concentreer je op je ademhaling. Laat vervolgens als eerste je voet los en breng dan je arm weer rustig omlaag. Blijf nog een moment in een rechte houding staat en herhaal de oefening dan een drietal keer.

De berg

Om het lichaam weer lekker in een ontspannende houding te krijgen doe je nog een eenvoudige oefening die alles soepel maakt.
 • Ga rechtop staan met de voeten op heupbreedte en de hielen wat naar buiten gedraaid.
 • Strek nu de armen voor je en verstrengel de vingers in elkaar en draai de handpalmen naar buiten.
 • Breng vervolgens de armen van voor je naar boven je en houdt de armen gestrekt. Doe dit op een uitademing.
 • Ga om je groter te maken nog op de tenen staan en houdt deze houding een minuut of wat vast. Kom dan in alle rust terug in de normale houding en blijf goed doorademen. Herhaal deze oefening een vijftal keer.

Tot slot

Er zijn enorm veel yoga oefeningen en de verschillende documenten (zie ook yoga-specials) bevatten tientallen oefeningen. Maar het belangrijkste bij yoga is de focus op de ademhaling. Een goede ademhaling is altijd essentieel en yoga kan je helpen om je ademhaling te verbeteren, niet alleen tijdens de oefeningen, maar op een manier dat het een tweede natuur wordt.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelrecensieBoekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelEr wordt veel geschreven over yoga, want de populariteit van yoga is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn vele v…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Surfen en Yoga: De Kus van GodSurfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen A…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

Zelfhypnose om je doel te bereiken: hoe doe je dat?Zelfhypnose om je doel te bereiken: hoe doe je dat?Veel mensen denken dat ze alleen onder hypnose te brengen zijn met behulp van een hypnotiseur. Met de juiste oefeningen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.